Διεθνής Αμνηστία: Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες, βία και ανθρωπιστική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα

12:10 μ.μ. - Τρίτη, 7 Απριλίου 2020
12:04 μ.μ. - Τρί, 07/10/2020
Image: Διεθνής Αμνηστία: Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες, βία και ανθρωπιστική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Το θάνατο δύο μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα επιβεβαιώνει η Διεθνής Αμνηστία, σε νέα έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα

Η οργάνωση δηλώνει ότι τουλάχιστον δύο άνδρες σκοτώθηκαν και μια γυναίκα είναι αγνοούμενη εξαιτίας της βίας της ελληνικής συνοριοφυλακής και ζητά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Αυτό που βλέπουμε στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας είναι μια ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από την Ευρώπη. Η προστασία των προσφύγων δεν είναι κάτι που οι χώρες μπορούν να αποφεύγουν όταν το επιλέγουν. Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει το δικαίωμα στο άσυλο και η ΕΕ πρέπει να τη στηρίξει για να το πράξει. Το δικαίωμα στο αίτημα ασύλου δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε η Ιβ Γκεντί, διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η έκθεση επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ διεθνών μέσων ενημέρωσης και ορισμένων ελληνικών, που δημοσιοποίησαν μαρτυρίες, στοιχεία και πληροφορίες για την ύπαρξη των δύο νεκρών και τραυματιών, όπως και για την έξαρση της βίας στα σύνορα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενστόλων.

Προσθέτει επίσης την καταγγελία Σύρου που έχασε τη σύζυγό του μπροστά στα μάτια του, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με ομάδα ένοπλων στρατιωτών στις 29 Φεβρουαρίου.

«Πυροβόλησαν και πέσαμε μέσα στο νερό από τον φόβο μας. Είδα έναν με περίστροφο και ένα τουφέκι. Εφτασα στην όχθη, η γυναίκα μου ήταν πίσω μου. Η τελευταία εικόνα που έχω απ' αυτήν είναι να στέκεται περίπου δύο μέτρα πίσω μου με το κεφάλι έξω από το νερό. Οι στρατιώτες με πλησίασαν, προσπάθησα να γυρίσω να πάρω τη γυναίκα μου, αλλά με άρπαξαν και με έσπρωξαν με το κεφάλι κάτω, στραμμένο στην άλλη πλευρά, έτσι που δεν μπορούσα να βλέπω το ποτάμι. Προσπάθησα να σηκωθώ, αλλά ο στρατιώτης μού έβαλε το όπλο στο κεφάλι. Πυροβόλησαν συνολικά τρεις φορές», αναφέρει ο άντρας στο κλιμάκιο της οργάνωσης.

Η έκθεση καταγράφει επίσης πώς η Τουρκία διευκόλυνε και ενθάρρυνε τους πρόσφυγες να κατευθυνθούν στα σύνορα, χωρίς να εξασφαλίζει τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Καταγράφει επίσης παρενόχληση των τουρκικών αρχών προς δημοσιογράφους στην περιοχή.

Η οργάνωση προσθέτει, ότι η ΕΕ πρέπει να καταδικάσει κάθε υπερβολική χρήση βίας κατά των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων των ΜΚΟ και των δημοσιογράφων στα χερσαία ή θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της κατάστασης βοηθώντας την Ελλάδα να διαχειριστεί τα αιτήματα ασύλου, να παράσχει κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής και να μεταφέρει τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο σε άλλες χώρες, καταλήγει η Διεθνής Αμνηστία.

tvxs.gr