Δύο μήνες μετά τις αναστολές εργασίας, οι επιπτώσεις στη λειτουργία του ΓΝΑΝ είναι τραγικές

6:29 μ.μ. - Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2021
06:11 μ.μ. - Τρί, 02/29/2021
Image: Δύο μήνες μετά τις αναστολές εργασίας,  οι επιπτώσεις στη λειτουργία του ΓΝΑΝ είναι τραγικές

Συγκέντρωση την Τετάρτη 3/11 στις 10.30 στην είσοδο του ΤΕΠ

Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου Κρήτης δηλώνει ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού για το covid-19, καλεί τους εργαζόμενους και τους πολίτες να εμβολιαστούν αλλά εκφράζει την αντίθεση του στις αναστολές εργασίας λόγω της υποχρεωτικότητας.

Βρισκόμαστε ξανά σε μια κρίσιμη φάση απέναντι στην πανδημία, στην έναρξη του τέταρτου κύματος, και είναι πλέον εμφανές ότι οι κύριες αιτίες που στη χώρα μας συνεχίζεται και αυξάνεται η πανδημία είναι η αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος της κυβέρνησης και η ανεπαρκής υποστήριξη των δομών δημόσιας υγείας. Με την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού συσπειρώθηκε στη χώρα μας το αντιεμβολιαστικό κίνημα και υπήρξε μείωση του ρυθμού αύξησης των ποσοστών του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Αντίθετα χώρες όπως η Πορτογαλία που δεν επέβαλαν καμία μορφή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 18 ετων που έχει εμβολιασθεί σήμερα βρίσκεται κοντά στο 98%.

Έχουν περάσει δύο μήνες από την 1η Σεπτεμβρίου που 34 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου τέθηκαν σε αναστολή και οι επιπτώσεις στη λειτουργία του Νοσοκομείου είναι τραγικές. Ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού έχουν γίνει στο Νοσοκομείο (μόλις 10 εργαζόμενοι με τρίμηνες συμβάσεις) με αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με τις 11 επικείμενες συνταξιοδοτήσεις που έχουμε ως το τέλος του χρόνο, να υπάρχουν μεγάλα κενά σε κρίσιμες υπηρεσίες και κλινικές, ενώ γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού από άλλα Νοσοκομεία. Οι επιπτώσεις των αναστολών εργασίας στη λειτουργία του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου εξακολουθούν να είναι τραγικές:

Λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού έχουν συγχωνευθεί από 1/9/21 η καρδιολογική με την παθολογική κλινική, ενώ η καρδιολογική κλινική έχει πλέον μόνο δύο ιατρούς. Δυστυχώς, με τις αναστολές εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου η καρδιολογική του ΓΝΑΝ από κλινική πρότυπο έχει μετατραπεί σε κλινική-φάντασμα, συστεγαζόμενη με την παθολογική, με δύο μόνο θαλάμους, με δύο μόνο γιατρούς και πολλές εφημερίες το μήνα κενές χωρίς καρδιολόγο.

Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μένουν αρκετές ημέρες εφημερίας με μόνο ένα γιατρό για το χειρουργικό ΤΕΠ, για το παθολογικό ΤΕΠ και για το ΤΕΠ covid, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής εξέτασης των ασθενών.

Τα εργαστήρια του Νοσοκομείου (μικροβιολογικό, αιματολογικό,βιοχημικό, ανοσολογικό) έχουν μείνει με 3 μόνο ιατρούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλος φόρτος εργασιών στους εναπομείναντες, ενώ μένουν κενές εφημερίες και υπάρχουν πολλές βάρδιες που οι εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται χωρίς παρουσία ιατρού ή βιοχημικού.

Για να βγουν προσωρινά οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής γίνονται μετακινήσεις παθολόγων από Νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Στη διοικητική υπηρεσία υπάρχουν κενά σε κρίσιμα τμήματα, στα οποία εφαρμόζονται παράνομα προγράμματα εργασίας για τους εναπομείναντες υπαλλήλους με κομμένα ρεπό.

Στα πλυντήρια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού λόγω των αναστολών με αποτέλεσμα αρκετές φορές να μένουν κλινικές χωρίς σεντόνια και μαξιλαροθήκες.

Στα νοσηλευτικά τμήματα γίνονται από τη διοίκηση συνεχώς μετακινήσεις νοσηλευτριών και συνεχίζεται η εφαρμογή εξαντλητικών και παράνομων προγραμμάτων εργασίας σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στη ΜΕΘ και ΜΕΘ covid.

Μοναδική λύση για να επανέλθει η λειτουργία του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου στους προγενέστερους ρυθμούς, και μάλιστα ενόψει του τετάρτου κύματος, είναι να επανεξεταστεί από την κυβέρνηση το μέτρο της αναστολής εργασίας και να επιστρέψουν όλοι οι συνάδελφοι στις δουλειές τους με περιοδικά υγειονομικά τεστ, όπως συμβαίνει σε όλους τους άλλους χώρους εργασίας.

Στο πλαίσιο της ημέρας πανελλαδικής δράσης της ΠΟΕΔΗΝ, οργανώνουμε συγκέντρωση στην είσοδο του ΤΕΠ του ΓΝΑΝ την τετάρτη 3/11 στις 10.30, απαιτώντας:

-ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ

-ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

-ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΝΟΜΙΜΑ ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

-ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ