Φενέκος: Η Ελλάδα πρέπει να πιέσει την ΕΕ για την επίλυση του Κυπριακού

12:38 μ.μ. - Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
12:07 μ.μ. - Δευ, 22/38/2024
Image: Φενέκος: Η Ελλάδα πρέπει να πιέσει την ΕΕ για την επίλυση του Κυπριακού

Με αφορμή την θλιβερή επέτειο των πενήντα χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο, ο Στέλιος Φενέκος, ναύαρχος ε. α., μίλησε στον Ηχώ 99,8

Κυπριακό

Ενώ το διεθνές δίκαιο και όλες οι αποφάσεις είναι πολύ θετικές για την παγκόσμια κοινότητα και μας δίνουν δίκιο καθώς θεωρούν την εισβολή και την κατοχή ένα διαρκές έγκλημα, εντούτοις δημιουργούν και μια διέξοδο σε όσους δεν θέλουν να πάρουν αποφάσεις και στηριζόμενοι στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ στην ουσία διαιωνίζουν το πρόβλημα. Κατά την άποψη του κ. Φενέκου, θα έπρεπε εμείς όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε μία πιο επιθετική πολιτική όσων αφορά τη διεκδίκηση του δίκιου μας έτσι όπως έχει δημιουργηθεί από το διεθνές δίκαιο και να έχουμε καταθέσει εμείς οι ίδιοι μία πρόταση που θα υπάρχει στο τραπέζι προς συζήτηση έστω και εάν οι Τούρκοι την απορρίπτουν.

Είναι γεγονός ότι στο κομμάτι της Κύπρου κάναμε και εμείς πολλά λάθη, όμως από την άλλη, οι «σύμμαχοί» μας, όπως οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι, πάντα θεωρούσαν ότι η Κύπρος θα πρέπει να διατηρεί ένα βαθμό κρίσεως στο εσωτερικό προκειμένου να τους δίνει την δυνατότητα παρέμβασης και διατήρησης των κεκτημένων τους. Η βάση που έχουν οι Βρετανοί στην Κύπρο, έχει πλέον καθεστώς κυριαρχίας για τους Βρετανούς. Συνεπώς, ακόμα και εάν εμείς τα κάναμε όλα σωστά, ο κ. Φενέκος πιστεύει ότι θα έβρισαν τρόπο για να διατηρούν αυτό το βαθμό της αντιπαλότητας στην Κύπρο.

Όσων αφορά το πόσο ασχολείται η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση με την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Φενέκος είπε ότι ουσιαστικά ίσως να μην ασχολείται και καθόλου και πάνω σε αυτό ευθύνη έχουμε και εμείς. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αντίστοιχο πρόβλημα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αντί λοιπόν εμείς να παραλληλίσουμε τα δύο προβλήματα και να τοποθετηθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι δεν συμφωνούμε με καμία χρηματοδότηση στην Ουκρανία εάν η ΕΕ δεν τοποθετηθεί για το Κυπριακό, φανήκαμε ευγενικοί και επιτρέψαμε στην ΕΕ να μην εμπλακεί σε αυτό ενώ είχαμε κάθε λόγο να είμαστε πιο απαιτητικοί. Θα έπρεπε η ΕΕ να έχει βγάλει μία επίσημη ανακοίνωση για την στάση της απέναντι στον πόλεμο πριν προχωρήσουμε εμείς σε χρηματοδότηση. Αυτό αποδεικνύει ότι οι οργανισμοί όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ και γενικά χώρες που έχουν μία οντότητα και μία γραφειοκρατία συνήθως έχουν ένα βασικό πρότυπο πάνω στο οποίο κινούνται και όποια μεταβολή και εάν γίνει από άποψη κυβέρνησης, βλέπουμε ελάχιστες αλλαγές σε ουσιώδη θέματα.

Σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν, ο κ. Φενέκος είπε ότι η Τουρκία λέει ότι δεν υπάρχει αυτό το θέμα του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά ότι έχουμε καινούρια πραγματικότητα και πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτή. Αυτή η καινούρια πραγματικότητα για τον Ερντογάν είναι δύο κράτη. Η διεθνής κοινότητα στην Ουκρανία μιλάει αυτή τη στιγμή για το παράνομο της εισβολής και της προσάρτησης της Ρωσίας σε όλα αυτά τα εδάφη. Εάν αύριο έρθει ο Τραμπ, συνεργαστεί με τον Πούτιν και αναγκαστούν όλοι να αποδεχτούν αυτή την προσάρτηση στην Ουκρανία, τότε την ίδια λογική θα ακολουθήσει και ο Ερντογάν. Γι’ αυτό και πρέπει να πιέσουμε έγκαιρα το διεθνές περιβάλλον να παραλληλίσει τα δύο θέματα και να έχουμε νέα επιβεβαίωση της παρανομίας της εισβολής και της κατοχής γιατί διαφορετικά θα συρθούμε πάνω στην νέα πραγματικότητα που επιθυμεί να επιβάλλει ο Ερντογάν με τον κ. Φενέκο να φοβάται ότι ένα τέτοιο τετελεσμένο θα αναταράξει πολλά πράγματα στο διεθνές περιβάλλον.

Η Κύπρος ως σταθμός ενιαίας πολιτικής ασφάλειας

Στην Κύπρο παλαιότερα είχαμε το ενιαίο αμυντικό δόγμα το οποίο απέτυχε διότι δεν είχαμε τις αμυντικές δυνατότητες να το υποστηρίξουμε. Τώρα η Κύπρος πάει να φτιάξει ένα κομμάτι στο νότιο λιμάνι της ώστε να εξυπηρετεί ανθρωπιστικές βοήθειες, ένα πολύ καλό βήμα κατά την άποψη του κ. Φενέκου. Δεδομένου λοιπόν ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή είναι στην ΕΕ, αυτό μπορεί να ονομαστεί ενιαία πολιτική ασφαλείας στο πλαίσιο της ΕΕ. Να αξιοποιήσει δηλαδή την πολιτική της ΕΕ για αμυντικές δυνατότητες που πρέπει να αναπτυχθούν και να γίνει η Κύπρος ένας σταθμός ειρήνης και ανθρωπιστικής βοήθειας κάτι που θα της δώσει προστιθέμενη αξία στο διεθνές περιβάλλον. Μία ενιαία πολιτική ασφαλείας που δεν θα έχει επιθετικό σκοπό και θα βάλει την Κύπρο στην συνείδηση όλων ως ένα σταθμό που σκοπό θα έχει να εξυπηρετήσει την παγκόσμια ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα.

Γάζα

Όσων αφορά τις επιθέσεις στη Γάζα οι οποίες συνεχίζονται, ο κ. Φενέκος είπε ότι όλες οι χώρες του Δυτικού κόσμου βάσισαν τη θέση τους στην υποστήριξη του Ισραήλ όχι μόνο στην τρομοκρατία αλλά και στο ότι πρέπει να γίνουν δύο κράτη. Η επίσημη θέση είναι να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος. Ωστόσο, οι πρόσφατες αποφάσεις της Κνέσετ δείχνουν ότι ο σκοπός της εισβολής στη Γάζα δεν είναι να λυθεί το πρόβλημα με τους Παλαιστινίους αλλά να μειωθεί η ύπαρξή τους πάνω στο έδαφος που το Ισραήλ θεωρεί ότι του ανήκει. Συνεπώς, από πλευράς Ισραήλ δεν υπάρχει καμία ελπίδα και όσο η διεθνής κοινότητα δεν πιέζει στην πραγματικότητα προς την επίλυση του θέματος, ο κ. Φενέκος φοβάται ότι ίσως δούμε στην συνέχεια κάποια πράγματα που δεν θα είναι και τόσο ευχάριστα για το διεθνές περιβάλλον. Ταυτόχρονα, τα Αραβικά κράτη αποστασιοποιούνται από τους παλαιστίνιους και όσο η υπόθεση παραμένει Ισραήλ-Χαμάς θα συνεχίσουν να αποστασιοποιούνται.

Αλβανία – Βόρεια Μακεδονία

Όσων αφορά το θέμα της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Φενέκος είπε ότι θέλει τόλμη από την πλευρά της δικής μας εξωτερικής πολιτικής και θα πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες. Το ελληνικό κράτος ευνοεί την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας  από την Ελλάδα στην Αλβανία χωρίς να απαιτεί από αυτούς να συμμορφωθούν σε συγκεκριμένα πράγματα και έτσι στην ουσία τους δίνουμε τροφή για να είναι περισσότερο εθνικιστές.

Κλείνοντας, ο κ. Φενέκος είπε ότι κατά την γνώμη του θα υπάρξει ένα στάδιο ραγδαίας κλιμάκωσης και στην Ουκρανία και στην Γάζα. «Βρισκόμαστε σε μία εποχή που όλα είναι ρευστά και χρειαζόμαστε ενεργητικές ικανότητες και τόλμη». Ο πολιτικός διάλογος έχει πάρει λάθος δρόμο καθώς αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε σύνθεση αντιθέτων απόψεων και όχι μονομέρεια. Τέλος, είπε ότι τον ανησυχεί η άνοδος της ακραίας δεξιάς και ότι πρέπει το δημοκρατικό τόξο να αντιδράσει και να δείξει την ταυτότητά του.