ΒΑΠΕ Γιαννακόπουλος: Μέσω της στρατιωτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού Κυριαμάδι η μεταφορά των ανεμογεννητριών στη Σητεία
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, ο λόγος που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο είναι λόγω του ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στους πολίτες πάρα μόνο μία φορά τον χρόνο. Ενώ λοιπόν δεν επιτρέπεται η είσοδος στους πολίτες, επιτρέπεται η είσοδος σε μία ιδιωτική εταιρεία η οποία μάλιστα δεν είναι πια Ελληνική
Μετά από καταγγελίες των κατοίκων της Σητείας για χρήση της στρατιωτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού «Κυριαμάδι» από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για μεταφορά ανεμογεννητριών, ο κος Κ. Γιαννακόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός και Μέλος της Επιτροπής Αγώνα Σητείας κατά των ΒΑΠΕ, μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι».
Αρχικά, ο κος Γιαννακόπουλος εξήγησε ότι η αρχική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία ανατράπηκε από την απόφαση του ΣτΕ, προέβλεπε ξεφόρτωνα των μηχανημάτων στο λιμάνι της Σητείας και στην συνέχεια την μεταφορά τους μέσω του περιφερειακού δρόμου του αεροδρομίου σε περιοχή δυτικά της Σητείας και στην συνέχεια θα προχωρήσουν σε νέες διανοίξεις δρόμων για να προσελκύσουν το έργο στα βουνά.
Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο μεταφοράς, οι πολίτες μπορούν να δουν τι μεταφέρεται, κάτι που η εταιρεία δεν επιθυμούσε. Έτσι, οι κάτοικοι διαπίστωσαν ότι με την καινούρια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το ξεφόρτωμα των μηχανημάτων δεν θα γινόταν πια στο λιμάνι της Σητείας αλλά στη ναυτική βάση Κυριαμαδίου στο Κάβο Σίδερο.
Σαν επιτροπή, τους προβλημάτισε η νέα μελέτη και είχαν αναδείξει τότε το θέμα καθώς η όλη διαδικασία τους φάνηκε παράλογη. Ο κος Γιαννακόπουλος μας εξήγησε ότι όπως φαίνεται και στον χάρτη της μελέτης, η διαδρομή που θα ακολουθηθεί για τα μηχανήματα και τα εξαρτήματα θα είναι από το Κυριαμάδι στην Αρχαία Ίτανο και από εκεί στη Μονή Τοπλού. Από εκεί θα συναντήσουν τον επαρχιακό δρόμο της Σητείας μέχρι τον ΧΥΤΑ και κατόπιν θα ανοιχτούν νέοι δρόμοι μέχρι τα σημεία όπου θα εγκατασταθούν στις κορυφές των βουνών. Η μελέτη προέβλεπε διάφορες τοπικού χαρακτήρα επεμβάσεις σε ένα συνολικό μήκος 850 μέτρων από το Κυριαμάδι μέχρι τον ΧΥΤΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, ο λόγος που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο είναι λόγω του ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στους πολίτες πάρα μόνο μία φορά τον χρόνο. Ενώ λοιπόν δεν επιτρέπεται η είσοδος στους πολίτες, επιτρέπεται η είσοδος σε μία ιδιωτική εταιρεία η οποία μάλιστα δεν είναι πια Ελληνική αφού έχει πουληθεί κατά 88,4% στην εταιρεία “Masdar” των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η οποία προγραμματίζει μέσω χρηματιστηρίου να αγοράσει το 100% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Συνεχίζοντας, ο κος Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι γίνονται βελτιώσεις οδοποιίας τόσο μέσα στην βάση όσο και σε περιοχές γύρω από τα βουνά της Σητείας, τις οποίες αρχικά θα έκανε η ίδια η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται με κονδύλια της Περιφέρειας. Εξήγησε, ότι ίσως υπάρχει μία ευρύτερη μεθόδευση για την διευκόλυνση αυτών των έργων μιας και στην περιοχή Ρεθύμνου - Χανίων όπου γίνεται μία καινούρια γραμμή μεταφοράς ακολουθούν μια διαδρομή η οποία περνάει από όλα τα προγραμματιζόμενα έργα ανανεώσιμων πηγών που σχεδιάζονται στη περιοχή.
Σε ερώτηση του κ. Βενέτη για το εάν εμποδίζονται τα δικαιώματα των κατοίκων να προσφύγουν στην δικαιοσύνη για την ενεργειακή εξάπλωση στην περιοχή, ο κος Γιαννακόπουλος απάντησε ότι όσον αφορά τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι κάτοικοι δεν έχουν την δυνατότητα να παρέμβουν.
Για τις εγκαταστάσεις των διαφόρων ενεργειακών έργων, για να κάνουν οποιαδήποτε νομική ενέργεια, θα πρέπει να έχουν απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων γιατί πλέον, κάνουν προσφυγή στο ΣτΕ και ζητούν την ακύρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Μας ενημέρωσε, ότι για το Υβριδικό Αμαρίου, για το οποίο συζητάμε, έκαναν προσφυγή προς τον Υπουργό, προσφυγή προς την υπηρεσία που έδωσε την αδειοδότηση και στο ΣτΕ. Ο Υπουργός και η υπηρεσία αδειοδότησης τους αγνόησαν και τώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία στο ΣτΕ καθώς είχαν γίνει δύο προσφυγές για το συγκεκριμένο θέμα. Η πρώτη είχε γίνει από τον δήμο Σητείας και η δεύτερη από τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής της Σητείας, του Ρεθύμνου και του Αμαρίου. Το δικαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου όπου θα συνδικαστούν και οι δύο προσφυγές. Εάν οι κάτοικοι καταφέρουν να ακυρώσουν την περιβαλλοντική αδειοδότηση, θα ακυρωθεί και η άδεια εγκατάστασης.
Συνεπώς, εν αναμονή της απόφασης το έργο δεν δουλεύει επισήμως είπε ο κος Γιαννακόπουλος παρόλο που η εταιρεία πήρε την άδεια εγκατάστασης από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, η οποία τους δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσουν το έργο.
Μέχρι τώρα, η Ελληνική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν προχωρούσε σε εκτέλεση εργασιών εάν δεν είχε ξεκαθαρίσει με τα νομικά προβλήματα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν εάν η “Masdar” ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα έχει την ίδια συμπεριφορά αφού έχει την δυνατότητα να εκτελέσει εργασίες, με την ιδιαιτερότητα ότι τα μηχανήματα δεν υπάρχει λόγος να έρθουν τώρα εάν δεν προηγηθούν τα χωματουργικά έργα που απαιτούνται.
Συνεπώς, σε πρώτη φάση θα έρθουν χωματουργικά μηχανήματα με τον κ. Γιαννακόπουλο ελπίζει ότι θα μπορέσουν να αποτρέψουν την προσέγγισή τους στον τόπο των έργων εφόσον εκκρεμούν τα δικαστήρια.
Κλείνοντας, ο κος Γιαννακόπουλος είπε ότι βρίσκονται σε επιφυλακή.