Φ. Δουλούμης : Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τους αγρότες δεν ικανοποίησαν τους παραγωγούς της Ιεράπετρας

12:21 μ.μ. - Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022
12:09 μ.μ. - Τρί, 13/21/2022
Image: Φ. Δουλούμης : Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τους αγρότες δεν ικανοποίησαν τους παραγωγούς της Ιεράπετρας

Με τα σημερινά δεδομένα οι ανατιμήσεις αγγίζουν το 100% και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το 400%στα λιπάσματα

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη για τον πρωτογενή τομέα δεν ικανοποίησαν πλήρως τους αγρότες της Ιεράπετρας οι οποίοι ωστόσο δεν χάνουν την αισιοδοξία τους για τη νέα καλλιεργητική χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν για τον πρωτογενή τομέα, για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

Ο κ. Φώντας Δουλούμης μέλος του αγροτικού συνεταιρισμού Ανατολή δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ότι οι ανατιμήσεις στα λιπάσματα ξεκίνησαν για διάφορους λόγους, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με τα σημερινά δεδομένα οι ανατιμήσεις αγγίζουν το 100% και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το 400%. Υπάρχει δηλαδή λίπασμα , αναγκαίο για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, που η τιμή του τετραπλασιάστηκε . Οι αυξήσεις αυτές μετατρέπονται σε περαιτέρω φορολογητέα ύλη, εξήγησε. Προσθέτοντας ότι η αγορά, αντί να δημιουργεί θέσεις εργασίας δημιουργεί επιδόματα, ενώ θα έπρεπε πχ να δοθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για ενεργειακή αυτονομία με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τόνισε ότι μέχρι τώρα, λόγω της ακρίβειας αλλά και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν εξαγγελθεί 5 -6 πακέτα μέτρων στήριξης των αγροτών από τα οποία δεν έχει φτάσει στον παραγωγό ούτε ένα ευρώ. Στη ΔΕΘ εξαγγέλθηκαν νέα μέτρα όμως δεν δόθηκαν διευκρινήσεις ποιοί και πώς θα λάβουν τις ενισχύσεις αυτές.

Σίγουρα, πρόσθεσε, η κατάσταση στην αγορά των κηπευτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι δύσκολη. Παρά τις όποιες δυσκολίες πάντως , από το αυξημένο κόστος παραγωγής, την έλλειψη εργατών , τις οικονομικές συγκυρίες που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο , τοπικά, παραμένουμε αισιόδοξοι ότι για την Ιεράπετρα θα είναι ένας καλός χειμώνας τιμολογιακά και παραγωγικά και τα προϊόντα μας θα έχουν καλύτερη τύχη από άλλες χρονιές.

Στα θετικά είναι ότι όσοι παραγωγοί συνεταιριστούν ή διακινούν τα προϊόντα τους με συμβολαιακή γεωργία, θα επωφεληθούν με 50% έκπτωση στο τελικό φορολογητέο εισόδημα. Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη καθώς αναμένεται διακίνηση περισσότερων προϊόντων με πιο οργανωμένο μέσω συνεταιρισμών ενώ παράλληλα είναι η αρχή για να γίνεται η φοροδιαφυγη, ασύμφορη.

Τώρα σε ότι αφορά το θέμα των εργατών γης προς το παρόν το πρόβλημα δεν είναι έντονο, υπάρχει ανησυχία όμως τί θα γίνει όταν αρχίσει η περίοδος της συγκομιδής, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δουλούμης