Φιλοξενία Γάλλων από το Stutzheim-Offenheim στο Καβούσι

11:36 π.μ. - Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018
11:10 π.μ. - Τετ, 17/36/2018
Image: Φιλοξενία Γάλλων από το Stutzheim-Offenheim στο Καβούσι

Τιμήθηκε ο Ζαν Κλωντ Σβέντεμαν από το Δήμο Ιεράπετρας

Συνάντηση των Γάλλων από το Stutzheim-Offenheim της περιοχής Αλσατίας, δέκα χιλιόμετρα από το Στρασβούργο, με τους Καβουσανούς του Δήμου Ιεράπετρας έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στο Καβούσι. Η επίσκεψη των Γάλλων πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της αδελφοποίησης του Καβουσίου με το χωριό Stutzheim-Offenheim που έγινε το 1998 με πρωτοβουλία του τότε νομάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Παπατσάκωνα και του τότε προέδρου της κοινότητας Καβουσίου κ. Παντελή Λαποκωσταντάκη. 
Πρωταγωνιστής αυτής της σύμπραξης ήταν Ζαν Κλωντ Σβέντεμαν, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του συλλόγου ΑΛΣΑΤΙΑ-ΚΡΗΤΗ, που σκοπό έχει τα μέλη του να γνωρίσουν πολύ καλά την Κρήτη, την ιστορία και τους ανθρώπους της. Ο κ. Σβέντεμαν ή «Σβεντεμάκης» για τους Κρητικούς λατρεύει το νησί και το διαφημίζει παντού. Είναι καθηγητής γαλλικής φιλολογίας, ενώ ταυτόχρονα διδάσκει αρχαία Ελληνικά και λατινικά στο εξωτερικό.  
Γνώρισε την Κρήτη πριν από 35 χρόνια, ως μέλος του γαλλικού φιλελληνικού συλλόγου ATHENEE, που σκοπός του ήταν η γνωριμία με την αρχαία Ελλάδα. Ξεκίνησε να επισκέπτεται την Ελλάδα και το 1981 γνώρισε από κοντά την Κρήτη. Έτσι ο Ζαν Κλωντ Σβέντεμαν, γνωρίζει την Κρήτη, τους Κρητικούς, την ιστορία της, την φύση της, όσο ίσως ελάχιστοι Κρητικοί. 
Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης και φιλοξενίας των Γάλλων στο Καβούσι, πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική στην οποία παραβρέθηκαν ο σημερινός πρόεδρος του Stutzheim-Offenheim κ. Jean-Charles LAMBERΤ, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Βρυγιωνάκης, ο πρώην Αντιδήμαρχος  κ.  Ανδρέας Παπαδοπετράκης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου κ. Γιάννης Ρεμεδιάκης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καβουσίου κ. Αντώνης Περβολαράκης, το μέλος του τοπικού συμβουλίου κ. Γιάννης Χαλκιαδάκης και Καβουσανοί. 
Ο Δήμος Ιεράπετρας τίμησε τον κ. Ζαν Κλωντ Σβέντεμαν με τιμητική πλακέτα για την συμβολή του στην σύμπραξη της Κοινότητας Καβουσίου με το Δήμο Stutzheim-Offenheim της Γαλλίας και την προσφορά του στην ενίσχυση της Ελληνογαλλικής φιλίας.  
 
 
Γράφει: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης