Διαβούλευση για το Πάρκο Γεωργιάδη

6:16 μ.μ. - Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018
06:01 μ.μ. - Τετ, 24/16/2018
Image: Διαβούλευση για το Πάρκο Γεωργιάδη

Μετά τις έντονες αντιδράσεις πολιτών και φορέων για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις

 
Μετά από τις αντιδράσεις πολιτών, φορέων και συλλογικοτήτων σε σχέση με τη δρομολογούμενη παρέμβαση στο πάρκο Γεωργιάδη, η δημοτική αρχή έκανε χθες το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που διοργάνωσε, στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά δημόσια διαβούλευση για το μεγάλο αυτό θέμα.
 
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση ο διαχειριστικός κανονισμός του πάρκου Γεωργιάδη για ένα δεκαήμερο. Η δημοτική αρχή βρέθηκε αντιμέτωπη με την αγανάκτηση και τα παράπονα των φορέων που τόσο καιρό δεν είχαν πάρει  στα χέρια τους ούτε τη μελέτη του πάρκου, οι οποίοι σχολίασαν με νόημα, ότι η χθεσινή συζήτηση δεν θα γινόταν, εάν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν.
 
Ειδικότερα στη σύσκεψη συμμετείχαν η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη, οι εκπρόσωποι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μ. Αβραμάκης και Μ. Δρετάκης, οι εκπρόσωποι  του ΓΕΩΤΕΕ Π.Κ.  Π. Αρβανίτης, του ΤΕΕ ΤΑΚ Μπ. Κουτρούλης, Μ. Μπελιβάνη, Μ. Καλογεράκη οι εκπρόσωποι της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου Γ. Βλοντάκης, Ν. Γαγγιολάκης, Μπ. Κουτρούλης,  ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου σε θέματα πρασίνου Νίκος Φακουρέλης, η συντονίστρια ΣΟΑΠ – ΒΑΑ Ευγενία Στυλιανού, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης αλλά και δημότες.
 
Η πλευρά του ΤΕΕ ΤΑΚ εξέφρασε τη δυσφορία της για το γεγονός ότι δεν είχε πάρει στα χέρια της τη μελέτη, ενώ η πλευρά της Οικολογικής Παρέμβασης δεν έκρυψε την απόλυτη  δυσπιστία της απέναντι στη δημοτική αρχή και σε σχέση με τον τρόπο που διαχειρίζεται την υπόθεση του πρασίνου στο Ηράκλειο συνολικά αλλά ειδικότερα για τη μελέτη ανάπλασης του  πάρκου Γεωργιάδη.
 
Από την πλευρά των επιστημόνων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αναδείχτηκαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στις φυτεύσεις και τον φωτισμό του πάρκου και υπογραμμίστηκαν μια σειρά από ζητήματα τα οποία είναι σημαντική εγκαίρως να προβλεφθούν.
 
Στη συζήτηση που είχε ως επίκεντρο την επικείμενη βιοκλιματική αναβάθμιση του πάρκου Γεωργιάδη και τον νέο διαχειριστικό κανονισμό, αποφασίστηκε η σύσταση επιστημονικής επιτροπής, με επικεφαλής την κ. Κοζυράκη (ως ειδική επιστήμονας – δασολόγος με εξειδίκευση στην αρχιτεκτονική τοπίου), η οποία θα αξιολογήσει τις προτάσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης.
 
Επίσης, την επόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για την παρουσίαση του διαχειριστικού σχεδίου του πάρκου αλλά και για τη συνολική διαχείριση του πρασίνου στο Ηράκλειο.
 
Πηγή: patris.gr