Φιλοξενία ERASMUS+ από το 1ο Γενικό Λύκειο Ιεράπετρας

1:12 μ.μ. - Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019
01:09 μ.μ. - Δευ, 09/12/2019
Image: Φιλοξενία ERASMUS+ από το 1ο Γενικό Λύκειο Ιεράπετρας

Πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 25 έως 28 Ιουνίου 2019 η τρίτη διακρατική συνάντηση στην Ιεράπετρα

Πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 25 έως 28 Ιουνίου 2019 η τρίτη διακρατική συνάντηση στην Ιεράπετρα, όπου το 1Ο  ΓΕΛ Ιεράπετρας συμμετέχει ως εταίρος  σε πρόγραμμα Erasmus+  και συγκεκριμένα στη Δράση ΚΑ2/ «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229» με τίτλο  «The Queen is only one: Mathematics» (Q1OM). Στο παραπάνω πρόγραμμα συμμετέχουν το Λύκειο Zespol Szkol w Dabrowie Bialostockiej της Πολωνίας ως συντονιστικό σχολείο και το Λύκειο Ibrahim Ozaydin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi της Τουρκίας.
 
Ο κύριος στόχος του σχεδίου είναι να ενισχυθούν τα συναισθήματα και οι δεξιότητες  των μαθητών προς τα μαθηματικά, καθώς επηρεάζουν καθοριστικά την όλη διαδικασία διδασκαλίας- μάθησης τους. Αποσκοπεί  στην ανάπτυξη της ικανότητάς τους να χρησιμοποιούν τα μαθηματικά για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων στη ζωή τους. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί από την άλλη επιδιώκουν να αναπτύξουν νέες στρατηγικές διδασκαλίας. Πρόκειται για μαθηματικές αποδράσεις όπου με τη Χρυσή Τομή, Ευκλείδια Γεωμετρία  και άλλα   εκπαιδευτικά εργαλεία όπως εννοιολογικούς χάρτες, παζλ, σταυρόλεξα θα μελετήσουμε τη συμμετρία στη φύση,  στον αθλητισμό,  στην τέχνη/αρχιτεκτονική,  μουσική, βιολογία και στην οικονομία. 
Εκτός από τα παραπάνω οι δραστηριότητες  του έργου  κινούνται μέσα στα πλαίσια ενός πολιτισμικού εμπλουτισμού, ο οποίος προκύπτει μέσα από την ελεύθερη και ισότιμη συνάντηση και τις πολιτισμικές ανταλλαγές μαθητών και καθηγητών διαφορετικής εθνοπολιτισμικής προέλευσης. Στην ανάπτυξη ανοικτών και καινοτόμων πρακτικών διδασκαλίας και εκμάθησης, καθώς και στην ανταλλαγή νέων αποτελεσματικών παιδαγωγικών μεθόδων που περιλαμβάνουν τη χρήση των ΤΠΕ ως ουσιαστικού οχήματος προς υλοποίηση. 
 
Το πρόγραμμα περιγράφεται ως εξής: Την πρώτη ημέρα στο χώρο του σχολείου έγινε καλωσόρισμα  από την Διευθύντρια, το Σύλλογο των Καθηγητών, Γονέων και Κηδεμόνων, εκπροσώπων Μαθητικού Συμβουλίου και παρουσιάστηκαν κρητικοί παραδοσιακοί χοροί τοπική ομάδα χορού. Ακολούθησαν κάποιες παρουσιάσεις. Πρώτα η Πρόεδρος του Τμήματος Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Ελένη Τζερεμέ μίλησε για το περιεχόμενο και τις δραστηριότητες της ΕΜΕ. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα. Ακολούθως έγινε συζήτηση και σχεδιασμός για τις ανταλλαγές με τους μαθητές, επανακαθορισμός κανόνων, στόχων όπου κρίθηκε απαραίτητο. Τέλος, όλοι είχαμε μεσημεριανό γεύμα σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο.
  Το απόγευμα πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση για να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε την επίσκεψη ανταλλαγής μαθητών στο Dabrowa, Bialystocka και να συναγάγουμε συμπεράσματα για το μέλλον.
Τη δεύτερη μέρα ο σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή εμπειριών. Συγκεκριμένα, μιλήσαμε για την καινοτόμο μεθοδολογία στη διδασκαλία των μαθηματικών, τις εξετάσεις και τον τρόπο προετοιμασίας των μαθητών σε διάφορες χώρες, τις ομοιότητες και τις διαφορές. Παρουσιάστηκαν καινοτόμες μέθοδοι για τη διδασκαλία των μαθηματικών και η σχέση των μαθηματικών με άλλες επιστήμες. Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα e-twinning εργαστήριο.
Το απόγευμα επισκεφθήκαμε όλοι τη γραφική πόλη του Αγίου Νικολάου και είχαμε δείπνο.
Την τρίτη ημέρα επισκεφθήκαμε το Ηράκλειο. Αρχικά πήγαμε στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και πραγματοποιήσαμε μια περιοδεία στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Ανάκτορο της Κνωσού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Την τελευταία ημέρα στο σχολείο συζητήσαμε για τον προγραμματισμό της επερχόμενης ανταλλαγής μαθητών στην Ελλάδα. Μιλήσαμε για τη παρακολούθηση και την πρόοδο του έργου.
Στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε αξιολόγηση της συνάντησης και συναντηθήκαμε με εκπροσώπους του Δήμου Ιεράπετρας στο Δημαρχείο. Τέλος  είχαμε μεσημεριανό γεύμα και αποχαιρετήσαμε τους συναδέλφους μας από την Πολωνία και την Τουρκία.
 
 
Ευχαριστίες από την Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus+:
Στον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων.
Στον Δήμο Ιεράπετρας.
Στην Σχολή Χορού Δ. Καπαράκη.
Στην Πρόεδρο του Τμήματος Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Ελένη Τζερεμέ.
Στην «Χρυσή Ημερήσιες Κρουαζιέρες» και στον κο Α.Χηνόπουλο
Στον ερευνητή του ΙΤΕ  κ. Λευτέρη Λαμπρόπουλο 
Σε όλους όσοι βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εβδομάδα Erasmus+ Q1OM
 
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο με συμμετοχή καθηγητών και μαθητών από όλες τις χώρες στην Ελλάδα. 
 
 
 
Η Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus+     1ου  ΓΕΛ Ιεράπετρας