Δουλούμης - Τζεδάκης για τα κηπευτικά Κρήτης: Tα επόμενα βήματα της ομάδας εργασίας
Νερό, εργάτες γης και διακίνηση προϊόντων τα βασικά θέματα που τέθηκαν στην συνάντηση
Με αφορμή την πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας για τα κηπευτικά στην Περιφέρεια Κρήτης, ο κος Φώντας Δουλούμης, μέλος του Δ.Σ. του αγροτικού συνεταιρισμού «Ανατολή» και της ομάδας εργασίας, και ο κος Σταύρος Τζεδάκης, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, συναντήθηκαν στον αέρα της εκπομπής “Καλημέρα Λασίθι” ώστε να πληροφορήσουν τον κόσμο για όσα συζητήθηκαν στην συγκεκριμένη συνάντηση.
Η πρώτη αυτή συνάντηση ήταν περισσότερο διερευνητική, ανέφερε ο κος Δουλούμης και μας ενημέρωσε ότι είχαν την ευκαιρία να βάλουν στο τραπέζι, να επικεντρωθούν και να ιεραρχήσουν τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Το επόμενο βήμα είναι να κατατεθούν γραπτά τα προβλήματα, η ιεράρχηση και οι λύσεις του παραγωγικού κλάδου, να δημιουργηθούν υποομάδες και να δουν πως θα δοθούν λύσεις.
Από εκεί και πέρα, επειδή οι λύσεις που ζητούν είναι θεσμικές θα πρέπει η πολιτεία με την σειρά της, να σκύψει πάνω από αυτά τα προβλήματα, τα οποία παραμένουν ίδια εδώ και χρόνια, και να δώσει θεσμικές λύσεις.
Τα βασικά προβλήματα
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας είναι άπειρα αλλά κάποια από αυτά είναι πιο σημαντικά και απαιτούν άμεσες λύσεις. Ο κος Δουλούμης έθεσε στην συνάντηση τα τρία πιο βασικά τα οποία είναι το νερό, οι εργάτες γης και η διακίνηση των προϊόντων. Όπως είπε, ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες η ιεράρχηση αλλάζει αλλά και πάλι αυτά τα τρία προβλήματα παραμένουν.
Μελλοντικοί στόχοι
Πέρα από τα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν, πρέπει να απαντήσουμε στην εξής ερώτηση, ανέφερε ο κος Δουλούμης και αυτή είναι το εάν θέλουμε να δημιουργηθούν μεγάλες μονάδες ή να στηρίξουμε τις υπάρχουσες; «Θέλουμε να ισχυροποιήσουμε τις ομάδες μας ώστε στο τέλος να επιβιώσουμε όλοι μαζί;» αναρωτήθηκε και είπε ότι μπορεί τα προβλήματα να τέθηκαν και να προτάθηκαν πιθανές λύσεις οι οποίες είναι εύκολες αλλά θα πρέπει να είμαστε και εμείς οι ίδιοι διατεθειμένοι να αλλάξουμε. Θα πρέπει λοιπόν να πιέσουμε το υπουργείο, γιατί έχουμε την δύναμη να το κάνουμε, αλλά και να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας σαν παραγωγικός τομέας και να συνεργαστούμε.
Μας ενημέρωσε ότι οι μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες χρεοκοπούν κατά 70% και το 30% που μένει το κάνει όσο είναι απαραίτητο ώστε να μην επιστρέψει τα κονδύλια καθώς η καλλιέργεια σε κάθε τόπο είναι διαφορετική. Το να δημιουργηθούν λοιπόν μεγάλες εταιρίες, δεν είναι λύση.
Σε αυτό το σημείο, τον λόγο πήρε ο κος Τζεδάκης, ο οποίος ανέφερε ότι πήραν την απόφαση να συγκροτήσουν αυτή την ομάδα εργασίας για τα κηπευτικά του νησιού καθώς αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του πρωτογενή τομέα που συμβάλλει καθοριστικά τόσο στο εισόδημα των παραγωγών όσο και στην τοπική αγορά και την εθνική οικονομία. Τόνισε, ότι είναι πολύ σημαντικό, μέσα από την συνεργασία όλων των φορέων να μπορούν να συζητούν τα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο για να δουν τι μπορούν να διεκδικήσουν και τι μπορούν να λύσουν και πιστεύει ότι με την συνεργασία όλων, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ καλά και επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των ομάδων παραγωγών ώστε να δημιουργηθούν ισχυροί πόλοι οι οποίοι θα είναι δυναμικοί ώστε να γίνεται οικονομία κλίμακας.
Στην επόμενη συνάντηση, ο καθένας θα καταθέσει γραπτά τις προτάσεις του και στην συνέχεια θα γίνει φιλτράρισμα αυτών των προτάσεων και θα επανέλθουν όταν καταλήξουν στις 5 πιο σημαντικές προτάσεις και στο πως θα τις διεκδικήσουν, πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο θέμα του νερού και τόνισε ότι αφού γίνει η μελέτη από την Ολλανδική εταιρεία, θα πρέπει όλοι οι φορείς ενωμένοι να διεκδικήσουν τα έργα μικρού και μεγάλους βεληνεκούς που θα λύσουν το πρόβλημα. Για το θέμα της διαχείρισης του νερού, ανέφερε ότι κατά την γνώμη του, οι ΤΟΕΒ θα πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς οι ΤΟΕΒ του νομού Λασιθίου αποτελούν υπόδειγμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλήξουν όλοι οι φορείς στο ποια έργα θα πρέπει να διεκδικήσουν άμεσα από την πολιτεία.
Τόσο το θέμα του νερού, όσο και το θέμα των εργατών γης, είναι ζητήματα που θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα ώστε να μπορεί ο παραγωγός να αισθάνεται ασφαλής και αυτά τα θέματα, μπορούν να μπουν σε μία σειρά και να διεκδικηθούν από την Πολιτεία, είπε ο κος Τζεδάκης.
Στην Ελλάδα, υπάρχει η πολιτική και η επιχειρηματική προσέγγιση του προβλήματος και η αντίστοιχη επίλυσή του, είπε ο κος Δουλούμης. Το θέμα λοιπόν δεν είναι ποιος θα λύσει το πρόβλημα αλλά να δούμε από τη αρχή ποια από αυτά μπορούν να λυθούν και ποια όχι ώστε να μην αναλωθεί η ομάδα εργασίας σε θέματα που δεν λύνονται και πρότεινε να υπάρχει καθοδήγηση ώστε να λυθούν με επιχειρηματικό τρόπο τα προβλήματα και όχι με πολιτικό.
Δυστυχώς, ποτέ δεν λύνονται όλα τα προβλήματα αλλά όλα μπορούν να διεκδικηθούν, είπε ο κος Τζεδάκης κλείνοντας.
-
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube