Πρόκειται για την πρόταση που έκανε μέσω της Βουλής η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Καρδίτσας Παναγιώτα Βράντζα, η οποία πρότεινε τη διάθεση κρέατος από τις λαϊκές, υπό προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και τη νομιμότητα ως προς τα φορολογικά ζητήματα που προκύπτουν.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια των συζητήσεων του νομοσχεδίου με θέμα "Άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις", στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η κ. Βράντζα κατέθεσε προτάσεις που, αν γίνουν δεκτές, αναμένεται να προκύψουν οφέλη τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα.
Ήδη οι πρώτες απόψεις που κατέγραψε η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" για τις προτάσεις της κ. Βράντζα είναι θετικές από την πλευρά των παραγωγών. Συγκριμένα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στις προτάσεις της: «Όσον αφορά στα είδη για τα οποία χορηγείται άδεια παραγωγού πωλητή, και ειδικά για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται όλα τα είδη κρέατος και οπωσδήποτε αρνιά και κατσίκια. Προφανώς δεν τίθεται θέμα ασφάλειας των τροφίμων και δημόσιας υγείας, εφόσον θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με τα πουλερικά και τα κουνέλια, τα οποία ήδη συμπεριλαμβάνονται. Ειδικά σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους (Χριστούγεννα και Πάσχα), θα ήταν πραγματικά χρήσιμο, τόσο για τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές, να υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα είδη κρέατος και στο υπαίθριο εμπόριο. Εννοείται, φυσικά, ότι θα τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την ασφαλή διακίνηση και τη μη διατάραξη της ψυκτικής αλυσίδας, καθώς και η έκδοση των προβλεπόμενων παραστατικών διακίνησης και εμπορίας. Θεωρείται λοιπόν επιβεβλημένο να συμπεριληφθούν, εξαρχής, και τα υπόλοιπα είδη κρέατος».
«Θέλει οργάνωση... Είναι ωραία ιδέα»
«Είναι ωραία η ιδέα αυτή που έθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέλει πολλή δουλειά και οργάνωση», είναι τα πρώτα σχόλια που δημοσιεύει η "Νέα Κρήτη" σήμερα. Συγκεκριμένα, ο γνωστός κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, δηλώνει σύμφωνος με μια τέτοια κατεύθυνση, αλλά ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει ο παραγωγός και μόνο ο παραγωγός να διακινεί τα δικά του αποκλειστικά αμνοερίφια. «Το θέμα είναι ότι οι παραγωγοί την περίοδο που διακινείται το κρέας έχουν μπει ήδη στη διαδικασία της γαλακτοπαραγωγής. Άρα έχουν ελάχιστον χρόνο έως καθόλου για να πάνε οι ίδιοι να πουλάνε το κρέας στη λαϊκή. Το δεύτερο θέμα είναι ότι ασφαλώς μπορεί να γίνει. Είναι ένας δρόμος, ιδιαίτερα όταν το σύστημα προσπαθεί να προωθήσει την ντόπια παραγωγή. Ωστόσο, επειδή το κρέας είναι αλλοιώσιμο είδος, θέλει ολόκληρη εγκατάσταση. Ασφαλώς θέλει ψυγείο. Ασφαλώς θέλει ζυγαριές, κ.λπ. Δηλαδή πρέπει να είναι στην ουσία ένα κινητό κρεοπωλείο. Γιατί είναι κρέας και θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Υπό προϋποθέσεις, λοιπόν, θα μπορούσε να γίνει. Αλλά, αν ο παραγωγός δε διακινεί τα δικά του κρέατα, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουμε το δρόμο της λαϊκής. Μόνο αν είναι τα κρέατα του ίδιου του παραγωγού θα υπάρξει όφελος για τον παραγωγό και τον καταναλωτή...».
«Τέλος οι μεσάζοντες»
«Είναι μια πάρα πολύ ωραία ιδέα, γιατί θα επωφεληθεί και ο παραγωγός και ο καταναλωτής», τονίζει από την πλευρά του ο αγροτοκτηνοτρόφος Γιώργος Τζουλιαδάκης και εξηγεί: «Ο παραγωγός θα πουλήσει σε πολύ καλή τιμή το προϊόν του και ο καταναλωτής θα το αγοράσει πιο φτηνά. Φεύγουν από τη μέση τα δεύτερα και τρίτα χέρια πολλές φορές. Αλλά θέλει οργάνωση. Επειδή το κρέας είναι ό,τι πιο ευαίσθητο υπάρχει και με το που θα σφαχτεί πρέπει να διατηρείται στον +1 βαθμό, όποιος παραγωγός μπορεί να οργανωθεί είναι καλό να το κάνει. Αλλά θα πρέπει να γίνονται και αυστηροί έλεγχοι από τις αρμόδιες εταιρείες, ώστε το προϊόν που θα αγοράζει ο καταναλωτής να είναι εγγυημένο. Αν γίνει έτσι, εγώ νομίζω ότι θα προχωρούσε το πράγμα. Γιατί υπάρχουν κάποιοι πρωτοπόροι παραγωγοί που διαθέτουν και όρεξη και μεράκι και τους αρέσει να κερδίζουν υπεραξία από το προϊόν τους...».
Καταλήγοντας, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης ξεκαθαρίζει ότι, για να περπατήσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει «ο κτηνοτρόφος να πηγαίνει για σφαγή των ζώων που θα διακινεί στη λαϊκή σε σφαγεία πιστοποιημένα που τηρούν τα στάνταρ και τους διεθνείς κανονισμούς, να έχει το αρμόδιο μεταφορικό μέσο, πάλι με ψυγείο, και στη λαϊκή στην τελική φάση πάλι ψυγείο, όπου να είναι συνέχεια το κρέας σε αυτή τη σταθερή θερμοκρασία του +1 βαθμού. Δε θα υπάρχει κανένα θέμα για τον καταναλωτή...».
Στο μεταξύ στις λαϊκές πλέον διακινούνται πουλερικά και κουνέλια, καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Πηγή: neakriti.gr