Του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, καταβολή 30.000 ευρώ ως εγγύηση, ενώ είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται τρεις φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Ο Μπαρμπαρούσης απολογήθηκε για τις δηλώσεις με τις οποίες ζητούσε την κατάλυση του πολιτεύματος. Ωστόσο, στη συνέχεια προσπάθησε να μαζέψει τα όσα είπε δηλώνοντας μετανιωμένος και κάνοντας λόγο για «άτυχες εκφράσεις».
Ο Μπαρμπαρούσης απολογήθηκε την Τετάρτη για την προ ημερών τοποθέτηση του στη Βουλή, όπου είχε καλέσει σε πραξικόπημα κατά του πολιτεύματος. Μετά την απολογία του στον ανακριτή, αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, την εμφάνισή του τρεις φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και την καταβολή 30.000 ευρώ ως εγγύηση.
Μιλώντας από την Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα λιτότητας, ο Μπαρμπαρούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Κάλεσε τον στρατό «να σεβαστεί τον όρκο του» και «να συλλάβει τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», αφού πρώτα είχε φωνάξει «τα κεφάλια σας στις Πρέσπες».
Ο πρώην βουλευτής του ναζιστικού μορφώματος, μετά το «άδειασμα» του από τη Χρυσή Αυγή υπό τον φόβο των κυρώσεων για το κόμμα, συνελήφθη τη Δευτέρα μετά από μία 48ωρη αναζήτηση από την αστυνομία, παίρνοντας παράταση για να απολογηθεί την Τετάρτη. Στη συνέχεια προσπάθησε να μαζέψει με αδέξιο τρόπο τα όσα είπε στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα παρά το ότι είχε προβεί σε «ατελείς λεκτικές υπερβολές και άτυχες εκφράσεις».
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η τιμωρία για όποιον δημόσια ή με τη διάδοση εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων προκαλεί με πρόθεση ή προσπαθεί να διεγείρει άλλους στο να επιχειρήσουν πράξεις εσχάτης προδοσίας τιμωρείται με κάθειρξη που φτάνει τα 20 χρόνια.
Η «δήλωση μεταμέλειας» του Μπαραμπαρούση μετά τη σύλληψη του
Δια της παρούσης θέλω να δηλώσω τον απόλυτο σεβασμό μου στο Σύνταγμα, το Δημοκρατικό πολίτευμα και στους θεμελιώδεις θεσμούς του. Ορκίστηκα να υπηρετώ τη Συνταγματική νομιμότητα ως εκλεγμένο μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας και τούτο αποτελεί δομικό στοιχείο όχι μόνο της όχι μόνο της πολιτικής μου δράσης, αλλά και ενσυνείδητη αξιακή επιλογή μου.
Σε μικρό μέρος της ομιλίας μου κατά τη διάρκεια ασκήσεως των καθηκόντων μου στην Ολομέλεια της Βουλής την 16η.06.2018 ενσωματώθηκαν ατάκτως και αυθορμήτως ατελείς λεκτικές υπερβολές και άτυχες εκφράσεις, που οφείλονται στη θυμική έξαρση που μου είχε προκαλέσει το ουσιαστικό διακύβευμα της συζήτησης. Η πρόθεσή μου ήταν στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή μου να θέσω κατά τρόπο εμφατικό το ζήτημα της ευθύνης συγκεκριμένων κρατικών οργάνων από τη λήψη αποφάσεων, που κατά την πολιτική μου άποψη, θα ήταν αφ΄ ενός ζημιογόνα για τα εθνικά συμφέροντα και αφ΄ ετέρου προϊόν επιβολής των εντολών του διεθνούς παράγοντα επί μιας ενδοτικής και αντιπατριωτικής κυβερνητικής στάσης.
Η σχετική άκομψη φρασεολογία μου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως προτροπή ή κατάλυση ή μεταβολή ή αλλοίωση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, πρώτα απ΄ όλα διότι ευθαρσώς δηλώνω ότι δεν υπήρξε ούτε νοητική σύλληψη και έπειτα διότι, κατά λογική εκτίμηση, η απροσφορότητα να συντελεσθούν πολιτειακές εκτροπές από φραστικές υπερβολές ομιλητή, χωρίς σχετική θεσμική αρμοδιότητα και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, είναι πρόδηλη.
Η καταχρηστική συστημική διαχείριση της λεκτικής υπερβολής συνέβαλε στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το φλέγον θέμα της απεμπόλησης κυριαρχικών εθνικών δικαιωμάτων και στη διασπορά φόβου και τρώσης του φρονήματος.
Η κατηγορία που αντιμετωπίζω είναι τελείως ασύμβατη και αναντίστοιχη με τον χαρακτήρα και τις πεποιθήσεις μου. Θα αμυνθώ κατά αυτής από τη θέση του κατηγορουμένου, καθότι τελικά, το δικαιικό μας σύστημα προστατεύει επαρκώς το δικαίωμα ελεύθερου λόγου.
Η ανάκληση της φρασεολογίας αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή μου και όχι φοβική αντίδραση. Θα την επαναλάβω και από το βήμα της Βουλής, ώστε να συντελεσθεί ποιοτικά ισοβαρής αποκατάσταση της τάξεως των πραγμάτων.
thepressproject.gr