Εκδόθηκε η νέα Νavtex νότια της Κρήτης – Επέκταση ενεργειακών ερευνών

10:46 π.μ. - Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022
10:11 π.μ. - Σάβ, 26/46/2022
Image: Εκδόθηκε η νέα Νavtex νότια της Κρήτης – Επέκταση ενεργειακών ερευνών

Την ίδια ώρα η Τουρκία ανακοινώνει νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, που έχει την αρμοδιότητα έκδοσης Navtex για την θαλασσια περιοχή νότια της Κρήτης, οι συντεταγμένες με τις οποίες οριοθετείται η επέκταση των σεισμικών ερευνών της Exxon Mobil.Η νέα Navtex, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στελνει το ερευνητικό πλοίο ακόμη πιο νότια, σε περιοχή Ελληνικής δικαιοδοσίας εντός των ενεργειακών οικοπέδων όπως αυτά είχαν χαραχτεί πριν χρόνια με προσεκτικό τρόπο. Όπου έχει απαιτηθεί, η Αθήνα έχει ζητήσει ήδη την άδεια από κράτη που έχουν οριακή αρμοδιότητα. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που φαίνεται είναι πως υπάρχει ενεργειακό ενδιαφέρον και κάθε κίνηση που γίνεται στο θαλάσσιο πεδίο έχει προετοιμαστεί με τον κατάλληλο τρόπο.

Η επέκταση των σεισμικών ερευνών της ExxοnMobil και σε άλλες περιοχές νοτίως της Κρήτης αποκαλύπτει την σπουδή του πετρελαϊκού κολοσσού να επισπεύσει και να διευρύνει τις έρευνες ώστε να φέρει πιο κοντά την ώρα της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης.

«Επέκταση των ερευνών γίνεται στο πλαίσιο του αρχικού σχεδίου. Εξελίσσεται και η διεύρυνση της περιοχής, πάντοτε εντός των ορίων της εθνικής δικαιοδοσίας. Tο ενδιαφέρον και δεύτερης εταιρείας αναδεικνύει περισσότερο τη σημασία της κίνησης εκεί» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η Αθήνα πάντως στέλνει το μήνυμα πως ξεπερνά κάθε πρόκληση, την στιγμή που τοποθετείται στο ενεργειακό παζλ της Μεσογείου. «Είναι σαφές πια στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και συμμετέχει σε σχήματα πολυμερούς συνεργασίας, ενώ παράλληλα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Ελπίζω κάποια στιγμή και η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην περιοχή δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα η Τουρκία ανακοινώνει νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πιθανότερο είναι ότι θα κινηθεί σε περιοχές που ήδη έχουν συγκεντρωθεί και μελετηθεί τρισδιάστατα σεισμικά στοιχεία, κάτι που αφορά κυρίως περιοχές του Κόλπου της Αττάλειας αλλά και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Eξωτερικών προκαλεί για μια ακόμη φορά αναφερόμενος στην κατεχόμενη Κύπρο. “Με το που έγινε παρατηρητής η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ο οργανισμός μας αύξησε την πρόσβασή του στη Μεσόγειο. Ανάλογα βήματα θα ακολουθήσουν εντός της οργάνωση των τουρκικών κρατών” είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια στιγμή η προσπάθεια για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας συνεχίζεται, με το Πολεμικό Ναυτικό να υποδεικνύει ποια θα είναι η εταιρεία η οποία θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ. Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρέχει μια σειρά προγραμμάτων με πρώτο την προμήθεια Ισραηλινών συστημάτων και έπονται οι αποφάσεις για τις νέες κορβέτες.

«Προβλέπουμε για τη διετία 2022-2023 αμυντικές δαπάνες ύψους σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το έχουμε πει πολλές φορές: δεν υπάρχει πρόοδος στη χώρα μας χωρίς ασφάλεια, ούτε προφανώς ευημερία χωρίς εθνική ανεξαρτησία και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν για έναν χρόνο 8 Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη της στην αεροπορική βάση της Λάρισας, ενώ το τελευταίο τριήμερο αμερικανικά πλοία συνεργάζονται, στο πλαίσιο γαλλικής πολυεθνικής άσκησης, με Ελληνικά Rafale και F-16 στο Ιόνιο.