Αύξηση αυτοκτονικών τάσεων στους εφήβους στο Λασίθι

11:24 π.μ. - Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022
11:10 π.μ. - Παρ, 14/24/2022
Image: Αύξηση αυτοκτονικών τάσεων στους εφήβους στο Λασίθι

Η γραμμή βοήθειας στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας «Αρωγή» τηλ. 28410 25905

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας νομού Λασιθίου "η Αρωγή" παρέχει υπηρεσίες σε πολίτες σε όλο το νομό με εξειδικευμένο προσωπικό, ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νοσηλευτές. Οι επισκέψεις γίνονται σε νοσοκομεία ή κατ΄ οίκον. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί και ένα πρόγραμμα σε επίπεδο Κρήτης «Κανένας μόνος στην πανδημία».

Η κα Κατερίνα Μυτάκη , κοινωνική λειτουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ανέλυσε τις υπηρεσίες που παρέχονται και μετέφερε ενδιαφέροντα στοιχεία για τα προβλήματα ψυχικής υγείας και ποια είναι η εικόνα σε επίπεδο νομού.

Όπως είπε, γενικότερα έχουν αυξηθεί τα αιτήματα για παροχή υπηρεσιών και μάλιστα παρατηρείται μια αύξηση αιτημάτων από γονείς για εφήβους, για διάφορα θέματα, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα τόσο έντονα. Η αύξηση αυτή παρατηρείται κάπου από τα μέσα της πανδημίας. Δεν οφείλεται όμως μόνο στην πανδημία, αλλά μέσα από έναν συνδυασμό με το άγχος , το διαδίκτυο, τα οικογενειακά προβλήματα. Συνήθως δηλαδή υπάρχει ένα υπόβαθρο.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε σχέση με το παρελθόν, δέχονται αρκετές εισαγγελικές παραγγελίες για πρόγραμμα ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τους εφήβους τα αιτήματα που προέρχονται από τους γονείς έχουν να κάνουν με συμπεριφορές παραβατικότητας, άγχος, αλλά το δυσάρεστο είναι ότι έχουμε πολλούς αυτοκτονικούς έφηβους. Αυτό οφείλεται στο οικογενειακό περιβάλλον, το άγχος, τη σύγχρονη εποχή, τις παρέες, τον εθισμό στο διαδίκτυο κ.α., είναι δηλαδή και εδώ ένας συνδυασμός καταστάσεων που μπορεί να βιώνει ένα παιδί, εξήγησε.

Η κα Μυτάκη σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία με την κοινότητα, υπηρεσίες, Νοσοκομεία για να βοηθηθούν οι ασθενείς.

Στην Ιεράπετρα οι επισκέψεις γίνονται στο Νοσοκομείο, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από εξωτερική συνεργάτιδα, ψυχολόγος και Τρίτη και Παρασκευή από κλιμάκιο της υπηρεσίας. Για περισσότερες πληροφορίες και για ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κινητή μονάδα στο τηλ. 28410 25905