Δ. Ρουσσέας – Τι συμβαίνει με τα λιπάσματα στην ελληνική αγορά

12:00 μ.μ. - Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022
12:09 μ.μ. - Παρ, 30/00/2022
Image: Δ. Ρουσσέας – Τι συμβαίνει με τα λιπάσματα στην ελληνική αγορά

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) στον Ηχώ 99,8 για την Έλλειψη Εθνικού Νομοθετικού Πλαισίου στα Λιπάσματα

Η κρίση που δημιουργήθηκε στην αγορά λόγω της πανδημίας σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τον κλάδο της λιπασματοβιομηχανίας. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων κ. Δημήτρης Ρουσσέας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι η κρίση στην αγορά έχει επηρεάσει τον αγροτοδιατροφικό τομέα με προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην εύρεση πρώτων υλών αλλά και στην αύξηση των τιμών πρώτων υλών. Ήρθε στην πορεία ο πόλεμος μεταξύ δυο πολύ μεγάλων και γεωργικά και λιπασματικά, ας επιτραπεί η έκφραση, χωρών και η κατάσταση επιδεινώθηκε. Στην Ευρώπη, έχουμε φτάσει στο σημείο για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο να μιλάμε για επισιτιστικό πρόβλημα, τόνισε και πρόσθεσε.

Η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου από το οποίο εξαρτάται η λιπασματοβιομηχανία σε ένα ποσοστό 70%-80% αναγκάζει τις βιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή ή ακόμα και να κλείσουν κάποιες μονάδες. Δυστυχώς η Ελλάδα αλλά και το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει πρώτες ύλες, Ούτε το αέριο που είναι πρώτη ύλη για την παραγωγή του αζώτου, ούτε κοιτάσματα φωσφόρου και καλίου. Κατά συνέπεια όλη η ευρωπαϊκή και κατά συνέπεια η ελληνική λιπασματοβιομηχανία, εξαρτώνται από τις εισαγωγές. Η κατάσταση λοιπόν, η οποία πιέζει και ως προς τη διαθεσιμότητα και ως προς τις τιμές, πιέζει και τη λιπασματοβιομηχανια.

Προς το παρόν δεν έχει εμφανιστεί πρόβλημα στην ελληνική αγορά. Πρόβλημα υπάρχει ωστόσο ως προς το νομοθετικό πλαίσιο καθώς είχαμε μια αλλαγή στον ευρωπαϊκό κανονισμό στις 16 Ιουλίου και ενώ έπρεπε να έχουμε θεσπίσει εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που θα λειτουργεί παράλληλα με το ευρωπαϊκό όπως έκαναν άλλες χώρες, εμείς δεν το προχωρήσαμε. Εκδόθηκε μια δίμηνη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών που ισχύει μέχρι 15 Δεκεμβρίου όμως αντιλαμβάνεται κανείς ότι η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό τέτοιες συνθήκες πίεσης, εξήγησε.

Κλείνοντας ο κ. Ρουσσέας τόνισε ότι, όλες οι εταιρίες του αγροτοδιατροφικού τομέα έχουν τελικό πελάτη τον Έλληνα παραγωγό και η δική του καλή πορεία και επιτυχία είναι και δική μας. Εμάς το μέλλον και η ανάπτυξη των εταιρειών μας έρχεται μέσα από την ελληνική γεωργία και τον Έλληνα αγρότη. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο στις ελληνικές εταιρίες, θρέψης, φυτοπροστασίας, υπάρχει τεχνογνωσία, υπάρχουν λύσεις και προτάσεις για να βελτιωθεί το κόστος παραγωγής και το εισόδημα του παραγωγού.