Άσχημα νέα για τους πυρόπληκτους

12:55 π.μ. - Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016
12:06 π.μ. - Τρί, 21/55/2016
Image: Άσχημα νέα για τους πυρόπληκτους

Δεν προβλέπονται αποζημιώσεις. Ελπίδες μόνον από τη συναυλία στο Μισεδάκειο.


 
Καμία ελπίδα δεν αφήνουν για τους πυρόπληκτους της Ιεράπετρας οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τις αποζημιώσεις από τη φωτιά που κατέστρεψε καλλιέργειες κηπευτικών στην Ιεράπετρα, στις 21 Απριλίου.
 
Στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  και γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής  Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, για την αποζημίωση των 110 παραγωγών κηπευτικών της Ιεράπετρας,  «η απάντηση που έδωσε  ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης,  δεν είναι διαφορετική από την απάντηση που μας είχε δώσει ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ,  Θανάσης Ζανιάς, στα εγκαίνια της Αγροτικής Έκθεσης της Ιεράπετρας στις 27 Μαίου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας, Νίκος Δασκαλάκης.

«Η απάντηση τους είναι ότι,  με βάση το κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ , ο παραγωγός, για να πάρει αποζημίωση για την φυτική του παραγωγή και τις πάγιες εγκαταστάσεις του που καταστράφηκαν, πρέπει κατά τη στιγμή της θεομηνίας να φαίνεται ασφαλισμένος στον ΕΛΓΑ. Νομίζω ότι από τους  πυρόπληκτους δεν ήταν κανείς ασφαλισμένος στον ΕΛΓΑ», είπε ο κ. Δασκαλάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός, Μάρκος Μπόλαρης, απάντησε στον κ. Κεγκέρογλου πως, «οι ζημιές του φυτικού και πάγιου κεφαλαίου, καθώς και των αποθηκευμένων προϊόντων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις  που απαιτούν, ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε.  Οι  αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς, μετά την έγκριση του προγράμματος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και οπωσδήποτε, αφού πρώτα επιβεβαιωθεί ότι αποκαταστάθηκαν οι ζημιές».

Αυτές οι απαντήσεις σημαίνουν ότι από τους 110 πυρόπληκτους αγρότες,  με τα 200 στρέμματα κατεστραμμένων θερμοκηπίων και με το σμήνος μελισσών που κάηκε, κανείς δε θα πάρει αποζημίωση, γιατί κανείς δεν ήταν ασφαλισμένος στον ΕΛΓΑ. Καμία ελπίδα δε δόθηκε στον κ. Κεγκέρογλου ούτε και από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών(ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών. Η δική της απάντηση ήταν ότι «τα μέτρα αποκατάστασης λαμβάνονται, εφόσον οι καταστροφές που προκαλούνται έχουν το χαρακτήρα θεομηνίας και πλήττουν ευρύτερες περιοχές και όχι μεμονωμένες οικοδομές». 

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολή και το Μύρτο, καταστράφηκαν μόνο τρεις αγροικίες, οι ιδιοκτήτες των οποίων μάλλον δεν θα αποζημιωθούν, γιατί… είναι μόνο 3, δηλαδή είναι πάρα πολύ μικρός. Μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών άφησε ανοικτό  ένα μικρό  παράθυρο,  για  μια επιπλέον χρηματοδότηση του Δήμου Ιεράπετρας, εφόσον σταλούν τα στοιχεία που ζήτησαν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ιεράπετρας.

Ο κ. Κεγκέρογλου δεν πήρε απάντηση ούτε για το αν θα ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης (αναστολή πληρωμής  οφειλών στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία)  για τους πυρόπληκτους, τυχόν πυροδάνεια  ή απαλλαγές. Ο υπουργός Οικονομίας,  Γιώργος Σταθάκης, του απάντησε πως τα αιτήματα αυτά "εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Ετσι οι ελπίδες των πυρόπληκτων περιορίζονται στην κοινωνική αλληλεγγύη.  Ελπίζουν ότι η κοινωνία της Ιεράπετρας, θα δώσει βροντερό «παρών» αύριο,  Τετάρτη,  το βράδυ στο «Μισεδάκειο», στη συναυλία, που οργανώνει ο Δήμος, με δωρεάν συμμετοχή 30 κρητικών  καλλιτεχνών,  για να συγκεντρωθούν χρήματα,  που θα μοιραστούν στις πυρόπληκτες αγροτικές οικογένειες.