Εμμ. Συλιγάρδος : Χωρίς προσωπικό δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες στο Λασίθι

12:44 π.μ. - Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017
12:01 π.μ. - Δευ, 30/44/2017
Image: Εμμ. Συλιγάρδος : Χωρίς προσωπικό δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες στο Λασίθι

Τι ισχύει για το Λασίθι - Συνέντευξη στον ΗΧΩ

Στο σημαντικό θέμα  για τους δασικούς χάρτες μετά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου αναφέρθηκε μιλώντας στον ΗΧΩ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου κ. Εμμ. Συλιγάρδος.  Τόνισε  πως σε ότι αφορά το Νομό Λασιθίου είχε  γίνει μια προσπάθεια πριν από μια δεκαετία περίπου  για να γίνει το κτηματολόγιο η οποία όμως σταμάτησε.   Πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω της έλλειψης προσωπικού γεγονός που συνεπάγεται μεγάλες καθυστερήσεις στην δημιουργία του κτηματολογίου. Η υπηρεσία διαθέτει μόλις έναν Δασολόγο ο οποίος ασχολείται  και με άλλα θέματα όταν για την υλοποίηση του προγράμματος χρειάζονται τουλάχιστον 5 Δασολόγους , 1 Τοπογράφο , διοικητικό προσωπικό. 
Ακολουθεί συνέντευξη του κ. Συλιγάρδου : 
Όπως αναφέρει το Υπουργείο ,  με τους δασικούς χάρτες : 
Θωρακίζουμε το δάσος και τις δασικές εκτάσεις από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση.
Διευκολύνουμε την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου διασφαλίζοντας την ιδιωτική αλλά και τη δημόσια περιουσία.
Ανοίγουμε το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών, αφού οι δασικοί χάρτες συμβάλλουν στην κατάρτιση του σωστού χωροταξικού σχεδιασμού.
Οι δασικοί χάρτες, διαφυλάσσουν το φυσικό μας πλούτο ώστε να μπορέσουμε να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
 
ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΘΕΩΡΗΜΕΝΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ
 
Σε εφαρμογή του Νόμου 4389/2016 η δασική υπηρεσία, κατέστη αρμόδια κατά προτεραιότητα για όλες τις εργασίες, έως και την κύρωση δασικών χαρτών ενώ η ΕΚΧΑ Α.Ε. παρέχει την τεχνική υποδομή και τεχνογνωσία.
Οι αναρτήσεις εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε 13 Ιανουαρίου 2017. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναρτήσεων, θα έχουμε τους πρώτους κυρωμένους δασικούς χάρτες μετά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.