Δουλούμης - Γουλιδάκης για τα ποσά της επιδότησης λιπασμάτων

11:52 π.μ. - Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022
11:11 π.μ. - Τρί, 15/52/2022
Image: Δουλούμης - Γουλιδάκης για τα ποσά της επιδότησης λιπασμάτων

Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις - Τι θα πάρουν οι παραγωγοί

Το ποσό της ενίσχυση ύψους 60 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν οι αγρότες και οι επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων. Η αίτηση από τους δικαιούχους υποβάλλεται από σήμερα 15 Νοεμβρίου 2022 έως και 25 Νοεμβρίου 2022 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ.

Ο Φώντας Δουλούμης , ταμίας στο Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» μίλησε στον Ηχώ 99,8 δίνοντας ορισμένες λεπτομέρειες αναφορικά με την αίτηση. Εκτίμησε ωστόσο ότι το ποσό της ενίσχυσης θα είναι πάρα πολύ μικρό όταν το κόστος παραγωγής είχε αυξηθεί κατά πολύ λόγω του ενεργειακού, των εργατικών χεριών, των αυξημένων πρώτων υλών.

Κάνοντας ένα σχόλιο στη συνέχεια για το πως κυλά η χρονιά είπε ότι υπάρχουν παράγοντες όπως ο καλός καιρός που συμβάλλουν στην αυξομείωση των τιμών που παρατηρούνται αυτές τις ημέρες.

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε ο κ. Γιάννης Γουλιδάκης, περιφερειακός σύμβουλος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης ο οποίος μίλησε με την ιδιότητά του ως φοροτεχνικός, αναλύοντας από πλευράς του στοιχεία αναφορικά με την επιδότηση των λιπασμάτων. Προσθέτοντας ότι σύντομα, ίσως και σήμερα, ξεκινούν οι αιτήσεις για τη συμβολαιακή γεωργία.

-

* Σημειώνεται ότι:

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, γεωργικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίες:

α) Σε περίπτωση φυσικών προσώπων, είναι επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είτε για το έτος 2021 είτε για το έτος 2022 έως τις 25/11/2022,

β) σε περίπτωση νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, έχουν ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο Φορολογικό Μητρώο,

γ) έχουν πραγματοποιήσει αγορές λιπασμάτων και τα σχετικά παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1/10/2021 έως και 30/9/2022

δ) δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε.

Με την αίτηση οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις συνυποβάλλουν κατάσταση παραστατικών αγοράς λιπασμάτων που έχουν εκδοθεί μεταξύ 01/10/2021 και 30/09/2022. Η εν λόγω κατάσταση περιλαμβάνει τα εξής:

α. ΑΦΜ της επιχείρησης,

β. αύξοντα αριθμό παραστατικού,

γ. ημερομηνία έκδοσης,

δ. καθαρή αξία τιμολόγιου κατά το μέρος του ποσού που αφορά αγορά λιπασμάτων (σε περίπτωση που περιλαμβάνουν και αγορές άλλων αγαθών).