Εκρηξη με νεκρούς στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Λέσβου

7:41 π.μ. - Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016
07:11 π.μ. - Παρ, 25/41/2016
Image: Εκρηξη με νεκρούς στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Λέσβου

Δύο άνθρωποι, γυναίκα περίπου 60χρονών και το πεντάχρονο εγγόνι της, κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ, εγκλωβισμένοι στη Λέσβο εδώ και τέσσερις μήνες, είναι τα θύματα της έκρηξης και της μεγάλης φωτιάς που αυτή προκάλεσε και κατέκαψε πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή μεγάλο μέρος του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Μόριας.

Δύο ομοεθνείς τους, νεαρή με το ανήλικο παιδί της, και οι δύο με σοβαρά εγκαύματα, μεταφέρονται με αεροδιακομιδή στην Αθήνα για να αντιμετωπιστούν από εξειδικευμένους γιατρούς. 
 
Μαζί με τους παραπάνω, στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης διακομίστηκαν και περίπου 10 ακόμα μετανάστες και πρόσφυγες με ελαφρά εγκαύματα, και άλλοι με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των πυκνών καπνών που σκέπασαν τον χώρο.
 
Ολα ξεκίνησαν περίπου στις 11 το βράδυ της Πέμπτης όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, εξερράγη φιάλη υγραερίου την ώρα που η 60χρονη μαγείρευε και δίπλα της κοιμόταν το εγγόνι της. Και οι δυο εγκλωβίστηκαν στην πλαστική σκηνή και κάηκαν ζωντανοί. 
 
Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στις διπλανές σκηνές, δεδομένου ότι στο κέντρο φιλοξενίας επικρατεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Σε καλοκαιρινές σκηνές, οι περισσότεροι, διαμένουν περίπου 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες κάθε ηλικίας και δεκάδων εθνικοτήτων της Ασίας και της Αφρικής. 
 
 
Εντρομες γυναίκες και παιδιά, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι από το Ιράκ, αφού η φωτιά ξέσπασε στο τμήμα όπου κατοικούν πρόσφυγες κυρίως αυτής της εθνοτικής ομάδας, άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν από τις φλόγες που επεκτείνονταν γρήγορα. Ορισμένοι πρόσφυγες μαζί με αστυνομικούς προσπάθησαν να την σβήσουν.
 
Την ίδια ώρα όμως ξεκίνησαν επεισόδια σε διάφορα τμήματα του καταυλισμού με τους εξεγερμένους να βάζουν φωτιές σε σκηνές και κοντέϊνερ. Η πυρκαγιά απείλησε να κάψει όλους τους χώρους, κάτι που αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχείρησαν σε όλη την έκταση κατά μικρές ομάδες. 
 
Εξαιτίας του χάους που επικράτησε εκκενώθηκε ο καταυλισμός, κυρίως από τα γυναικόπαιδα που σκόρπισαν στα γύρω χωράφια. Εκκενώθηκε επίσης και η δομή των ανήλικων προσφύγων, η οποία λειτουργεί μέσα στο χοτ σποτ, ενώ σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα κυρίως σε αφρικανούς μετανάστες και δυνάμεις των ΜΑΤ που μπήκαν στο κέντρο φιλοξενίας.
 
Γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής οι φωτιές έσβησαν, όμως μεγάλος αριθμός ανθρώπων έμεινε στο ύπαιθρο, αφού οι σκηνές τους με όλα τους τα υπάρχοντα κάηκαν.



tanea.gr