Αυτό είναι το... νέο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

10:57 π.μ. - Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018
10:02 π.μ. - Κυρ, 04/57/2018
Image: Αυτό είναι το... νέο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

Μία ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους τουρίστες η νέα εσωτερική όψη του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης»

Τα τσάρτερ με τους τουρίστες που θα αρχίζουν να καταφτάνουν μαζικά σε δύο περίπου εβδομάδες στο Ηράκλειο πρόκειται να αντικρύσουν ένα νέο αεροδρόμιο, αφού στα πρώτα βήματά τους επί κρητικού εδάφους θα δουν ένα πολύ καλύτερο σκηνικό απ’ ό,τι έχουν συνηθίσει!
 
Το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» άλλαξε επιτέλους όψη!
 
Οι εργασίες επέκτασης-εκσυγχρονισμού-ανακαίνισης του αερολιμένα ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες και, όπως φαίνεται και στα σχετικά φωτογραφικά ντοκουμέντα, το αεροδρόμιο Ηρακλείου μεταμορφώθηκε άρδην, ανταποκρινόμενο πολύ περισσότερο στο χαρακτήρα του ως βασική πύλης εισόδου της ανατολικής Κρήτης.
 
Βεβαίως, δε μιλάμε για ένα νέο, υπερσύγχρονο αεροδρόμιο, παγκόσμιων προδιαγραφών, όπως θα είναι αυτό στο Καστέλι όταν με το καλό φτιαχτεί σε μια 6ετία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, από σήμερα. Μιλάμε όμως για ένα πολύ πιο λειτουργικό πλέον αεροδρόμιο, μεγαλύτερο άλλωστε εσωτερικά κατά 2.900 τ.μ. και με περισσότερες πύλες συγκριτικά με το παρελθόν. Μιλάμε για ένα πιο όμορφο αισθητικά αεροδρόμιο, με ανακαινισμένες εσωτερικές εγκαταστάσεις, με νέες αίθουσες, με ανακαινισμένους εμπορικούς χώρους και καινούργια καταστήματα!
 
Ήδη οι εικόνες είναι εντυπωσιακές, ενώ με τα οριστικά αποκαλυπτήρια στις 20 Απριλίου, όταν θα γίνουν και τα σχετικά εγκαίνια, οι αλλαγές θα ξεδιπλωθούν στην πλήρη τους διάσταση.

 
Όπως φαίνεται και στα χαρακτηριστικά φωτογραφικά ντοκουμέντα του money-tourism.gr, το «Ν. Καζαντζάκης» καλλωπίστηκε για τα καλά! Δημιουργήθηκε νέος χώρος αναχωρήσεων, 2.900 τ.μ., και έγινε ανακαίνιση των υπόλοιπων 8.000 τ.μ. του παλιού χώρου, με δημιουργία 11 εξόδων με δικό τους ασανσέρ (9 έξοδοι στο ισόγειο και 2 στον πρώτο όροφο).
 
Ακόμη δημιουργήθηκαν δύο αίθουσες-lounges στην extra schengen περιοχή και δύο στην intra. Αισθητή είναι, την ίδια ώρα, η βελτίωση της εικόνας και στο εμπορικό κομμάτι του αερολιμένα. Τα καταστήματα καταλαμβάνουν έκταση 2.200 τ.μ. περίπου, με νέα καταστήματα αφορολόγητων ειδών σύγχρονα και με ιδιαίτερη διακόσμηση (νέα δάπεδα, ξύλινες επενδύσεις, led φωτισμό, νέα κλιματιστικά, κ.λπ.), 6 νέα ανακαινισμένα καταστήματα εστίασης στις αναχωρήσεις και δυο στους χώρους check in.
 
Η ικανοποίηση για την παρέμβαση είναι διπλή. Από τη μια υπάρχει χαρά για τη νέα όψη που παρουσιάζει στο εσωτερικό του το αεροδρόμιο Ηρακλείου, και από την άλλη υπάρχει ικανοποίηση και ανακούφιση για το γεγονός ότι όλα κύλησαν ρολόι από την πλευρά των ρυθμών εργασιών και χρονοδιαγραμμάτων.
 
Ο σχεδιασμός του «λίφτινγκ», που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου, ήταν να τελειώσει τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Όπερ ευτυχώς και εγένετο!
 
Τις ημέρες αυτές μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές και με τις μαζικές αφίξεις τσάρτερ, γύρω στις 20 Απριλίου, όταν και έχουν προγραμματίσει να ανοίξουν οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες, θα έχουν φύγει οι... σκαλωσιές και τα συνεργεία!
 
Βεβαίως αυτονόητο θεωρητικά, θα πει κανείς, είναι το να ολοκληρώνεται ένα έργο εντός χρονοδιαγραμμάτων. Αυτονόητο μόνο στη θεωρία όμως, αφού στην πράξη, με βάση τα όσα έχουμε δει διαχρονικά εδώ στην Κρήτη αλλά και συνολικά στη χώρα, είναι μάλλον η εξαίρεση να παραδίδεται κάποιο έργο εντός χρονοδιαγράμματος. Υπό την έννοια αυτή, λοιπόν, δικαίως μιλάμε στην περίπτωση του αεροδρομίου Ηρακλείου για ένα «λίφτινγκ» που άργησε πολύ, αλλά τελικά αποτελεί «φωτεινό» παράδειγμα.

 
Η σύμβαση
 
Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι οι εργασίες επέκτασης-ανακαίνισης στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», με δωρεά της εταιρείας «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών», ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου 2017.
 
Η σχετική σύμβαση, που υπογράφτηκε από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, προέβλεπε επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» κατά 2.900 τ.μ. και ανακαίνιση ακόμη 8.000 τ.μ. Το έργο περιελάμβανε ακόμα και την αύξηση του αριθμού των πυλών (gates), για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των επιβατών.
 
Η αναμόρφωση των χώρων του αερολιμένα “Ν. Καζαντζάκης» έγινε με γνώμονα τη λειτουργικότητα και τη βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Με βάση τη φιλοσοφία αυτή, ο έλεγχος επιβατών θα γίνεται στην αρχή, στο πρότυπο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ώστε απρόσκοπτα στη συνέχεια οι επιβάτες να μπορούν να περιηγηθούν σε ανοιχτούς χώρους αναψυχής.
 
Σημαντικό κομμάτι του «παζλ» της αναμόρφωσης του αερολιμένα αποτελούν τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην ηλεκτρονική διαφήμιση, μέσω της οποίας θα προβάλλονται οι ομορφιές του νησιού, τα κρητικά προϊόντα κ.ά.
 
Αυξημένη κίνηση πτήσεων τσάρτερ
 
Ενόψει των εγκαινίων του ανακαινισμένου «Ν. Καζαντζάκης», χαμόγελα σκορπά η ήδη αυξημένη κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Οι πτήσεις τσάρτερ είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ενώ αναμένεται να «απογειωθούν» στα μέσα Απριλίου, οπότε ανοίγουν τις πύλες τους τα περισσότερα ξενοδοχεία στο νησί.
 
Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την αισιοδοξία τους και για τις αυξημένες προκρατήσεις, με όλα τα μηνύματα να κάνουν λόγο για μια πολύ καλή χρονιά για τον κρητικό τουρισμό. Τις τελευταίες 10 μέρες, λόγω και του Πάσχα των καθολικών, περίπου 30 πτήσεις τσάρτερ έρχονται σε καθημερινή βάση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, οι οποίες θα αυξηθούν σημαντικά από τα τέλη Απριλίου και θα κλιμακωθούν στις 180 πτήσεις τον Αύγουστο.
 
 
neakriti.gr