Βοργιάς: Σε εργασιακό μεσαίωνα οδηγεί το νέο νομοσχέδιο για εξαήμερη εργασία

12:41 μ.μ. - Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024
12:07 μ.μ. - Τρί, 30/41/2024
Image: Βοργιάς: Σε εργασιακό μεσαίωνα οδηγεί το νέο νομοσχέδιο για εξαήμερη εργασία

Περιφέρεια Κρήτης: Έτοιμο και εγκεκριμένο το νέο πρόγραμμα ΤΕΒΑ - ακόμα περιμένουμε την απόφαση του Υπουργείου

Ο Στέλιος Βοργιάς, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης, μίλησε στον Ηχώ 99,8, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την εξαήμερη εργασία σχολιάζοντας την εργασιακή κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Ξεκινώντας, ο κος Βοργιάς ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι πολλά γιατί οι καταστάσεις είναι πάρα πολύ δύσκολες, όπως απεικόνισε και το περιφερειακό παρατηρητήριο κοινωνικής ένταξης σε μία μελέτη που έκανε. Ιδιαίτερα σε ευάλωτες περιοχές της Κρήτης, όπως η Σητεία, υπάρχουν πάρα πολλά νοικοκυριά τα οποία όχι μόνο ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αλλά είναι και αποκλεισμένα σε βασικά αγαθά όπως η υγεία.

Όσων αφορά την εξαήμερα εργασία, ο κ. Βοργιάς είπε ότι η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη καθώς δεν μιλάμε για το εξαήμερο που υπήρχε μετά από συμβατικές συμφωνίες σε διάφορους χώρους όπως τα ξενοδοχεία, όπου το εξαήμερο αναφερόταν σε συνολικά σαράντα ώρες την εβδομάδα. Το εξαήμερο που θέλει να φέρει τώρα η κυβέρνηση αφορά άλλη μία μέρα εργασίας για αυτούς τους εργαζόμενους οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με 52 μέρες παραπάνω εργασίας μέσα στον χρόνο. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που η εντατικοποίηση φέρνει εργατικά ατυχήματα, ακόμα και δυστυχήματα. Σε μία εποχή που ο κόσμος αναγκάζεται ακόμα και να μεταναστεύσει για να βρει καλύτερες συνθήκες εργασίας, η κυβέρνηση έρχεται με ένα νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά μας ρεζιλεύει διεθνώς μιας και γυρνάμε δεκαετίες πίσω και μάλιστα σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχει προστασία για τον εργαζόμενο. Ο κος Βοργιάς φοβάται ότι από την στιγμή που θα ανοίξει αυτό το παράθυρο αυτή η κατάσταση θα επεκταθεί, κάτι που έδειξαν και οι πάνω από 1600 αιτήσεις στο «Εργάνη» μέσα στις τρεις πρώτες μέρες.

Σχετικά με το θέμα της ανεργίας, ο κος Βοργιάς είπε ότι η ανεργία που έχουμε είναι στοχευμένη καθώς αφορά ανθρώπους ηλικίας από 55 έως 67 ετών, μητέρες μικρών παιδιών που δεν έχουν την δυνατότητα να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους ώστε να δουλέψουν και τέλος, ανθρώπους που έχουν σπουδάσει μία συγκεκριμένη ειδικότητα και αναζητούν εργασία στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ουσιαστικά δουλειές υπάρχουν, ιδιαίτερα στο κομμάτι του τουρισμού ο οποίος αποτελεί την ναυαρχίδα της απασχόλησης στην Κρήτη. Ωστόσο, δεν υπάρχει στρατηγική αντιμετώπισης και τα μέτρα που παίρνονται από την κυβέρνηση, όπως η εξαήμερη εργασία, το μόνο που θα καταφέρουν είναι η εντατικοποίηση της κατάστασης με αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Το 2023 ήταν μία τραγική χρονιά όσων αφορά τα εργατικά δυστυχήματα αφού ουσιαστικά κάθε δύο μέρες χανόταν μία ζωή.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βοριάς αναφέρθηκε στις καταγγελίες που υπάρχουν καθημερινά στο εργατικό κέντρο Ηρακλείου και τις οποίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να μην διστάζουν να καταγγέλλουν παράνομες και καταχρηστικές συμπεριφορές. Επίσης, θα πρέπει να καταλάβουν οι εργοδότες ότι είναι σημαντικό να προσέχουν και να επενδύουν στο προσωπικό τους τόσο σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας όσο και μισθολογικά καθώς ιδιαίτερα ο τουρισμός, όπου μιλάμε για παροχή υπηρεσιών, στηρίζεται καθαρά στο θέμα του ανθρώπου. Οι εποχικοί εργαζόμενοι κυριολεκτικά λιώνουν στον χώρο εργασίας τους, ανέφερε ο κ. Βοριάς. Θα πρέπει λοιπόν να στηριχθεί η εργασία στον τουρισμό και δυστυχώς τα Υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας αδιαφορούν παντελώς και έτσι δεν υπάρχουν κίνητρα ώστε να παραμείνουν οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν πολλοί ξενοδόχοι οι οποίοι παραβιάζουν ή δεν εφαρμόζουν την πανελλαδική Συλλογική Σύμβαση. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά κρούσματα ακόμα και στο Λασίθι όπου δεν υπάρχει τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σε ερώτηση του κ. Βενέτη για το τι έχει αλλάξει την τελευταία πενταετία στο εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους ο κ. Βοργιάς είπε ότι δεν βλέπουμε καλυτέρευση. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ το 80% των εργαζομένων αμείβονται με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις την ίδια ώρα που στην Ελλάδα αυτό ισχύει για μόλις το 30% των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 70%, τα τελευταία δώδεκα με δεκαπέντε χρόνια δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ αύξησης σε ένα περιβάλλον ακρίβειας. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει φτάσει στα τάρταρα και ακόμα και η Βουλγαρία που ήταν τελευταία έχει τέτοιους ρυθμούς που θα μας ξεπεράσει μέχρι του χρόνου. Αποδεδειγμένα, ο μισθός στην Ελλάδα είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Επιπλέον, το φαινόμενο που υπάρχει στην Ελλάδα, όπου δηλαδή ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τον κατώτατο μισθό, δεν υπάρχει στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Σε όλες τις χώρες της πολιτισμένης Δύσης ο ελάχιστος μισθός καθορίζεται μετά από ελεύθερες διαβουλεύσεις των κοινωνικών φορέων.

Στην συνέχεια, για το θέμα των εργατών γης, ο κ. Βοργιάς είπε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύση, να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να έρθουν αυτοί οι άνθρωποι οργανωμένα. Πρότεινε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ολλανδίας η οποία έχει κατάλληλες εγκαταστάσεις και οι άνθρωποι εργάζονται σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα έχουμε φυγή εργατών γης οι οποίοι ψάχνουν σε άλλες χώρες καλύτερες συνθήκες και μεγαλύτερα μεροκάματα. Επιπλέον, οι διμερείς συμφωνίες δεν έχουν προχωρήσει και δεν φαίνεται να δίνουν άμεση λύση στο πρόβλημα, ανέφερε.

Κλείνοντας, ο κ. Βοργιάς μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Περιφέρεια πάνω σε σημαντικά θέματα. Όπως είπε, η τοπική αυτοδιοίκηση γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του τόπου αλλά δεν δίνονται πόροι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που αφορά διανομή αγαθών πρώτης ανάγκης σε ευάλωτα νοικοκυριά. Σε αυτό το πρόγραμμα έχουν γίνει πάνω από 10.600 αιτήσεις με τις 6.500 από αυτές να αφορούν οικογένειες από την Κρήτη που αποδεδειγμένα έχουν εισοδήματα κάτω από 4.500 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα κρατήσει τρία χρόνια και θα αποτελέσει ανάσα για αυτά τα νοικοκυριά. Η περιφέρεια Κρήτης έχει περάσει το πρόγραμμα ΤΕΒΑ με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου αλλά υπάρχει καθυστέρηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Κλείνοντας, ο κ. Βοργιάς είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν εθνικές στρατηγικές τόσο για τον τουρισμό όσο και για τον πρωτογενή τομέα και να δημιουργηθούν στην Ελλάδα αυτές οι συνθήκες που θα μας κάνουν να μην αισθανόμαστε ξένοι στην ίδια μας τη χώρα.