Εξαγορά της Monsanto από την Bayer: Ο νέος «Τιτάνας» των φυτοφαρμάκων

11:11 π.μ. - Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018
11:05 π.μ. - Παρ, 04/11/2018
Image: Εξαγορά της Monsanto από την Bayer: Ο νέος «Τιτάνας» των φυτοφαρμάκων

Η έγκριση έγινε βάσει του κανονισμού της Επιτροπής για τις συγχωνεύσεις - Συρρίκνωση του ολιγοπωλίου στον τομέα των σπόρων και των φυτοφαρμάκων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την εξαγορά της Monsanto από την Bayer βάσει του κανονισμού της Επιτροπής για τις συγχωνεύσεις.
 
Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bayer κ. Werner Baumann κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του γερμανικού ομίλου φαρμάκων και χημικών για το έτος 2017. Το "deal" φτάνει στα 62,5 δισ. δολάρια, ενώ μέσα από τη συγχώνευση αυτή προκύπτει πλέον μία εταιρεία που θα έχει τον έλεγχο του ενός τετάρτου της παγκόσμιας αγοράς σπόρων και φυτοφαρμάκων.
 
Πολλές ομάδες για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν αντιταχθεί στην εξαγορά καθώς ανησυχούν για τη δύναμη που αποκτά η νέα εταιρεία και για το πλεονέκτημά της στα ψηφιακά γεωργικά δεδομένα.
 
"Η απόφασή μας διασφαλίζει ότι θα υπάρξει αποτελεσματικός ανταγωνισμός και καινοτομία στους τομείς των σπόρων, των φυτοφαρμάκων και της ψηφιακής γεωργίας και μετά τη συγχώνευση", δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.
 
"Ειδικότερα, διασφαλίσαμε ότι ο αριθμός των παγκόσμιων παικτών που ανταγωνίζονται ενεργά σε αυτές τις αγορές να παραμείνει ο ίδιος", πρόσθεσε.
 
"Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής σε σχέση με σπόρους, φυτοφάρμακα, μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα ακόμα και μετά τη συγχώνευση", δήλωνε σε παλαιότερη ανακοίνωσή της η Επίτροπος, κάτι που η Επιτροπή έκρινε πλέον πως διασφαλίζεται.
 
Οι όροι της εξαγοράς
Οι όροι υπό τους οποίους η Κομισιόν ενέκρινε την εξαγορά αφορούν την εκποίηση ορισμένων επιχειρήσεων από τον γερμανικό όμιλο Bayer.
 
Επιπλέον, πρέπει να εκποιηθεί η παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα της Μonsanto που αφορά την επεξεργασία νηματωδών.
 
Εντός των όρων προβλέπεται, επίσης, η μεταφορά τριών ερευνητικών έργων της Bayer στον τομέα των μη επιλεκτικών ζιζανιοκτόνων και η χορήγηση άδειας στο χαρτοφυλάκιο της ψηφιακής γεωργίας της Bayer.
 
Ο υποψήφιος αγοραστής των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων είναι η βιομηχανία BASF.
 
Η εξαγορά μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του συγκεκριμένου αγοραστή.
 
Τρεις νέοι "Τιτάνες"
Σημειώνεται πως η Monsanto είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σπόρων στον κόσμο, ο οποίος παράγει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών του στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Πωλεί επίσης το glyphosate (Γλυφοσάτη), το πιο χρησιμοποιημένο ζιζανιοκτόνο παγκοσμίως. Η ουσία έχει εγκριθεί και στη χώρα μας, αλλά με τον περιορισμό, που ισχύει μόνο στην Ευρώπη, τα σκευάσματα που περιέχουν τη συγκεκριμένη δραστική ουσία να μην περιέχουν τη βοηθητική ουσία (επιφανειοδραστική) POE-tallowamine, η οποία κατά την τοξικολογική αξιολόγησή της από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές βρέθηκε να έχει σημαντική τοξικότητα σε όλα τα καταληκτικά σημεία που διερευνήθηκαν.
 
Η Bayer από την άλλη, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυτοφαρμάκων παγκοσμίως, με μεγαλύτερη έμφαση στην Ευρώπη. Είναι επίσης ένας σημαντικός παγκοσμίως προμηθευτής σπόρων για μια σειρά καλλιεργειών.
 
Στον τομέα των σπόρων και των φυτοφαρμάκων λειτουργεί ολιγοπώλιο, το οποίο θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο με την τελική συγχώνευση Bayer – Monsanto.
 
Οι δύο εταιρείες, προσβλέπουν σε αύξηση του παγκόσμιου κύκλου εργασιών των σπόρων και των φυτοφαρμάκων από 85 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, σε 120 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025.
 
Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, στον τομέα των σπόρων και φυτοφαρμάκων θα κυριαρχούν οι Bayer-Monsanto, DuPont-Dow και ChemChina-Syngenta.
 
news247.gr