Επιδοτήσεις: Ο Αυγενάκης ζήτησε χρόνο για την άρση της αδικίας σε βάρος της Κρήτης

9:49 π.μ. - Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023
09:11 π.μ. - Παρ, 17/49/2023
Image: Επιδοτήσεις: Ο Αυγενάκης ζήτησε χρόνο για την άρση της αδικίας σε βάρος της Κρήτης

Με την επισήμανση ότι η Κρήτη δεν πρόκειται να αδικηθεί από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη με την παρουσία εκπροσώπων του αγροτικού τομέα της Κρήτης

Στη σύσκεψη, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγνώρισε πως υπάρχει μια αδικία σε βάρος του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της Κρήτης αναφορικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, την οποία ωστόσο δεσμεύθηκε να διορθώσει και να αποκαταστήσει.

Οι αγρότες παρουσίασαν αναλυτικά τα αιτήματά τους, τα οποία ήταν ήδη γνωστά στον Υπουργό, ενώ δήλωσαν πως είναι αναγκαίο να αλλάξουν τα δεδομένα όχι μόνο σε σχέση με την Κρήτη, αλλά και σε σχέση με τις συνδεδεμένες καλλιέργειες προκειμένου να δοθούν κίνητρα στην παραγωγή και να ενισχυθούν τα προϊόντα που συμβάλλουν στην διατροφική αλυσίδα του νησιού και της Ελλάδας.

«Δεν θα ρίξω την Κρήτη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, κάνοντας σαφές πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, αφενός να βρεθεί λύσει σε σχέση με τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει αναφορικά με τις καταβολές των ενισχύσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και να γίνει μια διαφορετική διαχείριση αναφορικά με τα 2 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα ως ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Υπουργός αναγνώρισε επίσης πως οι μειώσεις στις ενισχύσεις τη φετινή χρονιά για την Κρήτη ειδικά ήταν πολύ μεγάλες, ενώ ανέφερε πως αναζητούνται ήδη λύσεις.

Περιγράφοντας ωστόσο τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν για την τροποποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και για την αντιμετώπιση των παθογενειών που προκύπτουν από τις μειωμένες ενισχύσεις, ζήτησε χρόνο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορούν να δοθούν λύσεις μέσα στο επόμενο 24ωρο.

Ο κ. Αυγενάκης έκανε σαφές ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο, δηλώνοντας πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα στην τύχη του.

Αναφέρεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα κ. Ειρήνη Χουδετσανάκη, εκπρόσωποι των Συλλόγων τόσο αγροτών όσο και κτηνοτρόφων, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

patris.gr