Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης

10:09 π.μ. - Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
10:03 π.μ. - Παρ, 29/09/2024
Image: Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης

Την Κυριακή 31.03.2024 στις 11:00 στο μνημείο πεσόντων στην είσοδο της Ιεράπετρας

Το Παράρτημα Λασιθίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ), με αφορμή την εκδήλωση τιμής και μνήμης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31.03.2024 και σε συνέχεια της συνάντησης και της συζήτησης που είχαν στελέχη του με τη νέα Δημοτική Αρχή, ανακοινώνει τις εξής ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα εξελιχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα:

Πραγματοποίηση εκδήλωσης τιμής και μνήμης την Κυριακή 31.03.2024. Στις 11:00 στο μνημείο πεσόντων στην είσοδο της πόλης, για τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που έπεσαν νεκροί στα «αιματηρά γεγονότα της Ιεράπετρας» το Μάρτιο του 1945, όπου θα γίνει περιγραφή του χρονικού των γεγονότων. Κατόπιν με πομπή θα μεταφερθούμε στην Πλατεία Παπαγεωργίου, όπου θα γίνει η κεντρική ομιλία και η κατάθεση στεφάνων.

Με τη συμπλήρωση ογδόντα (80) χρόνων από την εκτέλεση του ήρωα Ναπολέοντα Σουκατζίδη τον Μάιο 1944, πραγματοποίηση εκδήλωσης για τον κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη που έζησε και έδρασε στην Ιεράπετρα.

Υποβολή αιτήματος για μετονομασία του πάρκου Μίνως σε πάρκο Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Στο χώρο αυτό βρισκόταν το πυρηνελαιουργείο στο οποίο εργαζόταν τα χρόνια που έζησε στην Ιεράπετρα.

Σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή εξεύρεση χώρου για την ανέγερση μνημείου της Εθνικής Αντίστασης εντός της πόλης της Ιεράπετρας, την οποία ανέγερση θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το τοπικό παράρτημα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Επίσης σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή εξεύρεση χώρου όπου θα μπορούν να στεγαστούν τα γραφεία του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και θα μπορεί να αξιοποιηθεί το αρχειακό και φωτογραφικό μας υλικό.

Έχουμε καθήκον και υποχρέωση τη γνώση και την πληροφορία που έχουμε μέχρι σήμερα, να την καταγράψουμε, να την αναδείξουμε και να την εμπλουτίσουμε.

Με τα διδάγματα της μεγάλης δεκαετίας του 1940, των αγώνων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, συνεχίζουμε στο δρόμο της Αντίστασης, της ανυπακοής, της μαζικής λαϊκής οργανωμένης πάλης, της αντιμονοπωλιακής, αντιπολεμικής πάλης για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλαιότερων γενιών και να ανοίξει ο δρόμος για να εκπληρωθούν τα όνειρα και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων.

Δόξα και τιμή στους Αγωνιστές-Αγωνίστριες της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ!

hxonews

ΚΑΛΕΣΜΑ

Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής.

Τιμάμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που δε δίστασαν να δώσουν ακόμη και τη ζωή τους, για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, υπερασπιζόμενοι της αξίες της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης.

Τη θυσία τους δεν την αγγίζει η λήθη. Τους θυμόμαστε, τους τιμάμε και εμπνεόμαστε απ’ τους αγώνες τους.

Στις 11:00 στο μνημείο των πεσόντων στην είσοδο της πόλης, θα αποδοθούν οι τιμές στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων της Ιεράπετρας το Μάρτιο του 1945. Θα γίνει επίσης περιγραφή του χρονικού των γεγονότων αυτών.

Στη συνέχεια με πομπή θα μεταφερθούμε στην Πλατεία Παπαγεωργίου, όπου θα γίνει η κεντρική ομιλία και η κατάθεση στεφάνων.

Κάλεσμα μέσω του Ηχώ 99,8 για την εκδήλωση της Κυριακής έκανε ο Νίκος Κυφωνίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Ιεράπετρας. Ακούστε εδώ από το 10:50'':