Erasmus:Στη Ρουμανία μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου λυκείου Ιεράπετρας
Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας οικοδομήθηκαν δεξιότητες που αφορούν τη διαχείριση εφαρμογών συστημάτων χαρτογραφίας και λογισμικών GIS
Πραγματοποιήθηκε κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών του 1ου Γενικού Λυκείου Ιεράπετρας στην πόλη Ramnicu Valcea της Ρουμανίας και στο σχολείο Colegiul Energetic, το διάστημα 07-13 Μαρτίου 2022, στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+/Δράσης, «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229», με κωδικό: 2020-1-IT02-KA229-079075_5 και τίτλο: “RIVERS” Στο σχέδιο συμμετέχουν σχολεία από Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σλοβακία, Πορτογαλία & Ελλάδα.
Το σχέδιο είναι μια έρευνα που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της οδηγίας -πλαισίου για τα ύδατα της ΕΕ, λαμβάνοντας δεδομένα επί τόπου χαρτογραφώντας και χρησιμοποιώντας τα μοντέλα GIS(Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (Geographic Information Systems), αξιοποιώντας τις δυνατότητες των σύγχρονων εφαρμογών συστημάτων χαρτογραφίας και λογισμικών GIS. Το μοντέλο GIS θα χρησιμοποιηθεί για ανάλυση της χλωρίδας και της πανίδας και της ταυτότητας των ποταμών μας. Τελικό προϊόν μας θα είναι η διαμόρφωση ενός φακέλου για τον σχεδιασμό μιας βιώσιμης πολιτικής σύμφωνα με την Ατζέντα 2030. Το σχολείο υποδοχής οργάνωσε δραστηριότητες που αφορούν τον τομέα «Rivers and Recreational Values»
Μαθητές/τριες με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών εργάστηκαν στο να απεικονίσουν στο λογισμικό χαρτογραφίας GIS δεδομένα από μέρη που επισκέφτηκαν και αφορούν στοιχεία ψυχαγωγίας, όπως το πάρκο Cozia National Park, το μουσείο που Cozia and το μοναστήρι Turnu Monastery, τα πάρκα Arutela Castrum, and S. C. Călimănești Căciulata που έχουν γεωθερμικές πηγές. Επίσης έγινε ανάλυση από τα ψυχαγωγικών οφελών και των επιπτώσεων διαχείρισης στη λεκάνη απορροής του ποταμού Ol και ανέλυσαν μεθόδους και στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη μιας τουριστικής στρατηγικής για την προώθηση της περιοχής Vâlcea στην Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας οικοδομήθηκαν δεξιότητες που αφορούν τη διαχείριση εφαρμογών συστημάτων χαρτογραφίας και λογισμικών GIS, δεξιότητες επικοινωνίας, ομαδικότητας για την επίλυση προβλημάτων. Γνώρισαν τον πολιτισμό της χώρας και επισκέφτηκαν το Βουκουρέστι. Επίσης δόθηκε η δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών, εμπειριών και παραδειγμάτων καλής πρακτικής και με τους/τις εκπαιδευτικούς από άλλα Ευρωπαϊκά σχολεία. Στην κινητικότητα έλαβαν μέρος οι καθηγητές/τριες Ιωάννης Φανουράκης, Πανδώρα Ιωάννου και Σοφία Σιδηροπούλου καθώς και έξι μαθητές/τριες. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ιεράπετρα στις 23/06/2022.