Αυτοδιοίκητο και μετονομασία «Γενικό Νοσοκομείο Νοτιοανατολικής Κρήτης» προτείνει ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

10:43 π.μ. - Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017
10:01 π.μ. - Τρί, 24/43/2017
Image: Αυτοδιοίκητο  και μετονομασία  «Γενικό Νοσοκομείο Νοτιοανατολικής Κρήτης» προτείνει ο  Σύλλογος  Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Προβληματισμοί και θέσεις του Συλλόγου στη μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας για το Νοσοκομείο

Το Νοσοκομείο Ιεράπετρας έχει πολλές ελλείψεις σε ειδικότητες, εξοπλισμό, οικονομικούς πόρους, αναλώσιμο υλικό και κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή γιατρούς και προσωπικό. Επιδεικνύουμε όμως ανοχή,  γιατί το πρόβλημα είναι Πανελλήνιο. Συμφωνήσαμε επίσης να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες και αποφασίσαμε όλοι μαζί, λαός, εργαζόμενοι και διοίκηση, ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να ανοίξει η Παθολογική Κλινική και να καλύψει με εφημερίες όλο τον μήνα. Χαρήκαμε όταν μάθαμε ότι επιτέλους διορίζονται δύο Παθολόγοι στα Νοσοκομεία Λασιθίου και προσβλέπαμε σε καλύτερες μέρες. Μετά από τόσα χρόνια με κλειστή την  Παθολογική Κλινική και με προβλήματα, που μεταδίδονται όχι μόνο στις άλλες ειδικότητες του Νοσοκομείου μας αλλά  και στα όμορα Νοσοκομεία , επιτέλους προχωράμε. Μπαίνει μια τάξη. Μπαίνει ο ορθολογισμός με την νέα ενιαία διοίκηση. 
  Δυστυχώς όμως δεν επρόκειτο για τακτικές οργανικές θέσεις αλλά για επικουρικές, οπότε κάθε υποψήφιος έχει την ευελιξία να μην αποδεχθεί και να αποχωρήσει από την προτεινόμενη θέση. Αυτό  ακριβώς έγινε με τον Παθολόγο που διορίστηκε στο Νοσοκομείο Σητείας. Αποχώρησε. ‘Η θα έπρεπε  λοιπόν  να αποδεχτούμε το αίτημα της μίας υποψηφίου, που έθεσε όρο με υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχεται μόνο θέση στη ΜΕΘ, εφ όσον έχει τη σχετική εξειδίκευση ή να μην προσλάβουμε κανέναν. Δεν θα σταματήσουμε να τονίζουμε την σημαντικότητα, την αναγκαιότητα και την πολύτιμη προσφορά της ΜΕΘ. Θεωρούμε λοιπόν ότι η πρόσληψη της εν λόγω γιατρού στη συγκεκριμένη θέση είναι σωστή . 
   Όμως δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι η ενιαία διοίκηση των Νοσοκομείων δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα δίκαια και αντικειμενικά. Ούτε η στρατηγική της στην αντιμετώπιση κρίσεων είναι σωστή, ούτε η κατανομή του δυναμικού της είναι αυτή που υπαγορεύουν οι ανάγκες. 
   Η συσσώρευση περιστατικών στην Παθολογική κλινική του Αγίου Νικολάου την περίοδο αιχμής των ιώσεων, που προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι και τον Μάρτιο, έγινε αντικείμενο δυσφήμισης  του Νοσοκομείου Ιεράπετρας του ενός Παθολόγου. Επιστρατεύτηκαν και τα τοπικά ΜΜΕ. Ενημερώθηκε παραπλανητικά  και η Υγειονομική Περιφέρεια. Απευθυνόμενοι στην Διοικήτρια των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, της θέτουμε ευθέως το ερώτημα: Προτιμά τους ασθενείς σε ράντζα στον Άγιο Νικόλαο με ολόκληρο όροφο Παθολογικής στην Ιεράπετρα κλειστό ή να στείλει έναν Παθολόγο να ενισχύσει την Ιεράπετρα και να ανοίξουν τα φώτα της κλειστής αυτής Κλινικής; Κλίνες υπάρχουν, γιατροί υπάρχουν, το μόνο που μένει είναι να τους κατανείμει σωστά.  Γιατί δεν το κάνει, αφού μάλιστα υπάρχει εκεί Παθολόγος που κατά καιρούς εξέφρασε την επιθυμία να έρθει να βοηθήσει; 
  Το δεύτερο που δεν καταλαβαίνει η ενιαία διοίκηση είναι ότι ο πληθυσμός ευθύνης του Νοσοκομείου Ιεράπετρας είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Δεν έχει λοιπόν κανένα δικαίωμα να ζητά  δουλειά που κάνουν 5 άτομα στον Άγιο Νικόλαο να την επωμίζονται και μάλιστα στο πολλαπλάσιο  οι δύο της Ιεράπετρας, γνωρίζοντας μάλιστα ότι ο ένας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Και αυτό δεν αφορά μόνον την Παθολογική Κλινική αλλά και πολλούς άλλους τομείς των δύο Νοσοκομείων (π.χ. το προσωπικό του χειρουργείου, τη διοικητική υπηρεσία και πολλά άλλα). Ξέρουμε ότι γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή, αλλά μέχρι τότε, αφού αποτελούμε πια ενιαίο ή διασυνδεόμενο Νοσοκομείο πρέπει να υπάρχει αλληλοβοήθεια και όχι γκρίνια. 
   Πόσο δύσκολο είναι αλήθεια, σε μέρες που μπορεί να προγραμματιστούν, να δοθεί βοήθεια στον Γυναικολόγο μας με την παρουσία ενός συναδέλφου του από τον Άγιο Νικόλαο; Καθόλου δύσκολο. Απλά λείπει η  διάθεση. 
   Θα υπάρξει προσέλευση ειδικευομένων στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας; Θα υπάρξει δικαιοσύνη στην κατανομή επικουρικών γιατρών;  Πόσοι υπηρετούν στον Άγιο Νικόλαο και πόσοι στην Ιεράπετρα; 
   Φαίνεται λοιπόν ότι  η ενιαία διοίκηση δεν λειτουργεί σωστά και αντικειμενικά. Η μέχρι σήμερα πρακτική της δικαιώνει το αίτημα μας για αυτοδιοίκητο Νοσοκομείο στην Ιεράπετρα. Γι αυτό καταλήγουμε στην πιο κάτω πρόταση: 
   Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιεράπετρας ζητά άμεση συνάντηση εργασίας στην 7η ΥΠΕ για την επίλυση του προβλήματος αυτού. Η συνάντηση αυτή ζητούμε να γίνει σε ήρεμο και εποικοδομητικό κλίμα. Ζητούμε, υπό την εποπτεία της Διευθύντριας της 7ης ΥΠΕ, την παρουσία της Διοικήτριας των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου, του αναπληρωτή  Διοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και των εκπροσώπων μας γιατρών να συζητήσουν και να επιλύσουν όλα τα θέματα σωστής και δίκαιης αντιμετώπισης του Νοσοκομείου μας. Η συνάντηση αυτή δεν θα έχει κανένα χαρακτήρα συνδικαλιστικών – συντεχνιακών διεκδικήσεων. Θα έχει τον χαρακτήρα της δίκαιης αντιμετώπισης του πληθυσμού ευθύνης του Νοσοκομείου μας, με δεδομένο ότι αποτελούμε την τέταρτη σε πληθυσμό  περιοχή της  Κρήτης, που έχει απόλυτη εξάρτηση από τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου μας. Η ομάδα γιατρών που θα εκπροσωπήσει την Ιεράπετρα θα είναι η εξής: 
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου 
 Ο Δ/της της Ιατρικής Υπηρεσίας.
 Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου. 
    Το κείμενο αυτό προτείνουμε να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας και να αναθέσει στον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας του Δήμου την διεκπεραίωση των διαδικασιών για την υλοποίηση της συνάντησης και την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για κάθε αποτέλεσμα.  
    Η πρόταση αυτή που κατατίθεται από τον Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας πιστεύουμε ότι αποτελεί για αυτήν τη χρονική αυτή στιγμή το εποικοδομητικότερο βήμα για τον ορθολογικότερο τρόπο και τη δίκαιη αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας στον τόπο μας. Η σταθερή άποψη ότι το Νοσοκομείο μας πρέπει να είναι αυτοδιοίκητο με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Νοτιοανατολικής Κρήτης» δεν απεμπολείται. Τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής θα καθορίσουν τα μετέπειτα βήματα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας. 
 
                   Για το Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας
 
                  Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γραμματέας 
       Ανδρέας Μαμαντόπουλος                                 Χαράλαμπος Κανάκης