Βασιλάκης: Κορώνες και ακραίοι τοπικισμοί δεν βοηθούν στην ανάπτυξη των Νοσοκομείων του Λασιθίου

12:38 μ.μ. - Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021
12:06 μ.μ. - Τετ, 30/38/2021
Image: Βασιλάκης: Κορώνες και ακραίοι τοπικισμοί δεν βοηθούν στην ανάπτυξη των Νοσοκομείων του Λασιθίου

Ο Μ. Βασιλάκης μέλος του Δ.Σ. των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Λασιθίου στον Ηχώ 99,8

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη λειτουργία νοσοκομείων στο Λασίθι, τις ανακοινώσεις αλλά και τις αντιπαραθέσεις και τις διάφορες απόψεις που εκφράζονται μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις, το μέλος του Δ.Σ. των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου κ. Γ. Βασιλάκης καταθέτει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 τη δική του άποψη για τις δομές υγείας στον νομό.

Εκείνο που καταρχάς τόνισε είναι ότι πρέπει να κρατάμε χαμηλούς τόνους και να γίνεται μια χρήσιμη συζήτηση γιατί όλοι, εκτιμά, συμφωνούμε ότι θέλουμε την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες, στους ασθενείς. Υπάρχει βέβαια ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει με τις προκηρύξεις για ενίσχυση των νοσοκομείων που βγαίνουν άγονες. Αυτό συμβαίνει πανελλαδικά. Οι γιατροί δεν έχουν ως προτεραιότητά τους να έρθουν σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο ή ακόμα στις ΤΟΜΥ. Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες. Οι μετακινήσεις γιατρών, είναι μια λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την έλλειψη γιατρών. Αρκεί να μην δίνεται λύση σε ένα νοσοκομείο και να δημιουργείται πρόβλημα σε ένα άλλο. Η πραγματική και ουσιαστική λύση βέβαια είναι η στελέχωση των νοσοκομείων, τόνισε.

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι μπορεί η απόφαση για τη μετακίνηση αναισθησιολόγου από την Ιεράπετρα στον Άγιο Νικόλαο να πάρθηκε από τον Διοικητή των διασυνδεόμενων βάση των όσων προβλέπονται όμως σε συζήτηση που έγινε, ο αναπληρωτής Διοικητής Ιεράπετρας κ. Καλλιονάκης δεν τοποθετήθηκε αρνητικά. Μπορεί ο κ. Καλλιονάκης να μην μετέχει με ψήφο στο Δ.Σ. όμως η άποψή του σαφώς λαμβάνεται υπόψη ειδικά στα θέματα του νοσοκομείου Ιεράπετρας. Εάν ισχύσει τελικά η απόφαση της μετακίνησης κατανοούμε το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί στην Ιεράπετρα και σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να πάρει τέτοια απόφαση. Ιεραρχούνται κάποια στιγμή οι ανάγκες. Το θετικό πάντως είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρό να έρθει στον Άγιο Νικόλαο τον Αύγουστο, ανέφερε.

Σε ότι αφορά στον αξονικό τομογράφο που ακόμα δεν έχει έρθει στο Νοσοκομείο, είπε ότι ο διαγωνισμός έγινε με βάση τις προδιαγραφές που τέθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Η απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας για αλλαγή του χώρου όπου επρόκειτο να τοποθετηθεί έχει επιφέρει καθυστερήσεις προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες που απαιτούνται για την ακτινοπροστασία. Ο χώρος που θα δημιουργηθεί θα είναι πιο κατάλληλος όμως υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, σημείωσε ο κ. Βασιλάκης

Σχετικά τώρα με τις θέσεις του Πρωθυπουργού για το ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν δυο νοσοκομεία σε απόσταση 20-30 χιλιομέτρων και εάν οι θέσεις αυτές ενδεχομένως σημαίνουν ότι κάτι ίσως αλλάξει στο Λασίθι, ο κ. Βασιλάκης υποστήριξε ότι πράγματι στη χώρα μας χρειάζεται να γίνει ένας εξορθολογισμός στον υγειονομικό χάρτη. Σε κάθε περίπτωση όμως αναφορικά με τον νομό θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις κορώνες και τους ακραίους τοπικισμούς και να συζητήσουμε με γνώμονα το καλύτερο για τους πολίτες και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των Λασιθιωτών στο πρόγραμμα του εμβολιασμού τονίζοντας ότι είναι ένα πλεονέκτημα όχι μόνο για την προστασία της υγείας μας αλλά και ευρύτερα της οικονομίας μας.