Διχασμένοι οι σεισμολόγοι (και) για τον κίνδυνο από τις εξορύξεις
Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων αναφορικά με τις συνέπειες από την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις σεισμικές ακολουθίες
Την κατηγορηματική άποψη ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες με τη σεισμική ακολουθία που καταγράφηκε αρχές Δεκεμβρίου στα νότια της Κρήτης, εξέφρασε από τα Χανιά ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας - Προβληματισμένος από τον κίνδυνο ενεργοποίησης ρηγμάτων ο Άκης Τσελέντης.
Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων αναφορικά με τις συνέπειες από την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις σεισμικές ακολουθίες.
Ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, στο περιθώριο ενημερωτικού σεμιναρίου που πραγματοποίησε ο Οργανισμός στην Αντιπεριφέρεια Χανίων με στόχο την εκπαίδευση αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών στελεχών για την προστασία από τους σεισμούς, κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα ακούγονται κατά καιρούς περί σύνδεσης των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων με τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται κατά διαστήματα.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «οι έρευνες για τα πετρέλαια είναι έρευνες όπου χρησιμοποιείται πολύ χαμηλή ενέργεια, συνεπώς δεν έχουν καμία επίδραση στις γεωδυναμικές διεργασίες οι οποίες γίνονται σε βάθος 10-20 χιλιομέτρων. Είναι σαν να διατείνονται ότι πετάει μια πεταλούδα στη Νέα Υόρκη και αντιλαμβάνονται το πέταγμα της πεταλούδας εδώ στην Ελλάδα. Τέτοια συσχέτιση υπάρχει».
Ο κ. Λέκκας επανέλαβε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στα νότια της Κρήτης στις αρχές Δεκεμβρίου, δεν συνδέεται με τους σεισμούς στην Αλβανία και σε αλλά σημεία του Ελληνικού χώρου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η έξαρση που υπήρχε πριν από δύο μήνες σε όλο τον ελληνικό και αλβανικό χώρο, είχε μόνο μια χρονική σύμπτωση. Δεν υπήρχε μια γενικότερη διέγερση στον ελληνικό χώρο».
Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή της Πάτρας στο «Ράδιο Γάμμα» αναφορικά με τις γεωτρήσεις στο Κατάκολο, επεσήμανε ότι αυτή η «σύνδεση» γεωτρήσεων-σεισμών είναι υπαρκτή.
Όπως είπε, «η άντληση του πετρελαίου αποδεδειγμένα προκαλεί δευτερογενή γέννηση σεισμών και ενεργοποίηση ρηγμάτων», φέρνοντας σαν παράδειγμα την Πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ στην οποία δεν γίνονται ποτέ σεισμοί, ωστόσο η άντληση προκάλεσε σεισμό κοντά στα 5,7 Ρίχτερ και με τεράστια σεισμική αλληλουχία.
Ο κ. Τσελέντης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτός ο σεισμός μπορεί να κόψει την γεώτρηση… σαν καρότο! Και επειδή μιλάμε για κοιτάσματα υψηλών πιέσεων τότε θα έχουμε το φαινόμενο blowout (όταν η γεώτρηση δεν μπορεί να δουλέψει, το πετρέλαιο βγαίνει πάνω με πίεση), όπως συνέβη στον κόλπο του Μεξικό, δημιουργώντας ρύπανση».
Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να γίνει μία λεπτομερής μικροζωνική μελέτη του βυθού και με συγκεκριμένες τεχνικές να βρεθούν που είναι τα σεισμογόνα ρήγματα. «Εφόσον τοποθετηθεί η γεώτρηση και αρχίσει η πρώτη φάση της άντλησης να υπάρχουν δίκτυα τοπικά, υπάρχουν σήμερα τέτοιες τεχνικές με συστοιχία σεισμικών ραντάρ, με τα οποία εντοπίζουμε πολύ μικρούς σεισμούς», ανέφερε ο κ. Τσελέντης.
efsyn.gr