Αθανασάκης: Η επισιτιστική κρίση στα κοπάδια μας είναι εδώ

11:31 π.μ. - Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022
11:11 π.μ. - Τρί, 15/31/2022
Image: Αθανασάκης: Η επισιτιστική κρίση στα κοπάδια μας είναι εδώ

Απαραίτητη η οργάνωση των κτηνοτρόφων σε ομάδες παραγωγών

Σε δύσκολη θέση έχουν έρθει οι κτηνοτρόφοι του νομού Λασιθίου λόγω των αυξήσεων στις ζωοτροφές με τον κ. Γ. Αθανασάκη υπεύθυνο κτηνοτροφικού τομέα της Ν.Δ. να υποστηρίζει ότι, δυστυχώς, διαφαίνεται πως δεν έχουν σιτιστεί καλά τα ζώα και αυτό θα έχει επιπτώσεις στην παραγωγή, σε κρέας και σε γάλα. Η τιμή στο γάλα, σε επίπεδο νομού κυμαίνεται γύρω στο 1,32 με 1,40 , μια τιμή που ίσα ίσα φτάνει για να συντηρηθεί ο παραγωγός. Δεν μιλάμε δηλαδή για κέρδη.

Όσο για την ψαλίδα από τον παραγωγό στον καταναλωτή είναι ένα μεγάλο αγκάθι. Ενδεικτικά ο παραγωγός πουλά το αμνοερίφιο στα 4,20 και ο καταναλωτής το αγοράζει κοντά στα 12,00 ευρώ, τόνισε.

Ο κ. Αθανασάκης στάθηκε σε ένα ακόμα θέμα , αυτό του, πώς λειτουργούσαν παλαιότερα οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις και πώς λειτουργούν σήμερα. Ο σκοπός είπε, που ήταν η στήριξη του παραγωγού δεν επιτελείται πλέον. Υποστηρίζοντας οτι αυτό που χρειάζεται είναι να πάμε σε ομάδες παραγωγών.

Σημειώνοντας ότι αν και γίνεται προσπάθεια για ενημέρωση των κτηνοτρόφων δεν υπάρχει ενδιαφέρον και αυτό δεν βοηθά στο να πάμε σε συλλογικές κινήσεις. Οι σύλλογοι, ο συνδικαλισμός δεν υποστηρίζονται. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι κτηνοτρόφοι μπορεί να έχουν απογοητευτεί, να μην υπάρχει εμπιστοσύνη αλλά χρειάζεται να πάμε πιο οργανωμένα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως κλάδος, σημείωσε μεταξύ άλλων.