Εγκρίθηκε και επίσημα το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ
Σημειώνεται ότι η ΚΑΠ θα αξιοποιήσει 270 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης της ΕΕ για την περίοδο 2023-2027
Το «πράσινο φως» για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Λιθουανίας άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2023, έχει σχεδιαστεί για να διαμορφώσει τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο, ανθεκτικό και σύγχρονο ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα.
Μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου καθορίζεται η βάση με την οποία κατανέμονται οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς τους Έλληνες αγρότες τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027 συνολικού ύψους 13,4 δισ. ευρώ, ενώ ρυθμίζει θέματα όπως η σύγκλιση των δικαιωμάτων άμεσης ενίσχυσης, τα καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων κ.α.
«Το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων, που αντιπροσωπεύουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής γεωργίας. Αυτό θα γίνει με τη βοήθεια στοχευμένης εισοδηματικής στήριξης και πρόσθετης αναδιανεμητικής πληρωμής. Για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της ανανέωσης των γενεών, περισσότεροι από 65.000 νέοι αγρότες (κάτω των 40 ετών) θα λάβουν ειδική υποστήριξη για τη δημιουργία της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προσθέτει «Θα λάβουν επίσης πρόσθετη εισοδηματική στήριξη για να εξασφαλίσουν επαρκές εισόδημα και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε πιστώσεις και γη. Επιπλέον, η στήριξη της ΚΓΠ αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 70.000 νέες θέσεις εργασίας σε αγροτικές περιοχές. Το Ελληνικό Σχέδιο στοχεύει επίσης στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργίας και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων».
Σημειώνεται ότι η ΚΑΠ θα αξιοποιήσει 270 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης της ΕΕ για την περίοδο 2023-2027. Τα τρία σχέδια που εγκρίθηκαν σήμερα αντιπροσωπεύουν συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ 47,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, με 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Γερμανία, 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα και 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Λιθουανία Από τον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ αυτών των τριών χωρών, περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους και οικολογικά συστήματα και 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ για νέους αγρότες.
agrocapital.gr