Ενέργειες για αποζημίωση πληγέντων του Γούδουρα - Αποκατάσταση οδικού δικτύου στην Ιεράπετρα μετά τη βροχή

10:06 π.μ. - Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018
10:11 π.μ. - Δευ, 19/06/2018
Image: Ενέργειες για αποζημίωση πληγέντων του Γούδουρα - Αποκατάσταση οδικού δικτύου στην Ιεράπετρα μετά τη βροχή

Ενημερώθηκε ο Υπουργός για τις ζημιές από τον υδροστρόβιλο στο Γούδουρα

Η πολυπόθητη βροχή που έπεσε  την περασμένη Παρασκευή αλλά και το Σάββατο έφερε μαζί της και προβλήματα κινητοποιώντας υπηρεσίες για την αποκατάσταση των ζημιών. Σημαντικές ζημιές προκάλεσε ο υδροστρόβιλος στην περιοχή Γούδουρα Σητείας , σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες  όπου άλλες καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλες μερικώς. Αλλά  και σε ελαιόδεντρα που δεν άντεξαν την μεγάλη ένταση του καιρικού αυτού φαινομένου. Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Σητείας κ. Γ. Τσιφετάκης ανέφερε ότι ήταν ευτύχημα που το φαινόμενο έγινε ξημερώματα και δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. Από την πλευρά τους ως σύλλογος βρέθηκαν κοντά στους πληγέντες  και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, δήμο , περιφέρεια έγιναν  συσκέψεις τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση αλλά και  να γίνει ο προγραμματισμός ενεργειών ώστε να διεκδικηθεί η αποζημίωση των πληγέντων.  Μάλιστα ο ίδιος είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη τον οποίο και ενημέρωση για την κατάσταση και εάν χρειαστεί θα μεταβούν στην Αθήνα διεκδικώντας αποζημίωση των πληγέντων.
 
 
Ακούστε εδώ τον κ. Τσιφετάκη:
 
 
 
Από την πλευρά της  η αντιδήμαρχος Ιεράπετρας και  υπεύθυνη πολιτικής προστασίας του δήμου κ.α Μαρία Ρουμελιωτάκη δήλωσε στον Ηχώ ότι αποκαθίστανται σταδιακά οι ζημιές  που προκάλεσε η βροχή στο οδικό δίκτυο. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε αρκετά σημεία στα δυτικά χωριά του δήμου και τα μηχανήματα και το προσωπικό της υπηρεσίας άμεσα κινητοποιήθηκαν για τη διάνοιξη των δρόμων από Μάλλες προς Γρα Λυγιά, στην Καλαμαύκα, στα χωριά Μουρνιές και Μύθους. Επίσης στο δρόμο προς Μακρυλιά. Καθώς και στο δρόμο προς Φέρμα στο ύψος της Κακιάς Σκάλας. Κατολισθήσεις είχαμε και στο δρόμο Μύρτος Τέρτσα που χρειάστηκε να μείνει κλειστός για την αποφυγή ατυχήματος και εκτιμάται ότι σήμερα Δευτέρα μέχρι το μεσημέρι η απομάκρυνση των υλικών θα έχει ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και θα υπάρχει ενημέρωση τις επόμενες ώρες  για την προσβασιμότητα του δρόμου. 
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Ρουμελιωτάκη:
 
 
 
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και  οι δηλώσεις του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου για θέματα πολιτικής προστασίας κ. Γιάννη Γουλιδάκη ο οποίος επισκέφθηκε την πληγήσα από υδροστρόβιλο περιοχή του Γούδουρα. Ανέφερε ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών τόσο για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες όσο και για τα ελαιόδεντρα. Θα διεκδικηθεί αποζημίωση των πληγέντων έστω και με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης  και με σειρά άλλων μέτρων όπως αναστολή πληρωμών, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να στήσουν ξανά τις περιουσίες τους που καταστράφηκαν. Επιπλέον συνεργεία της ΔΕΗ βρέθηκαν στο σημείο για την αποκατάσταση των ζημιών που το ακραίο καιρικό φαινόμενο του υδροστρόβιλου προκάλεσε στο δίκτυο. Στη συνέχεια ο κ. Γουλιδάκης αναφέρθηκε και στις κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο της Ιεράπετρας λόγω της βροχής καθώς επίσης και στον καθαρισμό των ρεμάτων ο οποίος μάλιστα όπως τόνισε θα συνεχιστεί αξιοποιώντας το ποσό των 38.000 ευρώ περίπου που είναι διαθέσιμο αυτή την περίοδο.
 
 
Ακούστε εδώ τον κ. Γουλιδάκη :