Εμμ. Μιχελαράκης: Μερικό lockdown στην εστίαση... τα νέα μέτρα

11:02 π.μ. - Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021
11:08 π.μ. - Τετ, 25/02/2021
Image: Εμμ. Μιχελαράκης: Μερικό lockdown στην εστίαση... τα νέα μέτρα

Ο πρόεδρος του συλλόγου καφέ εστίασης Ιεράπετρας στον Ηχώ 99,8

Έντονος προβληματισμός μετά και την ανακοίνωση των μέτρων επικρατεί στον κλάδο της εστίασης. Ο πρόεδρος του συλλόγου καφέ εστίασης Ιεράπετρας κ. Μανώλης Μιχελαράκης μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ανέφερε πως με τα νέα μέτρα οι επιχειρήσεις εστίασης « χάνουν» ένα μεγάλο ποσοστό των πελατών τους οι οποίοι δεν θα μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εάν είναι ανεμβολίαστοι. Από την άλλοι οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο του εποπτικού μηχανισμού για το ποιος έχει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να μπει στο κατάστημα. Ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που για κάποιους λόγους δεν θέλουν να εμβολιαστούν οπότε θα επιβαρυνθούν το κόστος των τεστ. Δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που τώρα κάνουν δωρεάν τα τεστ στους πολίτες. Υπάρχει λοιπόν μια έντονη ανησυχία για το πως θα κυλήσουν τα πράγματα ειδικά όταν θα έρθει ο χειμώνας, τόνισε ο κ. Μιχελαράκης.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν:

2 rapid τεστ την εβδομάδα θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου (10 ευρώ/τεστ) για τις εξής κατηγορίες εργαζομένων:

· εκπαιδευτικοί

· ακαδημαϊκοί,

· εργαζόμενοι σε τουρισμό,

· εργαζόμενοι σε εστίαση,

· εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

Εν συνεχεία θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Ο εργοδότης σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας διατηρεί -βάσει νόμου- το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο:

· εμβολιασμένοι και

· νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).

Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

φωτογραφία αρχείου