Ελληνικό γιαούρτι-μαϊμού κυριαρχεί στη Γερμανία

1:57 μ.μ. - Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021
01:09 μ.μ. - Δευ, 20/57/2021
Image: Ελληνικό γιαούρτι-μαϊμού κυριαρχεί στη Γερμανία

Το γραφείο ΟΕΥ της πρεσβείας μας στο Βερολίνο, σε σχετική μελέτη, αναφέρει ότι έχει εντοπίσει 16 brands με «ελληνικού τύπου» γιαούρτι, τα οποία διατίθενται προς πώληση σε καταστήματα λιανικής

Με ονόματα του τύπου Elinas, Athentikos, Nikos, Ja! και συσκευασίες που παραπέμπουν στην ελληνική φύση και την αρχαιότητα, δηλαδή με κατσίκες, κίονες και αρχαίους θεούς, τα «ελληνικού τύπου» γιαούρτια κάνουν θραύση στη Γερμανία και δείχνουν τον δρόμο των προσφυγών σε ευρωπαϊκά ή εθνικά δικαιοδοτικά όργανα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζημιά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τα προϊόντα αυτά δεν παράγονται στην Ελλάδα αλλά καθώς αξιοποιούν τη φήμη και τη μοναδικότητα της γεύσης και της ποιότητας του ελληνικού γιαουρτιού, δημιουργούν συνθήκες άνισου και αθέμιτου ανταγωνισμού με τα εισαγόμενα ελληνικά προϊόντα, ενώ παράλληλα προκαλούν σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό ως προς την πραγματική προέλευση και ταυτότητα των προϊόντων.

Το γραφείο ΟΕΥ της πρεσβείας μας στο Βερολίνο, σε σχετική μελέτη, αναφέρει ότι έχει εντοπίσει 16 brands με «ελληνικού τύπου» γιαούρτι, τα οποία διατίθενται προς πώληση σε καταστήματα λιανικής και μεγάλες αλυσίδες τροφίμων στο Μόναχο.

Σημειώνεται ότι όλα τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας φέρουν την ονομασία «ελληνικού τύπου». Το προϊόν με την επωνυμία Greco και την επισήμανση «αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι» παράγεται στην Ελλάδα και εισάγεται από Γερμανό εισαγωγέα ενώ σημαντική παρουσία έχουν στις τοπικές αλυσίδες τα σήματα των ελληνικών εταιρειών Κολιός, Κρι-Kρι, Μεβγάλ, Όλυμπος και Φάγε.

Αν και το ελληνικό γιαούρτι έχει εδραιωθεί στη γερμανική αγορά, οι πωλήσεις του περιορίζονται από τα ανταγωνιστικά «ελληνικού τύπου» γιαούρτια καθώς και από προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ταχεία ανάπτυξη, όπως το γιαούρτι Skyr. Ταυτόχρονα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η γερμανική γαλακτοβιομηχανία επενδύει σημαντικά στην έρευνα για νέα προϊόντα ενώ ανταγωνισμός υπάρχει και από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο των οποίων στο φυσικό γιαούρτι φτάνει το 65% της ποσότητας και το 52% της αξίας των πωλήσεων της κατηγορίας.

Παρ' όλ' αυτά οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Γερμανία ανήλθαν το 2020 σε 7,9 εκατ. ευρώ έναντι 6,5 εκατ. ευρώ το 2016, καταγράφοντας την τελευταία πενταετία αύξηση +21%.

Συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων γιαουρτιού για το 2020 ανήλθαν σε 204 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 136 εκατ. εντός χωρών μελών ΕΕ 27 και 68 εκατ. εκτός χωρών μελών ΕΕ 27. Επίσης σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Mordor Intelligence, η ευρωπαϊκή αγορά του ελληνικού ή «ελληνικού τύπου» γιαουρτιού εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται έως το 2024 με ετήσιο ρυθμό 8%.

Οι προοπτικές

Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται σημαντική άνοδος των ελληνικών εξαγωγών γιαουρτιού προς τη Γερμανία, ωστόσο η σχετική αξία των εισαγωγών αυτών (αξία/ποσότητα) ακολουθεί αντίστροφη πορεία. Εμπειρογνώμονες εφιστούν την προσοχή των Ελλήνων παραγωγών σε επενδύσεις που θα αναδεικνύουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, ήτοι την άυλη προστιθέμενη αξία της φήμης, της ποιότητας και της αυθεντικής / μοναδικής συνταγής και γεύσης του ελληνικού γιαουρτιού.

Επιπρόσθετα, κρίνουν σκόπιμο να εξετασθεί, τουλάχιστον για τις πιο καταφανείς περιπτώσεις παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού ως προς την προέλευση του προϊόντος (χρήση ελληνικών συμβόλων και ονομασιών), η δυνατότητα άσκησης προσφυγών σε ευρωπαϊκά ή εθνικά δικαιοδοτικά όργανα, εκ μέρους είτε κρατικών φορέων και υπηρεσιών, είτε επαγγελματικών και κλαδικών επιχειρηματικών συνδέσμων.

euro2day.gr