Βρετανία: Αυλαία για τον Μπόρις Τζόνσον - Η επόμενη μέρα

9:05 π.μ. - Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2022
09:07 π.μ. - Παρ, 08/05/2022
Image: Βρετανία: Αυλαία για τον Μπόρις Τζόνσον - Η επόμενη μέρα

Δεν άντεξε στην πίεση από τη «βροχή» των παραιτήσεων στελεχών του και παραιτήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός – Παραμένει ωστόσο, υπηρεσιακός ως το φθινόπωρο

Ο άνθρωπος του Brexit, ο μέχρι χθες Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να κρατηθεί στην καρέκλα του. Επιβίωσε από τα σκάνδαλα των “κορωνο-πάρτι”, από την πρόταση μορφής πριν από ένα μήνα, ωστόσο δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον τελευταίο από τους σκοπέλους της πολιτικής του διαδρομής. 

H σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο διορισμός στην κυβέρνηση του Κρις Πίντσερ, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλικά αδικήματα, γεγονός που στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει ο “χορός” των μαζικών παραιτήσεων στελεχών της κυβέρνησής του, που τον οδήγησαν νομοτελειακά στην παραίτηση. 

Σε δηλώσεις του έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Πέμπτη 7 Ιουλίου, ότι παραιτείται από αρχηγός του κόμματος και κατά συνέπεια από πρωθυπουργός της χώρας, παραμένοντας ωστόσο υπηρεσιακός μέχρι το φθινόπωρο, οπότε θα περάσει τη σκυτάλη στον διάδοχό του στους Τόρις. Ομολόγησε ότι λυπάται που δεν μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας, αλλά «έτσι είναι η ζωή», υπενθύμισε τα επιτεύγματά του και κυρίως το Brexit, και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που τον έφεραν στην πρωθυπουργία το 2019.

«Γνωρίζω ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα ανακουφιστούν και ίσως κάποιοι λίγοι που θα απογοητευτούν. Και θέλω να γνωρίζετε πόσο θλίβομαι που αφήνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον, για να καταλήξει από το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ: «Φυσικά είναι επώδυνο να μην μπορέσω να φέρω σε πέρας τόσες πολλές ιδέες και σχέδια. Αλλά, όπως έχουμε δει, στο Γουεστμίνστερ το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό και όταν η αγέλη προχωράει, προχωράει». Σχόλιο- “καρφί” προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ομολογώντας πως ουσιαστικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Όπως εξήγησε, η διαδικασία για την ανάδειξη νέου αρχηγού των Τόρις θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ το φθινόπωρο θα παραδώσει τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ. Ωστόσο, τα... όργανα άρχισαν σχεδόν αμέσως, καθώς πολλά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Τόρις και πρώην υπουργοί εμφανίστηκαν να επιμένουν πως ο Τζόνσον πρέπει απομακρυνθεί και από τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Ορισμένοι προτείνουν μάλιστα να αναλάβει τα καθήκοντα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντομινίκ Ράαμπ, τονίζοντας πως η παραμονή του στην πρωθυπουργία είναι επιζήμια για τη χώρα, όταν δεκάδες υπουργοί, υφυπουργοί, μέλη κοινοβουλευτικών επιτροπών κ.ά. έχουν παραιτηθεί, δηλώνοντας πως ο Τζόνσον είναι ακατάλληλος να συνεχίσει να ηγείται της χώρας.

Ενδεικτικά, ο πρώην έμπιστός του, που στη συνέχεια στράφηκε εναντίον του, Ντομινίκ Κάμινγκς, έσπευσε να προειδοποιήσει πως ο Τζόνσον θα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από την πρωθυπουργία αλλιώς θα «προκαλέσει σφαγή».

Κατά της παραμονής Τζόνσον στην πρωθυπουργία τάχθηκε και ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, που σχολίασε πως η είδηση της παραίτησης είναι ένα καλό νέο, αλλά «δε χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις. Χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή κυβέρνησης».

Τα “μαχαίρια” έβγαλε και η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, η οποία λίγα μόλις λεπτά μετά τη μετάδοση της είδησης της παραίτησης του Τζόνσον, σχολίασε ότι θα υπάρξει «μια αίσθηση ανακούφισης, αφού το χάος των τελευταίων ημερών θα τελειώσει», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει πως αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της επιλογής για παραμονή του μέχρι το φθινόπωρο στην πρωθυπουργία, εξηγώντας πως ήταν πάντα «εμφανώς ακατάλληλος για πρωθυπουργός».

Αντιδράσεις υπήρξαν όμως και από το εξωτερικό, με πιο χαρακτηριστική αυτή του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε «ούτε εμείς του αρέσουμε, ούτε και σε μας αρέσει», αναφερόμενος στον Τζόνσον, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα «πιο επαγγελματίες» να τον διαδεχθούν στην ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

neakriti.gr