Μια ψευδής είδηση με τίτλο «Αλβανοί κατεβάζουν και κλέβουν την ελληνική σημαία» κυκλοφορεί από το πρωί της Τρίτης σε ιστοσελίδες μεγάλων ΜΜΕ αλλά και σε κανάλια. Τα ΜΜΕ αυτά βιάστηκαν να υιοθετήσουν «μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής», ωστόσο η έρευνα της ΕΛΑΣ δείχνει ότι οι δράστες δεν είναι αλβανικής αλλά γαλλικής καταγωγής
Όλα ξεκίνησαν όταν το cretapost.gr δημοσίευσε ένα βίντεο από τις Δαφνές Ηρακλείου, όπου εμφανίζονται δύο άτομα να κατεβάζουν και να κλέβουν την ελληνική σημαία. Η ιστοσελίδα επικαλείται μαρτυρίες κατοίκων που υποστηρίζουν ότι οι δράστες είναι αλβανικής καταγωγής, ενώ το όχημα που εμφανίζεται στο βίντεο είναι ενοικιαζόμενο.
Προφανώς λόγω του θέματος, η είδηση αναπαράχθηκε άκριτα από πολλές δημοφιλείς ιστοσελίδες και μεγάλα ΜΜΕ, που κρατούν ακόμα και τώρα αυτόν τον τίτλο και εθνικιστικές ιστοσελίδες.
Ξεχωριστή θέση στην παραπληροφόρηση κέρδισε, ως συνήθως, ο ΣΚΑΙ, που παρουσιάζοντας το θέμα, έγραψε την ψεύτικη λεζάντα, την ίδια ώρα που ο δημοσιογράφος, Μάριος Διονέλλης, εξηγεί ότι οι δράστες είναι «αγνώστου υπηκοότητας» και ότι «η αστυνομία δεν πιστοποιεί την εθνικότητά τους.
Τι συνέβη στην πραγματικότητα
Το θέμα της «αλβανικής εθνικότητας» άρχισε σταδιακά να διαψεύδεται και από τοποικά μέσα, με το flashnews.gr να μεταφέρει ότι μέσω του βίντεο που δημοσιεύτηκε και φαίνεται ο αριθμός πινακίδας του οχήματος που ανήκει σε εταιρεία ενοικιαζόμενων – αποδεικνύεται πως τα άτομα που νοίκιασαν το όχημα δεν είναι αλβανικής υπηκόοτητας αλλά από άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Τελικά, όπως μεταδίδει το ekriti, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την εξονυχιστική, όπως αναφέρεται, αστυνομική έρευνα, οι δύο άνδρες που βάσει της καταγγελία ήταν Αλβανοί, δεν είναι Αλβανοί αλλά υπήκοοι Γαλλίας.
Η ίδια αστυνομική πηγή ανέφερε ότι πριν από λίγες ημέρες, φοιτητές από κολέγιο από τη Γαλλία ταξίδεψαν στην Κρήτη στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής. Κάποιοι από αυτούς, ξεκίνησαν στις 31 Οκτωβρίου να ενοικιάζουν αυτοκίνητα προκειμένου να κάνουν τις βόλτες τους.
Αυτό έκαναν και οι δύο άνδρες που κατέβασαν τη σημαία χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να εξηγήσει την πράξη τους.
Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την αστυνομική έρευνα, τόσο οι δύο άνδρες που εμφανίζονται στο βίντεο όσο και οι υπόλοιποι 36 φοιτητές, αναχώρησαν αεροπορικώς χθες από το Ηράκλειο, στις 7 περίπου το απόγευμα. Πάντως η προανάκριση της ΕΛ.ΑΣ συνεχίζεται.
Το cretapost πάντως, που δημοσίευσε το βίντεο, επιχείρησε στη συνέχεια μικρή «αναδίπλωση», με νέο άρθρο με τίτλο «Τι συμβαίνει με την “αποκαθήλωση” της σημαίας στις Δαφνές», επιβεβαιώνοντας ότι από η έρευνα της αστυνομίας έδειξε ότι το αυτοκίνητο είχε ενοικιαστεί από Γάλλους φοιτητές. Δυστυχώς αυτό το άρθρο δεν θα αναπαραχθεί όπως το προηγούμενο.