Εμβόλια: Προειδοποιήσεις EMA για παρενέργειες των σκευασμάτων που κυκλοφορούν

2:44 μ.μ. - Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2021
02:07 μ.μ. - Παρ, 09/44/2021
Image: Εμβόλια: Προειδοποιήσεις EMA για παρενέργειες των σκευασμάτων που κυκλοφορούν

Για νέες παρενέργειες των εμβολίων προειδοποίησε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Για την περίπτωση του εμβολίου της Johnson & Johnson, το οποίο παράγεται από την ελβετική θυγατρική της Janssen, ο ΕΜΑ συνιστά να μην χορηγείται σε άτομα με σύνδρομο διαρροής των τριχοειδών αγγείων. Πρόκειται για μια σπάνια διαταραχή που εμφανίζεται με πρήξιμο και πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, o EMA προτείνει να καταγραφεί ως πιθανή παρενέργεια το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν – Μπαρέ. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση στο φυλλάδιο των οδηγιών.

Επίσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει προτείνει να ενταχθεί η μυοκαρδίτιδα στις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού που βασίζονται σε τεχνολογία mRNA, δηλαδή το Pfizer και το Moderna.

«Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης συνέστησε ότι τα άτομα που είχαν προηγουμένως σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής δεν πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο COVID-19 Janssen. Η Eπιτροπή εισηγήθηκε, επίσης, ότι το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες του προϊόντος ως νέα παρενέργεια, μαζί με μια προειδοποίηση για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και των ασθενών σχετικά με αυτόν τον κίνδυνο» ανέφερε σχετικό δελτίο Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ