ΑΣΕΠ: Χωρίς μετάφραση η κατάθεση τίτλων σπουδών - Οι αλλαγές για... γρήγορες προσλήψεις

2:41 μ.μ. - Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020
02:02 μ.μ. - Τετ, 26/41/2020
Image: ΑΣΕΠ: Χωρίς μετάφραση η κατάθεση τίτλων σπουδών - Οι αλλαγές για... γρήγορες προσλήψεις

Για τις επικείμενες αλλαγές στο ΑΣΕΠ μίλησε από το βήμα της βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος

Σε ερώτηση για το ΑΣΕΠ ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης. Αυτό, όπως εξήγησε, θα γίνει με νομοθετική παρέμβαση που θα γίνει σε περίπου οκτώ μήνες. Στο παρόν νομοσχέδιο ωστόσο έχουν προβλεφθεί ορισμένες διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα στο ΑΣΕΠ να ενισχυθεί αποσπώντας υπαλλήλους. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στο ΑΣΕΠ να περιγράφει τα κριτήρια για τις προκηρύξεις που κάνει χωρίς υπουργικές αποφάσεις και να αποδέχεται, χωρίς να απαιτείται μετάφραση, μια σειρά πιστοποιητικά στις πέντε βασικές γλώσσες της ΕΕ. «Όλα αυτά είναι πρακτικά μέτρα προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία και το ΑΣΕΠ να γίνει πιο λειτουργικό», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η μείωση των τμημάτων του ΑΣΕΠ από 5 σε 3, η έκδοση από την Αρχή και όχι από τον Υπουργό της πράξης για τα πάγια μέρη του περιεχομένου των προκηρύξεων πλήρωσης θέσεων, ενώ ειδικά για τους τίτλους στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα, αυτοί θα γίνονται δεκτοί στις διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς να απαιτείται μετάφρασή τους.

Στόχος των νομοθετικών παρεμβάσεων είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης και της λειτουργίας του ΑΣΕΠ.

- Για θέσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε περίπτωση ισοβαθμίας δίδεται προβάδισμα στον μεγαλύτερο ηλικιακά υποψήφιο

- αποκλειστική προθεσμία 3 μηνών για την υποβολή αιτήσεων θεραπείας μετά την δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων των πινάκων του ΑΣΕΠ

- αποκλειστική προθεσμία ισχύος πινάκων ΑΣΕΠ έως τρία έτη, για περιπτώσεις αιτήματος αντικατάστασης υποψηφίου για συγκεκριμένους λόγους εκ μέρους του φορέα

- απορρόφηση προσωπικού από τους πίνακες επιλαχόντων χωρίς να απαιτείται η εκ νέου εκκίνηση των χρονοβόρων διαδικασιών πρόσληψης, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του φορέα.

dikaiologitika.gr