Φόβοι για νέο ράλι τιμών σε τρόφιμα και βασικά αγαθά
Τι δείχνουν οι πρόδρομοι δείκτες
Φόβοι ότι έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, είτε μέσα στις γιορτές, είτε αμέσως μετά την έλευση του νέου έτους εκφράζουν παράγοντες της αγοράς εκτιμώντας ότι σε αυτό συγκλίνουν όλοι οι πρόδρομοι δείκτες, όπως για παράδειγμα ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ.
Ένας άλλος βασικός λόγος που «δείχνει» προς ένα ακόμη ανοδικό κύμα, που όλοι εύχονται να είναι και το τελευταίο, είναι και το γεγονός ότι όλη η παραγωγική - εμπορική αλυσίδα προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές, ενόψει και των εορτών, όπου και παραδοσιακά πραγματοποιείται ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου.
Σημαντικό ρόλο στην αποτροπή, έως ένα βαθμό, των αυξήσεων στα βασικά αγαθά και ειδικά στα τρόφιμα έχει διαδραματίσει και το «καλάθι του νοικοκυριού». Όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στα σούπερ μάρκετ, οπότε, όπως είναι φυσικό, οποιαδήποτε άξια λόγου αύξηση τιμών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αρνητική διαφήμιση, τόσο για το προϊόν, όσο και για την επιχείρηση που το πουλάει.
Έτσι στο πλαίσιο αυτό έχουν αποτραπεί κάποιες αυξήσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δεδομένο ότι η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί επί μακρόν.
Δύσκολη η συγκράτηση των τιμών επί μακρόν
Πληροφορίες από τον κλάδο της βιομηχανίας και των χονδρεμπόρων αναφέρουν ότι κάποιες αυξήσεις είναι αναπόφευκτες, είτε άμεσα, είτε μετά από ένα εύλογο, αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Προς την κατεύθυνση των αυξήσεων συνηγορεί και η αυξημένη τιμή χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα που πλέον εδώ και μία περίπου εβδομάδα κινείται στην περιοχή των 400 ευρώ η MWh, σχεδόν διπλάσια με την προ μηνός τιμή.
Νέα μεγάλη αύξηση, της τάξης του 35,4% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Οκτώβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, έναντι αύξησης 23,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ΕΣΛΤΑΤ.
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 8,1% έναντι αύξησης 3,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.
Α. Γεωργιάδης: Δεν κάνουμε συνεννοήσεις
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτίμησε, αναφερόμενος στο θέμα και αφού ρωτήθηκε εάν θα υπάρξουν κάποιες συμφωνίες για να αποτραπούν οι νέες αυξήσεις τιμών, ότι «συνεννοήσεις δεν γίνονται, γιατί απαγορεύεται να γίνουν. Ζούμε σε ελεύθερη αγορά, υπάρχει δίκαιο ανταγωνισμού και δεν μπορούμε να κάνουμε καμία συνεννόηση για τιμή με κανέναν.
Αυτό το οποίο κάνουμε είναι να διαμορφώνουμε ένα περιβάλλον στο οποίο σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού δεν μπορούν πια εύκολα κάποιοι να αυξήσουν τις τιμές τους, χωρίς αυτό να γίνει γνωστό στο πανελλήνιο. Η αύξηση τιμών του παραγωγού που είπατε έρχεται αθροιστικά από προηγούμενους μήνες, γιατί έβαλαν ταυτόχρονα αυξήσεις που δεν είχαν μπει σε προηγούμενους μήνες.
Είναι τελείως βέβαιο ότι όπως προκύπτει πτώση του πληθωρισμού, θα ακολουθήσει πτώση και του δείκτη τιμών παραγωγού τους επόμενους μήνες, έχει πάντα μια χρονοκαθυστέρηση το ένα από το άλλο».
Τέλος σημειώνεται ότι στο υπουργείο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ένα μέρος αυτών των ανατιμήσεων μπορεί να αποφευχθεί και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αναληφθεί, αλλά και αυτές που θα αναληφθούν στο άμεσο μέλλον.
cretalive.gr