Δρομολογείται το έργο αναβάθμισης του οικοπέδου του ΜΙΝΩΣ

11:07 μ.μ. - Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018
11:01 μ.μ. - Σάβ, 13/07/2018
Image: Δρομολογείται το έργο αναβάθμισης του οικοπέδου του ΜΙΝΩΣ

Προβλέπει χώρους πολιτισμού και πρασίνου

 
Ξεκινάει από τον Δήμο Ιεράπετρας, με την δημοσίευση της διακήρυξης της διαδικασίας επιλογής αναδόχου, το έργο αναβάθμισης του χώρου του εργοστασίου «ΜΙΝΩΣ». Έτσι, δρομολογούνται οι συνθήκες προκειμένου να προχωρήσει ένα σημαντικό έργο για το Δήμο Ιεράπετρας, η εκτιμώμενη αξία του οποίου ανέρχεται στα 717.741,94 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.).
 
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και είναι ενταγμένο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», ενώ όπως αναφέρει η διακήρυξη του Δήμου η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του ορίζεται σε 180 ημέρες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
 
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους για τον διαγωνισμό είναι η 12η Φεβρουαρίου 2018.
 
«Θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου και χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα αναβαθμίσουν σε σημαντικό βαθμό την εγγύς περιοχή» δηλώνει σχετικά στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μανόλης Λουτσέτης.
 
Η μελέτη του έργου

 

Προτείνεται η αναβάθμιση του χώρου όπου βρισκόταν το παλιό εργοστάσιο «ΜΙΝΩΣ» και η μετατροπή του σε πάρκο εκθεσιακών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, με άμεση αναφορά στο ιστορικό παρελθόν έτσι ώστε να μπορέσει να αναδείξει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα του αστικού χώρου.
 
Η εγκεκριμένη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στην τυπολογία και στα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του Πρώην Βιομηχανικού Χώρου και κατ’ επέκταση της Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής που «επιτάσσουν» οι πρώην βιομηχανικοί χώροι, ως φορείς της συλλογικής μνήμης ενός τόπου και ως σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς, να προσφέρουν ένα εύρος δυνατοτήτων για την ικανοποίηση των αναγκών της τέχνης, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας, της τεχνολογίας και της αρχιτεκτονικής.
 
Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ανάπλαση προβλέπει το περίγραμμα των κτιρίων να αποτυπωθεί σε τρεις βασικούς χώρους (με κατακόρυφα στοιχεία από λιθοδομή και αναφορές στις μεταλλικές στέγες με μεταλλικά ζευκτά) οι οποίοι θα είναι ανοιχτοί, ελεύθεροι και ικανοί να υποδεχτούν εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
 
Σε έναν τέταρτο χώρο, όπως αναφέρει η τεχνική έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας, θα κατασκευασθεί αναψυκτήριο 120 τετραγωνικών μέτρων ενώ σαν συνέχεια του αναψυκτηρίου θα χρησιμοποιηθούν κατακόρυφα στοιχεία από λιθοδομή ώστε να καλυφθεί πλήρως το περιτύπωμα του αντιστοίχου κτιρίου του εργοστασίου.
 
Στον πέμπτο χώρο (όπου βρισκόταν το μεγαλύτερο κτίριο του εργοστασίου) θα γίνει χρήση του υφισταμένου αναγλύφου ώστε να δημιουργηθεί η κερκίδα του ανοιχτού αμφιθεάτρου, αλλά και η υπερυψωμένη πλατεία. Το περιτύπωμα του κτιρίου αναπαρίσταται από κατακόρυφα στοιχεία λιθοδομών.
 
Επίσης στον έκτο  χώρο θα δημιουργηθεί σύμπλεγμα οικίσκων (δημόσιες τουαλέτες, αποθήκη και φυλάκιο) που παραπέμπουν στο κτίριο γραφείων του εργοστασίου.
 
Τέλος, θα δημιουργηθεί ένα μνημείο που θα έχει άμεση αναφορά στο φουγάρο του εργοστασίου, το οποίου αποτελούσε σύμβολο για την πόλη για πάρα πολλά χρόνια
 
Σε όλο τον υπόλοιπο χώρο θα δημιουργηθούν διάδρομοι κίνησης οι οποίοι θα ακολουθήσουν τον αυστηρό ορθογωνικό κάνναβο σύμφωνα με τους αντίστοιχους του εργοστασίου οι οποίοι θα επιστρωθούν με κυβόλιθους τύπου «καλντερίμι», παραπέμποντας στα εξωτερικά δάπεδα του εργοστασίου.
 
Το υπόλοιπο μέρος, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό του χώρου, θα φυτευτεί έτσι ώστε ο χώρος να αποτελεί μία σημαντική εστία πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.
 
Πηγή: anatolh.com