Δίκη Λεμπιδάκη: Στο σκαμνί η ανήλικη - Ποια φέρεται να είναι η συμμετοχή της στην απαγωγή;

12:32 μ.μ. - Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020
12:01 μ.μ. - Κυρ, 26/32/2020
Image: Δίκη Λεμπιδάκη: Στο σκαμνί η ανήλικη - Ποια φέρεται να είναι η συμμετοχή της στην απαγωγή;

Ξυπνούν μνήμες από την απαγωγή του Κρητικού επιχειρηματία, Μιχάλη Λεμπιδάκη

Μνήμες από την υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, θα ξυπνήσουν τις ερχόμενες ημέρες στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Περίπου ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της δίκης των “12” για την εξάμηνη “ομηρία” του γνωστού επιχειρηματία, στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσει η νεαρή κοπέλα, η οποία φέρεται να ενεπλάκη στην πολύκροτη υπόθεση από τον ίδιο της τον πατέρα.

Πρόκειται για την κόρη του 62χρονου άνδρα, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2019 είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και 2 μηνών για την εμπλοκή του στην υπόθεση Λεμπιδάκη. Για την κοπέλα, η οποία κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων που της αποδίδονται από τις Αρχές ήταν μόλις 16 ετών, είχε σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία λόγω του ότι ήταν ανήλικη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δε δικάστηκε μαζί με τους “12”, τον περασμένο Φλεβάρη.

Η δίκη της νεαρής γυναίκας έχει οριστεί για την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ηρακλείου. Η κοπέλα κατηγορείται για «συνέργεια στην αρπαγή» του Μιχάλη Λεμπιδάκη και για «συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δίκες στα δικαστήρια Ανηλίκων διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Η κοπέλα είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2017, λίγο μετά την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη από την Αστυνομία. Μετά την απολογία της στον αρμόδιο ανακριτή, η ανήλικη τότε κοπέλα είχε αφεθεί ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της παρουσίας της μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.

Επισημαίνεται ότι από την πρώτη στιγμή η μικρή είχε υποστηρίξει ότι δε γνώριζε το παραμικρό για την υπόθεση, παρά έκανε απλά ό,τι της ζητούσε ο πατέρας της. Η κοπέλα φέρεται να ενεπλάκη στην υπόθεση στο πλαίσιο του ρόλου που φέρεται πως είχε ως αποστολέας επιστολών και μηνυμάτων προς την οικογένεια Λεμπιδάκη ο πατέρας της. Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος μετά τη σύλληψή του, “επιστράτευσε” την κόρη του όταν του ανατέθηκε να στείλει έναν φάκελο στη θεία τού Μιχάλη Λεμπιδάκη.

«Μετά από δύο-τρεις μέρες βρέθηκα πάλι με τον... και μου έδωσε πάλι έναν κίτρινο φάκελο. Εγώ σκέφτηκα με ποιον τρόπο θα μπορούσα να στείλω τον φάκελο, και έτσι την επόμενη ημέρα το μεσημέρι, γύρω στις 12, ξύπνησα την κόρη μου, την... και ζήτησα τη βοήθειά της. Της είπα ότι είχα μια δουλειά στα Χανιά και πήγαμε μαζί με τη μηχανή μου μέχρι εκεί. Πήγαμε λοιπόν στα Χανιά και έφτασα λίγο πριν το ΚΤΕΛ Χανίων. Σταμάτησα τη μηχανή σε έναν κάθετο δρόμο κοντά στο ΚΤΕΛ, για να μη με καταγράψει καμία κάμερα.

Μετά έδωσα τον φάκελο που μου είχε δώσει ο... στην κόρη μου, τη..., και της είπα να πάει μέσα στην αποθήκη του ΚΤΕΛ και να παραδώσει τον φάκελο. Της είπα μάλιστα να προσέξει πάρα πολύ να μην ακουμπήσει καθόλου τον φάκελο αυτό, για να μην αφήσει τα αποτυπώματά της, και να προσέχει να μην την καταγράψει καμία κάμερα. Η καημένη, η..., δε με ρώτησε καν γιατί της έλεγα αυτά τα πράγματα, έκανε απλά αυτό που της είπα», είχε αναφέρει τότε στις Αρχές ο 62χρονος άνδρας.

Η ενοχή των “12” - Ποια ήταν η απόφαση του δικαστηρίου

Η δίκη της κοπέλας επρόκειτο να διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου του 2019. Ωστόσο, τότε η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 29 Ιανουαρίου του 2020 λόγω παρέλευσης του ωραρίου.

Τον Φεβρουάριο του 2019, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε κρίνει ένοχους και τους 12 άνδρες που κάθονταν στο εδώλιο για την υπόθεση Λεμπιδάκη, επιβάλλοντάς τους, κατά περίπτωση, ποινές κάθειρξης από 11 χρόνια έως 26 έτη και 4 μήνες

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο δε χορήγησε ελαφρυντικό σε κανέναν εκ των καταδικασθέντων. Για δύο από αυτούς, πάντως, αποφασίστηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη: Πρόκειται για τον 9ο κατηγορούμενο (έναν 40χρονο) και τον 11ο (έναν 42χρονο), οι οποίοι παραμένουν ελεύθεροι - υπό όρους - μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

neakriti.gr