Δρίμτζιας: Τρέχουσες τάσεις στον θερμοκηπιακό κλάδο
Ο κος Βαγγέλης Δρίμτζιας, υπεύθυνος της εταιρείας IQ Crops, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Ιεραπετρίτικη Γη» όπου συζητήθηκαν πολλά ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την θερμοκηπιακή καλλιέργεια, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τους παράγοντες που την κάνουν ανταγωνιστική και βιώσιμη
«Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα και περιορισμοί στη σημερινή καλλιέργεια όμως το πρόβλημα μπορεί να το θεωρεί κανείς και πρόκληση», είπε ο κος Δρίμτζιας ξεκινώντας τη συζήτηση. Αυτό που είδε ο κος Δρίμτζιας στα ταξίδια που έκανε φέτος σε διάφορες χώρες είναι ότι τα βασικά προβλήματα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες παραμένουν τα ίδια σε όλες τις χώρες καθώς όλοι μιλάνε για την έλλειψη νερού, το εργατικό κόστος ή την έλλειψη εργατικού προσωπικού, το ενεργειακό κόστος και το κόστος εισροών και είναι αλήθεια ότι όσο περνάει ο καιρός, η διαδικασία που λέγεται παραγωγή γεωργικών προϊόντων γίνεται όλο και πιο δύσκολη ή έχει περισσότερες προκλήσεις. Ταυτόχρονα, υπάρχει άλλη μία αλήθεια και αυτή είναι η παγκόσμια αύξηση του τομέα των θερμοκηπίων και αυτό που αρχίζει και συζητιέται είναι ότι όσο πιο σύγχρονη μέθοδο καλλιέργειας έχει ο παραγωγός, τόσο πιο αποδοτική είναι για αυτόν και τόσο πιο αποδεκτή είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Στην Μεσόγειο, για να παραχθεί ένα κιλό ντομάτας σε υπαίθρια καλλιέργεια χρειάζονται 60 με 70 λίτρα νερού, για να παραχθεί στο θερμοκήπιο χρειάζονται γύρω στα 40 λίτρα, σε ένα ανοιχτό σύστημα υδροπονίας χωρίς ανακύκλωση όπως αυτό που εφαρμόζει η IQ Crops 15 με 20 λίτρα και σε ακόμα πιο προηγμένη τεχνολογία μόλις 4 λίτρα.
Σε ερώτηση της κα Τσαγκαράκη για το εάν οι παραγωγοί έχουν τα χρήματα για μία τέτοια επένδυση και εάν θα πρέπει να τα επενδύσουν σε κάτι αντίστοιχο, ο κος Δρίμτζιας απάντησε ότι πιστεύει πως τα χρήματα υπάρχουν τόσο σε επίπεδο παραγωγών, όσο και σε επίπεδο κονδυλίων και τραπεζών. Ωστόσο, το εάν θα πρέπει κάποιος να τα επενδύσει ή να τα αποταμιεύσει είναι επιχειρηματική απόφαση. Ο κος Δρίμτζιας πιστεύει ότι το θερμοκήπιο συνεχίζει να είναι μία καλή δουλειά. Ο τόπος μας παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει προχωράει καλά κάτι που αποτυπώνεται στην τιμή της γης και εύχεται αυτή η απόδοση να συνεχίσει εσαεί αν και γνωρίζει ότι πια η καλλιέργεια δεν είναι τόσο εύκολη όσο ήταν πριν από 10 ή 20 χρόνια.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, οι καλλιεργητές της περιοχής μας έχουν ένα πλεονέκτημα και αυτό είναι ότι απευθύνονται κυρίως στην εγχώρια αγορά. Αυτό έχει κάποια πλεονεκτήματα αλλά και κάποια μειονεκτήματα καθώς δεν λειτουργούν σε ανταγωνιστικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ευάλωτοι στις δυσκολίες. Οι παραγωγοί της περιοχής μας έχουν εποχική παραγωγή με διακυμάνσεις στην ποιότητα ενώ η αγορά χρειάζεται σταθερή ποσότητα και ποιότητα προϊόντων όλο το χρόνο. Βέβαια, όλα αυτά τα μειονεκτήματα μπορούν να γίνουν προκλήσεις ώστε να εξελιχθούν. Το μεγάλο θέμα, το οποίο δεν σκέφτεται κανένας ενώ θα έπρεπε να απασχολεί όλους τους καλλιεργητές είναι το κόστος παραγωγής ανά κιλό, το οποίο είναι αυτό που μας κάνει μη ανταγωνιστικούς. Το λειτουργικό μας κόστος είναι μεγάλο γιατί είμαστε μικρές, διάσπαρτες μονάδες και ταυτόχρονα έχουμε την απόσταση και την χαμηλή παραγωγικότητα. Όσο πιο μεγάλη είναι η παραγωγικότητα ανά τετραγωνικό μέτρο τόσο μικρότερο είναι το λειτουργικό κόστος ανά κιλό παραγωγής με τον κ. Δρίμτζια να προτείνει στους παραγωγούς να προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις και να συνενωθούν σε επίπεδο ανώνυμης εταιρείας.
Γενικά, αυτό που πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο επαγγελματίες και προσεκτικοί σε αυτό που κάνουν αλλά και να βλέπουν τα προβλήματα σαν ευκαιρίες. Η λύση είναι να κάνουμε βήματα τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Το να γίνουμε μία οντότητα με πολλούς μετόχους θα ήταν το ιδανικό για την περιοχή μας. Αν ενωθούν 10 παραγωγοί της Ιεράπετρας με 10 στρέμματα ο κάθε ένας τότε αυτό είναι μία μεγάλη επιχείρηση η οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει χρήματα από το πακέτο των 600.000 ευρώ τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργούς. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα που θα δοθούν αυτά τα χρήματα με τον κ. Δρίμτζια να εύχεται ότι θα διατεθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί μία πραγματική ώθηση στον κλάδο. Επίσης, πρόσθεσε ότι κακώς βλέπουμε τις μεγάλες μονάδες ανταγωνιστικά καθώς αυτές δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικές προς την Ιεράπετρα. Αντιθέτως, οι συγκεκριμένες μονάδες κρατάνε την αγορά της Ελλάδας προς τα πάνω αφού δεν έχουν αυξομειώσεις στις τιμές.
Όσον αφορά την καστανή ρυτίδωση στην Ιεράπετρα, ο κος Δρίμτζιας είπε ότι φαίνεται να είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα φέτος για το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια δραστική λύση τα επόμενα 1 με 2 χρόνια. Υπάρχουν ανεκτικές ποικιλίες αλλά αυτές οι ποικιλίες δεν μπορούν να τα έχουν όλα και συνήθως οι ανθεκτικότητες, στα πρώτα στάδια, λειτουργούν εις βάρος κάποιων άλλων χαρακτηριστικών. Η προσπάθεια για την θεραπεία αυτής της ασθένειας όπως και όλων των ιώσεων γίνεται σε επίπεδο γενετικού υλικού αλλά μέχρι να δοθεί οριστική λύση ο παραγωγός θα πρέπει να έχει μία ολιστική προσέγγιση. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι να επιλέξει με προσοχή υβρίδιο, σε σχέση με την αγορά που θέλει, με τον κ. Δρίμτζια να τονίζει ότι ένα ανεκτικό υβρίδιο δεν σημαίνει εκατό τοις εκατό προστασία αλλά μείωση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να τηρούνται τα φυτοϋγειονομικά μέτρα στο θερμοκήπιο τόσο από τον ίδιο τον παραγωγό όσο και από τον γείτονα. Τέλος, θα πρέπει να γίνεται καλή διαχείριση γενικά με παρατήρηση και συνέπεια.
Ένα άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους παραγωγούς της περιοχή μας είναι η έλλειψη νερού, καθώς αποτελεί ένα θέμα που συζητιέται κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα και που ξεχνιέται με τις πρώτες βροχές. Η κλιματική αλλαγή σίγουρα επηρεάζει την κατάσταση αλλά και εμείς σαν χώρα έχουμε αποδειχτεί κάκιστοι στην διαχείρισή του με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο, επισήμανε ο κος Δρίμτζιας. Ένας θερμός χειμώνας χωρίς βροχές θα είναι καταστροφικό σενάριο καθώς δεν θα υπάρχει νερό. Ωστόσο, ο κος Δρίμτζιας πιστεύει ότι θα είμαστε κάπου στο ενδιάμεσο. Παρόλα αυτά θα πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται το κράτος να είναι αρωγός.
Κλείνοντας, ο κος Δρίμτζιας είπε ότι η παραγωγή έχει αρχίσει και γίνεται πολύ δύσκολη διαδικασία και γι’ αυτό το λόγο εκτιμά ότι οι τιμές θα είναι καλές καθώς δεν θα υπάρχει προσφορά. Το θέμα είναι με τι κόστος θα παράγει αυτός που παράγει και εάν θα μπορεί να παράγει. «Υπάρχει ένας γενικός κανόνας στη αγορά ο οποίος λέει ότι όσο πιο μεγάλος είσαι τόσο μεγαλύτερο ρόλο παίζεις στην αλυσίδα», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ανέφερε ότι η χρονιά που έρχεται φαίνεται να είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά με πιθανές προκλήσεις από καλές μέχρι κακές για τις οποίες πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι και τόνισε για ακόμη μία φορά ότι η βασική λύση για την καλλιέργεια της περιοχής είναι η ενοποίηση των παραγωγών σε επίπεδο ΑΕ.
-
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube