Δραγασάκης: H Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης

12:20 μ.μ. - Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023
12:04 μ.μ. - Πέμ, 13/20/2023
Image:  Δραγασάκης: H Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης

Ο Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και επίσης Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, μιλά στον Ηχώ 99,8

Με έμφαση σε θέματα της οικονομίας, φιλοξενήθηκε σήμερα στον Ηχώ 99,8 ο Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και επίσης Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Ζούμε, όπως είπε, σε μια παράξενη εποχή. Που χαρακτηρίζεται από συνεχείς κρίσεις, οικονομικές, αλλά και κλιματική κρίση την οποία πρέπει επίσης να πάρουμε σοβαρά υπόψη μας. Βγήκαμε από τα μνημόνια, μπήκε η οικονομία σε μια πορεία σταθεροποίησης και ήπιας ανάκαμψης από το 2017 και μετά, εξασφαλίσαμε μια συμφωνία για το χρέος που μέχρι το 2030 δεν θα έχουμε μεγάλη πίεση, μετατρέψαμε τα επιτόκια από κυμαινόμενα σε σταθερά άρα αυτή η αύξηση των επιτοκίων, τώρα, δεν επηρεάζει το χρέος και αφήσαμε ένα «μαξιλάρι», ένα απόθεμα, 37 δις ευρώ.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. τήρησε μια πολιτική σαν να μην υπήρχε αύριο. Αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 50 δις ευρώ. Επίσης έχουμε άνοιγμα του ισοζυγίου πληρωμών και ένα προβληματικό παραγωγικό μοντέλο, με πολλές εισαγωγές. Έχουμε την ακρίβεια που ανεβάζει τις τιμές των εφοδίων και γενικότερα το κόστος παράγωγης. Από την άλλη μεριά στους μισθωτούς και όχι μόνο, διαβρώνεται η αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων. Πάμε δηλαδή στις εκλογές με βαριά κληρονομία, με προβλήματα, ελλείμματα και χρέος. Που θα τα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε σε νέες βάσεις το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η ακρίβεια ξεκίνησε ως διεθνές πρόβλημα. Όμως στην κάθε χώρα η ακρίβεια εσωτερικεύεται και ανάλογα με την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις ή τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές, έχουμε τα εκάστοτε αποτελέσματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να παρέμβει στις αγορές. Δεν μειώθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα. Δεν υπήρξε έλεγχος ούτε εκ των υστέρων στα υπερκέρδη επιχειρήσεων, δεν υπήρξε έλεγχος γενικότερα στις αγορές. Που στη χώρα μας είναι κυρίως ολιγοπωλιακές δεν έχουμε αυτό που λέμε υγιή ανταγωνισμό και υπάρχει ένα κομμάτι κερδοσκοπίας. Πώς και σε τι τιμή φεύγει π.χ. ένα προϊόν από το χωράφι και σε τι τιμή φτάνει στο ράφι. Πως και σε τι τιμή εισάγεται το λίπασμα και σε ποια τιμή καταλήγει στον παραγωγό. Αυτή η «αλυσίδα» απαιτεί έλεγχο, υποστήριξε.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε ακόμη στο Χρηματιστήριο ενέργειας λέγοντας ότι είναι μια ευρωπαϊκή οδηγία και αυτό που κατάφεραν ήταν να επιβραδύνουν την εφαρμογή του. Τάχθηκε υπέρ των ενεργειακών κοινοτήτων από καταναλωτές, δήμους, ξενοδοχεία, για εξοικονόμηση ενέργειας και όχι από ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις. Είπε ακόμη ότι πρέπει να πάμε σε αξιοποίηση αδέσμευτων πόρων, ΕΣΠΑ Ταμείο Ανάκαμψης, για επενδύσεις όπου υπάρχουν κενά. Να φτιάξουμε πχ ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να πάμε σε ένα άλλο, αναπτυξιακό, παραγωγικό μοντέλο για τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Να πάμε σε ποιοτική παράγωγη με σύγχρονες μεθόδου, σε ανάπτυξη της βιομηχανίας για να μην εισάγουμε τόσα προϊόντα. Να εφαρμόσουμε δημόσιες αναπτυξιακές πολιτικές γιατί έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη περίοδο 2024- 2027.

Τέλος σχολίασε τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα, στάθηκε στο θέμα των μετακινήσεων υποψηφίων μεταξύ διαφορετικών πολιτικών χώρων, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, σχολιάζοντας ότι μπορεί πίσω από όλες αυτές τις μετακινήσεις να υπάρχει μια καχυποψία ωστόσο οι άνθρωποι αλλάζουν απόψεις, υπάρχουν και τα «αρνητικά » παραδείγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ευρύ κόμμα, αριστερό, προοδευτικό, δεν αποκλείεται κάποιος που κάποτε προερχόταν από τη δεξιά να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε υπέρ του στεγανού πολιτικού συστήματος. Όταν μιλάμε για κυβερνήσει συνεργασία θέλουμε να ανοίξει ο προγραμματικός διάλογος, να συζητούμε για τα προγράμματα, επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης.