Ενεργειακή κρίση: Φρένο στην «κλεψιά» με συλλογική αγωγή από το ΙΝ.ΚΑ.

10:24 π.μ. - Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022
10:05 π.μ. - Πέμ, 19/24/2022
Image: Ενεργειακή κρίση: Φρένο στην «κλεψιά» με συλλογική  αγωγή από το ΙΝ.ΚΑ.

Δείτε πως θα συμμετάσχετε – Δικαίωμα συμμετοχής ΟΛΩΝ, αναφέρει στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ. Γιώργος Λεχουρίτης

Το Ινστιτούτο Καταναλωτή (ΙΝΚΑ) προχωράει σε συλλογικές αγωγές κατά όλων των εταιρειών παροχής ενέργειας, καταγγέλλοντας ότι οι εταίρες καρπώνονται υπερκέρδη. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γιώργος Λεχουρίτης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, επιρρίπτουν σε βάρος των καταναλωτών πρόσθετα κόστη μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής καλώντας σε συμμετοχή όλους τους καταναλωτές να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία συλλογικών αγωγών επικαλούμενος το δικαίωμα στο κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόσθεσε ότι στις συλλογικές αγωγές μπορούν να συμμετάσχουν οικιακοί καταναλωτές, επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, αγρότες κτηνοτρόφοι, δήμοι, περιφέρειες, και γενικά όσοι πλήρωσαν ρήτρα αναπροσαρμογής. Ήδη κατατέθηκε η πρώτη αγωγή προς τη ΔΕΗ που είναι και ο μεγαλύτερος πάροχος ο οποίος όμως δεν έχει πλέον τον δημόσιο χαρακτήρα που είχε στο παρελθόν. Η απόφαση θα ισχύσει για αυτούς που θα προσφύγουν, δεν θα είναι οριζόντια. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΙΝΚΑ στα τηλέφωνα 2103632443 ή 211 0135 199 ή 211 0135 200,σημείωσε ο κ. Λεχουρίτης .

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ συμμετοχής στις συλλογικές αγωγές

-Αντίγραφο της σύμβασης που υπογράψατε με τον πάροχό σας.

-Αντίγραφα εκκαθαριστικών λογαριασμών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου 2021.

-Αντίγραφα εκκαθαριστικών λογαριασμών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου 2022.

-Μια έγγραφη εξουσιοδότηση προς τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει τη σύνταξη, κατάθεση και εκδίκαση της Αγωγής

Για το εάν υπάρχει επιβάρυνση συμμετοχής στην διαδικασία αυτή, είπε ότι ο ενδιαφερόμενος θα χρειαστεί να καταβάλλει το ποσό των 20 ευρώ ως ετήσια συνδρομή μέλους της πρωτοβάθμιας καταναλωτικής ένωσης και το ποσό των 50 ευρώ (δηλαδή, συνολικά 20+50 = 70 ευρώ) για τη συμμετοχή στην πρώτη φάση της Αγωγής, δηλαδή για την άσκηση και την εκδίκαση της αγωγής στο Πρωτοδικείο.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Αναφορικά με την ακρίβεια ο κ. Λεχουρίτης είπε ότι συνεχώς βλέπουμε τα προϊόντα να ανεβαίνουν όμως τη διαφορά αυτή δεν την εισπράττει ο παραγωγός, σχολιάζοντας μάλιστα ότι υπάρχουν πολλοί μεσάζοντες από την παραγωγή ενός προϊόντος μέχρι αυτό να καταλήξει στο ράφι. Όλα αυτά είναι ένας τεράστιος προβληματισμός. Δυστυχώς μέσω της ΚΑΠ η Ευρώπη θέλησε να εξαφανίσει τον αγροτικό πληθυσμό και η Ελλάδα ακολούθησε. Πως θα ζήσεις όμως εάν δεν έχεις αγαθά, τρόφιμα; Αυτό πληρώνει η Ευρώπη ειδικά τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημειωτέων όμως, η κρίση της ακρίβειας, προϋπήρχε του πολέμου. Η Ευρώπη έβλεπε ότι έρχεται ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας τι έκανε για να διασφαλίσει επάρκεια καταναλωτικών αγαθών ή για φυσικό αέριο, σημείωσε

Αυτό που συμβουλεύουν τους καταναλωτές είναι καταρχάς να προχωρούν σε έρευνα αγοράς και να επιλέγουν προϊόντα προσφορών, ή προϊόντα no name ιδιωτικής ετικέτας όπως αυτά που παράγονται – συσκευάζονται από τα σουπερ μάρκετ.

Ακούστε αναλυτικά τον κ. Λεχουρίτη