Διασφάλιση ποιότητας του ελαιολάδου με τον καθηγητή Λ. Αλυσσανδράκη

12:14 μ.μ. - Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
12:05 μ.μ. - Τετ, 29/14/2024
Image: Διασφάλιση ποιότητας του ελαιολάδου με τον καθηγητή Λ. Αλυσσανδράκη

Με αφορμή την εσπερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31/5 στις 5.00μμ στην Ιεράπετρα με θέμα την διασφάλιση ποιότητας του ελαιολάδου, ο Λευτέρης Αλυσσανδράκης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ μίλησε στον Ηχώ 99,8

Όπως είπε ο κ. Αλυσσανδράκης, το θέμα αφορά καθαρά τους τρόπους διασφάλισης της ποιότητας του ελαιόλαδου η οποία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες από το χωράφι μέχρι και την τυποποίησή του. Η ελιά είναι ένα πολυετές δέντρο και θα λειτουργήσει όπως έχει συνηθίσει. Πρέπει λοιπόν να μην κάνουμε υπερβολές στο πότισμα αλλά να αξιολογούμε τις συνθήκες και να ποτίζουμε με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο. Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ένα σχέδιο ώστε να γίνουν εκπαιδεύσεις σχετικά με την άρδευση στην Κρήτη. Η ισορροπία στην άρδευση και την λίπανση θα δώσει ένα πιο ποιοτικό ελαιόλαδο. Επίσης, οι τραυματισμοί του ελαιοκάρπου επηρεάζουν πολύ την ποιότητα. Η σωστή συγκομιδή και μεταφορά από τον παραγωγό είναι πολύ σημαντική γι’ αυτό και ο κ. Αλυσσανδράκης προτείνει να χρησιμοποιούνται κλούβες κατά την μεταφορά και όχι σάκοι. Η πιο σημαντική ωστόσο παράμετρος της υποβάθμισης της ποιότητας του ελαιολάδου είναι ο χρόνος από την συγκομιδή μέχρι την άλεση .

Στην συνέχεια, ο κ. Αλυσσανδράκης μίλησε για την τιμή που έχει αυτή την περίοδο το ελαιόλαδο υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ούτε λογική ούτε βιώσιμη καθώς αυτή η κατάσταση δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει εμπορικά για μεγάλο διάστημα. Φαίνεται ωστόσο ότι μπορεί να σταθεροποιηθεί σε μία πολύ καλή τιμή για τον παραγωγό ώστε να τον συμφέρει να καλλιεργήσει αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο. Αυτή η υψηλή τιμή οδηγεί τον παραγωγό σε υπερβολές τόσο στην άρδευση όσο και στην θρέψη και την φυτοπροστασία. Η υπερβολή στην φυτοπροστασία έχει οδηγήσει στην δυσφήμιση του Ελληνικού ελαιολάδου από τις αναλύσεις και τα περιστατικά ευρέσεως υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα. Σχετικά με τα δημοσιεύματα πάνω σε αυτό το θέμα τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τέτοιες ειδήσεις καθώς δεν είναι ολοκληρωμένες. Τα φυτοφάρμακα επιτρέπονται στην καλλιέργεια της ελιάς και καθώς οι νόμοι της ΕΕ είναι πολύ αυστηροί ως προς την χρήση τους θα πρέπει η εκάστοτε δημοσίευση να αναφέρει ταυτόχρονα εάν τα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν επιτρέπονται στην ελαιοκαλλιέργεια ή όχι και εάν τα υπολείμματα είναι πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Τέλος, είπε ότι η κορωνέικη ελιά η οποία υπάρχει στην Κρήτη είναι ιδανική για το κλίμα και προς το παρόν δεν φαίνεται να κινδυνεύει η καλλιέργειά της από την κλιματική αλλαγή. Οι χοντροελιές είναι οι πρώτες που θα υποστούν συνέπειες από τους ήπιους χειμώνες. Η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη βροχοπτώσεων έχουν ως συνέπεια την πρωιμότητα.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι η χρονιά φέτος φαίνεται να σώζεται προς το παρόν καθώς οι ελιές στον βόρειο άξονα του νησιού φαίνεται να έχουν δέσει καλά.

hxonews

Εσπερίδα για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου «Kriti» στην Ιεράπετρα

Εσπερίδα για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου «Kriti» διοργανώνουν την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, στις 17:00, στην Μικρή Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο Δημαρχείο Ιεράπετρας

Εσπερίδα για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου «Kriti» διοργανώνουν την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, στις 17:00, στην Μικρή Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο Δημαρχείο Ιεράπετρας, η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Δήμο Ιεράπετρας, με την υποστήριξη των Συνδέσμων Εξαγωγέων Κρήτης, Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης,Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου και το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου.

Αντικείμενο της εκπαίδευσης θα αποτελέσει η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Τα ειδικότερα θέματα που θα αναπτυχθούν θα είναι η ποιότητα του ελαιόλαδου και οι παράγοντες που την επηρεάζουν.

Ομιλητές της εκπαίδευσης θα είναι:

Λευτέρης Αλυσσανδράκης, επικ. καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Δημήτρης Λυδάκης, ομότιμος καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Γιώτα Ψειροφωνιά, επιστημονική συνεργάτιδα, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, ανέφερε, ότι, η Περιφέρεια Κρήτης δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των παραγωγών μας, για την βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας έως και την ελαιοποίηση για να έχουμε αύξηση της παραγωγής και ποιότητα στο προϊόν.

hxonews