«Έρχεται»... χιονοδρομικό στο Οροπέδιο και τελεφερίκ στην Ελούντα

1:53 μ.μ. - Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018
01:07 μ.μ. - Τρί, 10/53/2018
Image: «Έρχεται»... χιονοδρομικό στο Οροπέδιο και τελεφερίκ στην Ελούντα

Δύο καινοτόμα επενδυτικά σχέδια στο τραπέζι που, αν γίνουν πράξη, θα αλλάξουν τα τουριστικά δεδομένα

Και ξαφνικά σχέδια για χιονοδρομικά κέντρα και τελεφερίκ στην Κρήτη! Δύο άκρως ενδιαφέρουσες προτάσεις έχουν πέσει εσχάτως στο τραπέζι στην Κρήτη και οι δύο στον νομό Λασιθίου, έχοντας προκαλέσει ήδη έντονη συζήτηση...
 
Σε πρώτο άκουσμα, βεβαίως, μπορεί αρκετούς να τους ξενίσει η ιδέα ενός χιονοδρομικού κέντρου όπως αυτό που σχεδιάζει ο Δήμος Οροπεδίου, σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Λασιθίου, ή το εγχείρημα ενός τελεφερίκ στην Οξά Μεραμπέλου, πάνω από την Ελούντα, όπως προτείνει με δωρεά ιδιώτης επιχειρηματίας στον Δήμο Αγίου Νικολάου.
 
Αν μη τι άλλο, όμως, πρόκειται για δύο καινοτόμες, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις, που θα μπορούσαν να δώσουν άλλη αναπτυξιακή ώθηση στις δύο περιοχές, με στόχευση στον χειμερινό τουρισμό, σε ειδικές κατηγορίες επισκεπτών, στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού κ.λπ.
 
Βεβαίως, μιλάμε για δύο επενδυτικά σχέδια που δε βρίσκονται ακριβώς στην ίδια μοίρα. Στην περίπτωση του Οροπεδίου, το πρότζεκτ δημιουργίας ενός εναλλακτικού χιονοδρομικού κέντρου με την ανακαίνιση-επέκταση ουσιαστικά του σημερινού ορεινού καταφυγίου στη Λιμνάκαρο μοιάζει πιο ρεαλιστικό. Μοιάζει να βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη σφαίρα της υλοποίησης.
 
Στην περίπτωση της ιδέας για τελεφερίκ στην Ελούντα, τα δεδομένα μοιάζουν πιο δύσκολα για να πάρει “σάρκα και οστά” η πρόταση που έχει καταθέσει στον Δήμο Αγίου Νικολάου ιδιώτης τουριστικός επιχειρηματίας, ο οποίος προσφέρει ως δωρεά δικές του εκτάσεις για την εγκατάσταση του τελεφερίκ και τη δημιουργία συνοδευτικών αναγκαίων υποδομών, όπως π.χ. χώροι πάρκινγκ για τους επισκέπτες.
 
Σε κάθε περίπτωση όμως, μιλάμε για δύο “φρέσκιες”, επενδυτικές ιδέες, έξω από τα συνηθισμένα και τετριμμένα, που χρήζουν προσοχής και ενδιαφέροντος.
 
Ο Γάλλος σκιέρ
 
Για το χιονοδρομικό κέντρο στο Οροπέδιο, η ιδέα, όπως μας εξήγησε ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, “γεννήθηκε” πριν από κοντά μια 3ετία. Ήταν το 2015, όταν ο Δήμος Οροπεδίου φιλοξένησε ένα διάσημο Γάλλο πρωταθλητή του σκι. Ο κορυφαίος Γάλλος σκιέρ ξεναγήθηκε στο ορεινό καταφύγιο του Λιμνάκαρου. “Περπάτησε” όλη την περιοχή και διαπίστωσε πως προσφέρεται για σκι. Συγκεκριμένα για το λεγόμενο ορειβατικό σκι, μια ειδική κατηγορία σκι που απευθύνεται σε πιο έμπειρους σκιέρ, αλλά δεν απαιτεί τις κλασικές πίστες σκι, που επιφέρουν και μεγάλες παρεμβάσεις στο περιβάλλον.
 
Για το ορειβατικό σκι δε χρειάζονται κανονικές πίστες, όπως τόνισε τότε ο Γάλλος σκιέρ στον δήμαρχο Οροπεδίου, καλώντας τον να εξετάσει την προοπτική ενός τέτοιου, εναλλακτικού χιονοδρομικού κέντρου στην περιοχή του Λιμνάκαρου.
 
Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα και μπήκε ο αρχικός σπόρος. Ο δήμαρχος το μελέτησε, το έψαξε και το συζήτησε με τον πρόεδρο Γιάννη Σπυριδάκη και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου.
 
Οι δύο πλευρές κατέληξαν, λοιπόν, στην άποψη ότι μπορεί κάλλιστα να πάρει “σάρκα και οστά” η ιδέα ενός τέτοιου χιονοδρομικού κέντρου στην περιοχή, που θα προσελκύσει κόσμο και θα ενισχύσει τον χειμερινό τουρισμό. Οι προϋποθέσεις άλλωστε υπάρχουν. 
 
Όπως μας ανέφερε ο κ. Στεφανάκης, το ορεινό καταφύγιο είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχει λοιπόν η πρώτη βασική σημαντική υποδομή. Αυτό που θα γίνει είναι ανακαίνιση-επέκταση της υποδομής. Θα γίνει κατάλληλη μόνωση, θα μπουν διπλές πόρτες, θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά ή άλλα ενεργειακά συστήματα, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε ηλεκτρικό, και θα αξιοποιηθούν δεξαμενές για τις ανάγκες σε νερό. Θα γίνει συνάμα προμήθεια σνόου μόμπιλ και άλλων αναγκαίων οχημάτων, ελκήθρων κ.λπ.
 
Όσο για τη δημιουργία της “ήπιας” πίστας ορειβατικού σκι, υπάρχει ήδη έκταση 30 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί από την πρώην κοινότητα Αβρακόντε, που είναι χιονισμένη καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα».
 
«Θα μπορούσε λοιπόν», υπογράμμισε ο δήμαρχος, «το Οροπέδιο να αναπτύξει τον χειμερινό τουρισμό και να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες καταρχήν με τη δημιουργία ενός χιονοδρομικού κέντρου στο καταφύγιο, πίστας σκι και ό,τι άλλο απαιτείται για τη φιλοξενία των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
 
Μάλιστα, στον σχεδιασμό Δήμου Οροπεδίου και Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου για το χιονοδρομικό κέντρο έρχεται να “κουμπώσει” ιδανικά ο σχεδιασμός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τη δημιουργία της 1ης Ορεινής Σχολής Διάσωσης στην περιοχή.
 
Όπως μας ανέφερε ο κ. Στεφανάκης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει ζητήσει από τον Δήμο να του παραχωρηθεί ο χώρος του παλιού Γυμνασίου Αγίου Γεωργίου, ώστε να δημιουργήσει εκεί την ορεινή σχολή διάσωσης.
 
Όσο για το κόστος και τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ, έχει ήδη βρεθεί και δρομολογείται η εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 160.000 ευρώ μέσα από το γνωστό χρηματοδοτικό πρόγραμμα Leader.
 
Σύμφωνη η Κουντουρά
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ιδέα για χιονοδρομικό κέντρο “χαιρέτισε” και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στην οποία και παρουσίασαν το ενδιαφέρον σχέδιο πριν από λίγο καιρό ο δήμαρχος Οροπεδίου μαζί με τον πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου.
 
Στη συνάντηση, που είχε γίνει στην Αθήνα, η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι θα είναι αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου Οροπεδίου και του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου, προκειμένου το καταφύγιο να αξιοποιηθεί περαιτέρω, με στόχο την ανάπτυξη του ορειβατικού, φυσιολατρικού τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
 
Σκεπτικισμός στον Δήμο
 
Τα τελεφερίκ είναι ιδιαίτερα διαδομένα στην Κεντρική Ευρώπη, με επίκεντρο τις Άλπεις. Υπάρχουν και σε ελάχιστες μέρη εντός Ελλάδας. Μέχρι πρόσφατα, όμως, μάλλον δεν είχε περάσει από το μυαλό κανενός εδώ στην Κρήτη.
 
Να όμως που τώρα όχι απλά υπάρχει ως ιδέα, αλλά έχει κατατεθεί και ως συγκεκριμένη πρόταση προς τον Δήμο Αγίου Νικολάου.
 
Η “έμπνευση” ανήκει στον τουριστικό επιχειρηματία Μανόλη Ζερβό, ο οποίος και υπέβαλε σχετική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου.
 
Σύμφωνα με την πρόταση, στον αυχένα της Οξάς στη θέση Στένακας, πάνω από την Ελούντα, έχει ετοιμάσει ένα επενδυτικό σχέδιο τουριστικού κέντρου παραδοσιακών δραστηριοτήτων, καθώς και ένα επενδυτικό σχέδιο κεκλιμένου ανελκυστήρα-αναβατήρα-επίγειου τελεφερίκ, που θα οδηγεί στην κορυφή του όρους της Οξάς, όπου, ως γνωστόν, υπάρχουν αρχαιότητες και είναι ένας τόπος με απαράμιλλη ομορφιά και θέα.
 
Ο επιχειρηματίας επισημαίνει ότι ο αναβατήρας, το τελεφερίκ, αποτελεί μια επένδυση καινοτομίας, τοπικού και ευρύτερα δημόσιου συμφέροντος στη βάση της αμοιβαιότητας, αφού αναδεικνύεται ο χώρος της Οξάς, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (Οξυά - αρχαία Νάξος) και απαράμιλλης θέας προς τον κόλπο του Μεραμπέλου, δημιουργείται ένας νέος εκδρομικός προορισμός για τους επισκέπτες και αναβαθμίζεται η ενδοχώρα μέχρι τις Λίμνες, με τα παραδοσιακά μετόχια.
 
Γιατί όμως ο ιδιώτης προτείνει την υλοποίηση του σχεδίου από τον Δήμο, προσφέροντας δωρεάν αναγκαίες εκτάσεις δικής του ιδιοκτησίας αλλά και μελέτες, όπως αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη περιβαλλοντικών όρων, μελέτη βιωσιμότητας και μελέτη αποτύπωσης;
 
Όπως ο ίδιος εξηγεί σε σχετική επιστολή του, «κάνουμε τη δωρεά αυτή προς τον Δήμο (ΔΑΕΑΝ), γιατί ο Δήμος ως ευρύτερος δημόσιος τομέας θα μπορεί καλύτερα να ξεπεράσει κάποια γραφειοκρατικά κωλύματα, αλλά και να δώσει ένα κοινωφελή χαρακτήρα στο έργο».
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου εξέτασε στα τέλη Αυγούστου το σχέδιο για το τελεφερίκ στην Οξά και αποφάσισε να παραπέμψει την πρόταση δωρεάς στη ΔΑΕΑΝ για διερεύνηση των δυνατοτήτων βιωσιμότητας της επένδυσης αυτής.
 
Η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία δεν έχει πάρει κάποια οριστική απόφαση ακόμα. Εξέφρασε, ωστόσο, προβληματισμό για το κατά πόσον μπορεί να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο.
 
(Φωτογραφία αρχείου)
neakriti.gr