Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Γηροκομείο ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Ιεράπετρας

11:52 π.μ. - Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020
11:04 π.μ. - Πέμ, 02/52/2020
Image: Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Γηροκομείο ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Ιεράπετρας

Τι αναφέρεται στο αίτημα προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Για την απόφαση διακοπής της λειτουργίας του Γηροκομείου Ιεράπετρας

Αυτή την περίοδο είμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού όπου χρειάζεται να δίνεται βάρος στην προστασία των πιο ευάλωττων ανθρώπων, ειδικά των πιο ηλικιωμένων, των ευπαθών ομάδων κτλ. Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία όλων μας γνωρίζει πολύ καλά για τις τραγικές ελλείψεις στην υγεία και στην πρόνοια, άλλωστε αυτή η απαράδεκτη κατάσταση προϋπηρχε στην χώρα μας.

Σε αυτές τις συνθήκες όπου η ολοκληρωμένη φροντίδα, νοσηλεία, ασπίδα προστασίας της ζωής των περιθαλπομένων στις Δομές Πρόνοιας, ηλικιωμένων, παιδιών με ψυχοκινητικά προβλήματα, κτλ, θα έπρεπε να είναι η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ της πολιτείας, η περιφέρεια Κρήτης με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου αποφάσισε την διακοπή λειτουργίας του γηροκομείου Ιεράπετρας (Αρ.Αποφ.67563/23-3-20)

Παρόλο που είναι είναι γνωστή σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Κυβέρνηση – Δήμο και Περιφέρεια) η έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του Γηροκομείου Ιεράπετρας, όπως το ίδιο γνωστά είναι και τα σοβαρά προβλήματα που η δομή αντιμετωπίζει και για τα οποία δεν έκαναν απολύτως τίποτα, επιλέγεται σε καιρό πανδημίας η επικίνδυνη λύση της διακοπής λειτουργίας της και της ανασφάλειας των φιλοξενούμενων της για τη συνέχεια της διαβίωσής τους. Επιπλέον, η μεταφορά τους σε άλλες δομές, τη στιγμή μάλιστα που επιβάλλεται η αποσυμφόρηση και όχι ο συνωστισμός, ή η απομόνωση αυτών των ανθρώπων, μ’ αυτά τα προβλήματα, μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα για περιθαλπόμενους και εργαζόμενους αυτό το διάστημα.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί τραγικά προβλήματα και αδιέξοδες καταστάσεις τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και τους εργαζόμενους του γηροκομείου, με υπαρκτό τον κίνδυνο να βρεθούν γέροντες και γερόντισσες στον δρόμο, ηλικιωμένοι που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν.

Συνυπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι και Δήμος Ιεράπετρας και η Περιφέρεια Κρήτης αφού χρόνια τώρα και οι δύο δεν πήραν καμία πρωτοβουλία διεκδίκησης από την κυβέρνηση, ώστε το γηροκομείο να περάσει στην ευθύνη του κράτους και να διασφαλιστεί η λειτουργία του με όλες τις προβλεπόμενες παροχές προς τους εκεί φιλοξενούμενους, γέροντες και γερόντισσες, όλο το αναγκαίο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Με την διακοπή λειτουργίας του Γηροκομείου -με πρόσχημα τα υπαρκτά προβλήματα επισφαλούς διαχείρισής του- στην πράξη προωθείται η διευκόλυνση των ιδιωτικών συμφερόντων, που καραδοκούν, να βάλουν και εκεί χέρι. Υπηρετεί την κατεύθυνση της ΕΕ, που θέλει την Πρόνοια στα χέρια των ιδιωτών, την φροντίδα των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ στην ίδια την οικογένεια, η οποία καλείται να πληρώσει στις διαφορές ΜΚΟ και στους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας για τις ανάγκες στήριξης και περίθαλψης των ανθρώπων της. Απαξιώνουν και υποβαθμίζουν τις προνοιακές δομές, για να τις οδηγήσουν στην εμπορευματοποίηση, σε μια εποχή που ο κόσμος της τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, άστεγοι και πεινασμένοι έχουν ανάγκη κρατικής στήριξης και φροντίδας.

Σε αυτή την πολιτική επιλογή όπου όλα γίνονται ατομική ευθύνη, ακόμα και το να βρεις την υγειά σου, η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει πως αυτές οι κοινωνικές δομές πρέπει να αποκτήσουν δημόσιο χαρακτήρα και να περάσουν στην ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και διασφάλιση του υπάρχοντος προσωπικού με μονιμοποίηση και τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Ζητούμε από την δημοτική αρχή να πιέσει για άμεση ανάκληση της απόφασης για διακοπή της λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράπετρας και να απαιτήσει :

Το Κράτος στις παρούσες συνθήκες πανδημίας να αναλάβει την ευθύνη της ασφαλούς λειτουργίας της δομής με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με κρατικό σχεδιασμό και έλεγχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, άμεσα η κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες με νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή της δομής από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΔ, την έκδοση άδειας, χρηματοδότηση από το κράτος ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους και να εξασφαλιστεί η τακτική τους μισθοδοσία, χωρίς καμία περικοπή και χωρίς να γίνει καμία απόλυση.

Να στελεχωθεί η δομή με τη μορφή του κατεπείγοντος με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραιτήτων ειδικοτήτων, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πανδημία, με όρους ασφάλειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους.

Να εξασφαλιστεί, επίσης, η αξιοπρεπής φιλοξενία και περίθαλψη των ηλικιωμένων με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, χωρίς καμία παρακράτηση από τη σύνταξή τους.

Να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις υποδομές με βάση τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του κτιρίου που προορίζεται για τη μετεγκατάσταση της δομής.

Για αυτούς τους λόγους αιτούμαστε την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας με την αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων ώστε η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζουν τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, και όχι να τις μαθαίνουν εκ των υστέρων, όταν δηλαδή αναρτηθούν οι αποφάσεις στη "Διαύγεια".

Η δημοτική σύμβουλος

Κοτσιφάκη Μαρία