Δραγασάκης: Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Α. Τσίπρα με φορείς πρωτογενούς τομέα

8:45 π.μ. - Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020
08:04 π.μ. - Παρ, 10/45/2020
Image: Δραγασάκης: Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Α. Τσίπρα με φορείς πρωτογενούς τομέα

Τα προβλήματα λόγω κορωνοϊού και οι προτάσεις για την ενίσχυση του παραγωγού για να συνεχίσει να παράγει

Με εκπροσώπους 9 φορέων από όλη την Ελλάδα συνομίλησε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην πρωτογενή παραγωγή από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μεταξύ των φορέων ο κ. Μπάμπης Δραγασάκης μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου και πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας.

Σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο κ. Δραγασάκης είπε ότι από όλους εκφράστηκε αβεβαιότητα για το αύριο, τονίστηκε ότι χάθηκαν εισοδήματα, υπάρχει ασυδοσία στην αγορά και είναι ανάγκη άμεσα να παρθούν μέτρα ενίσχυσης. Από τα 15 εκατομ. που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μόνο τα 20 εκατομ. θα διατεθούν για τα κηπευτικά και τη αλιεία, σημείωσε. 

Ο παραγωγός, πρόσθεσε ο κ Δραγασάκης, χρειάζεται ενίσχυση για να συνεχίσει να παράγει. Μεταξύ των προτάσεων μας είναι η άμεση χρηματοδότηση, ένταξη στο επίδομα των 800 ευρώ, μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, να εξεταστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους εργάτες γης, τις εξαγωγές, να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα τροφοδοτεί με ρευστότητα τον αγροτικό τομέα.

Γίνεται καταγραφή της ζημιάς και είναι σημαντικό παραγωγοί μεμονωμένα ή μέσω των ομάδων τους να έχουν στοιχεία ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα τους προβλήματος, είναι ανάγκη να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας γιατί υπάρχει κίνδυνος όλα να γίνονται εισαγωγές, τόνισε μεταξύ άλλων.

Κλείνοντας ανέφερε ότι η ΕΑΣ Ιεράπετρας είναι ανοιχτή για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και όσοι θέλουν να κάνουν την αίτησή τους θα πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τα γραφεία ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.