Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πότε ανοίγει το taxisnet - Υποχρεωτικό το iban για επιστροφές φόρου

9:05 π.μ. - Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020
09:03 π.μ. - Τρί, 03/05/2020
Image: Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πότε ανοίγει το taxisnet - Υποχρεωτικό το iban για επιστροφές φόρου

Στα τέλη Μαρτίου νωρίτερα συγκριτικά με πέρυσι, εκτιμάται ότι θα ανοίξει το TAXISnet

Στα τέλη Μαρτίου νωρίτερα συγκριτικά με πέρυσι, εκτιμάται ότι θα ανοίξει το TAXISnet για να υποβάλουν ηλεκτρονικά πάνω από 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι τις φορολογικές δηλώσεις 2020 και την φορολόγηση των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2019.

Έκπτωση φόρου έως 1.900 με 2.100 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από μισθούς, συντάξεις και αγροτικές δραστηριότητες.

Για να δικαιούνται έκπτωση φόρου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, να έχουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών ύψους ίσο με το: 10% του ετήσιου εισοδήματός τους, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,

10% για τα πρώτα 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- ατομικό τους εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως 30.000 ευρώ και 10% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά τους ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Όσοι δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα ποσά αυτά, θα επιβάλλεται «πέναλτι» 22% για το ποσό που υπολείπεται.

Όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45%

Για τα εισοδήματα του 2019 θα ισχύσει κανονικά η επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, κλιμακωτά με συντελεστές από 2,2% έως 10%

Όσοι έχουν ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα θα κληθούν να καταβάλλουν επίσης τέλος επιτηδεύματος από 400 έως 650 ευρώ.

Στις 28 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για όσα ζευγάρια επιθυμούν να κάνουν φέτος χωριστές φορολογικές δηλώσεις 2020.

Ωστόσο δεν είναι λίγα αυτά που προβληματίζονται καθώς όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής των απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα όπως και την κάλυψη των τεκμηρίων μεταξύ συζύγων.

Ανεξάρτητα από το εάν έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση για χωριστή δήλωση, και τα φετινά εκκαθαριστικά θα εκδοθούν ξεχωριστά στο όνομα του κάθε συζύγου.

Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ, δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές σε όσους σκέφτονται να προχωρήσουν σε χωριστές φορολογικές δηλώσεις.

Επιστροφή φόρου: Αλλάζει το σύστημα του Taxisnet

Για την επιστροφή φόρων σε λογαριασμό του δικαιούχου, δεν θα χρειάζεται η επίσκεψη στη ΔΟΥ για να δηλωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα καταβληθεί ο προς επιστροφή φόρος.

Ο κ.Βεσυρόπουλος εξέδωσε απόφαση (ΦΕΚ Β’ 458/14.02.2020) με την οποία καθιστά «υποχρεωτική για όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου, τη δήλωση στο Taxisnet της ΑΑΔΕ του IBAN, που χρησιμοποιούν για την πληρωμή των αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, η απόφαση για την επιστροφή φόρου ελήφθη με στόχο «τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων».

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι οι φορολογούμενοι που θα ακολουθήσουν τη νέα διαδικασία για την επιστροφή φόρου θα πρέπει να ενημερώνουν το Taxisnet για τυχόν μεταβολές του δηλωθέντος IBAN.

Η ανακοίνωση για την επιστροφή φόρου καταλήγει με την οδηγία ότι «όσοι έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό για τη φορολοταρία, δεν χρειάζεται να τον γνωστοποιήσουν εκ νέου. Η ορθότητα των στοιχείων κάθε αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης του εν λόγω τραπεζικού λογαριασμού επαληθεύεται με το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών».

dikaiologitika.gr