Αύριο η απόφαση για την Αγιά Σοφιά - Τα σχέδια για τζαμί

1:35 μ.μ. - Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020
01:07 μ.μ. - Πέμ, 09/35/2020
Image: Αύριο η απόφαση για την Αγιά Σοφιά - Τα σχέδια για τζαμί

Αύριο αναμένεται η απόφαση από το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με το να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί

Όπως μεταδίδει το Reuters, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι πιθανό να ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή, ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη. Αυτό δήλωσαν στο διεθνές πρακτορείο Τούρκοι αξιωματούχοι, με λίγφα λόγια, να ανοίξει ο δρόμος για την μετατροπή της σε τζαμί παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, του ναού του έκτου αιώνα που έχει περιληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO και είναι σήμερα ένα από τα μνημεία της Τουρκίας που δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις. Η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ αμερικανών, ρώσων και ελλήνων αξιωματούχων πριν από την ετυμηγορία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο πραγματοποίησε ακροαματική συνεδρίαση για το θέμα την περασμένη Πέμπτη.

Αυτό που εξετάζει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η νομιμότητα της απόφασης που ελήφθη το 1934, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της σύγχρονης λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, για τη μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ