Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος: Στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή διαβεβαίωσης

7:19 π.μ. - Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2022
07:02 π.μ. - Τρί, 01/19/2022
Image: Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος: Στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή διαβεβαίωσης

Για το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου «κλείδωσε» η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Στις 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται και επίσημα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης, που την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στο neakriti.gr, είχε αναφερθεί στην συγκεκριμένη ημέρα. Στην τελετή Ενθρόνισης αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για να συγχαρούν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, ο οποίος θα είναι πλέον ο νέος ποιμενάρχης της Εκκλησίας Κρήτης.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα βρεθεί σήμερα, Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την τελετή διαβεβαίωσης, στη βάση της οποίας θα εκφράζει τη βούλησή του πως θα εκτελεί με επιτυχία τα καθήκοντά του στον Αρχιεπισκοπικό του Θρόνο. Έμμεσα και με μια νεωτερική χροιά σημαίνει πως με αυτόν τον τρόπο η Εκκλησία της Κρήτης υποτάσσεται στη βούληση της Πολιτείας.

hxonews

Την ίδια στιγμή, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την τελετή ενθρόνισης του κ.κ. Ευγενίου στην Κρήτη. Σύμφωνα με  Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού Πρόδρομο Ξενάκη, η διαβεβαίωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι και μάλιστα την ίδια μέρα ο κκ. Ευγένιος θα επιστρέψει αυθημερόν στην Κρήτη.

«Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος θα δώσει τη διαβεβαίωση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τρίτη το μεσημέρι. Θα τον συνοδεύσουν τρεις Μητροπολίτες του νησιού, το Συνοδικό Γραφείο της Εκκλησίας της Κρήτης και κάποιοι άλλοι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου. Θα επιστρέψουν αυθημερόν. Οι τρεις Μητροπολίτες που θα συνοδεύσουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο θα είναι ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας Δαμασκηνός και ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος», ανέφερε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού.

Αφού δώσει τη διαβεβαίωση και επιστρέψει στην Κρήτη, ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα ετοιμαστεί για την ενθρόνισή του, που θα γίνει το Σάββατο στις 5 Φεβρουαρίου. Η υποδοχή θα γίνει στον Άγιο Μηνά και όχι στη Χανιώπορτα, εξαιτίας της πανδημίας.

«Το Σάββατο στις 5 Φεβρουαρίου θα γίνει η ενθρόνιση. Η υποδοχή θα γίνει στην πλατεία του Άγιου Μηνά εξαιτίας των συνθηκών που επιβάλλουν οι υγειονομικές συνθήκες. Δε θα γίνει στη Χανιώπορτα, όπως έγινε στην εκλογή του Αρχιεπισκόπου τέως Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου».

Παρουσία σημαντικών προσώπων

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, όπως υποστήριξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού, θα γίνει με την παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να παρευρεθούν σημαντικά πολιτικά πρόσωπα αλλά και σημαντικοί εκκλησιαστικοί παράγοντες.

«Στο Ηράκλειο, στις 5 Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθουν για την ενθρόνιση η εν ενεργεία υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και ο εν ενεργεία υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Επίσης, θα είναι παρόντες, όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, εκκλησιαστικοί ταγοί και εκπρόσωποι τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Παρόντες θα δηλώσουν και τοπικοί φορείς. Παρών θα είναι και ο Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος είναι ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων».

Από την πρώτη στιγμή, ο πρωθυπουργός της χώρας είχε εκφράσει την επιθυμία του να βρίσκεται στο Ηράκλειο για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΝΚ», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το «παρών».

Μόνο με πρόσκληση η είσοδος στον Άγιο Μηνά

Τα άτομα που θα εισέλθουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά θα είναι άτομα που θα λάβουν προσωπική και ιδιαίτερη πρόσκληση. Ο λόγος είναι οι ιδιαιτέρες υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν, που επιβάλλουν περιορισμό των ατόμων εντός του Μητροπολιτικού Ναού. Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, είναι αναγκαίο και επιτακτικό να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και εντός του Ναού.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης ξεκαθαρίζει πως η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε ύστερα από τους περιορισμούς που επέβαλε η υγειονομική κρίση στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι άνθρωποι, ωστόσο, της Κρήτης μπορούν να δουν και να συναντήσουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης τόσο στον εσπερινό του Σαββάτου στον Άγιο Τίτο, όσο και στη Θεία Λειτουργία το πρωί της Κυριακής.

«Το απόγευμα του Σαββάτου 5 Φεβρουαρίου και πιο συγκεκριμένα στον εσπερινό του Αγίου Τίτου στις 6 το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης μπορεί να συναντηθεί με τον κόσμο. Όπως επίσης το πρωί της Κυριακής στις 6 Φεβρουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Μηνά. Και τις δύο φορές ο Αρχιεπίσκοπος θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να δεχτεί τις ευχές και τα συγχαρητήρια όλων των ανθρώπων. Εκεί μπορεί να τους χαιρετήσει μετά το πέρας της λειτουργίας και να τους ευλογήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είναι αξιοσημείωτο πως οι υψηλόβαθμοι κληρικοί και οι εκπρόσωποι των διαφόρων Εκκλησιών θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς». Το απόγευμα του Σαββάτου, οι προσκεκλημένοι θα δειπνήσουν στο «Εν πλω», ενώ το μεσημέρι της Κυριακής θα γευματίσουν στη Ρογδιά και πιο συγκεκριμένα στην ταβέρνα «Ρόδι». Ωστόσο, το επίσημο γεύμα θα είναι το μεσημέρι του Σαββάτου, στις 5 Φεβρουαρίου, όπου θα γευματίσουν στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς».

neakriti.gr