Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος: Πιθανή έξοδος από την εντατική

9:09 π.μ. - Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2020
09:10 π.μ. - Σάβ, 03/09/2020
Image: Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος: Πιθανή έξοδος από την εντατική

Η επικοινωνία με το περιβάλλον είναι ενθαρρυντικός παράγοντας και σίγουρα αποτελεί ένδειξη πως ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται στον δρόμο της αποκατάστασής του

Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Κνωσού: «Ενδέχεται να εξέλθει από τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και να νοσηλευτεί στη Νευρολογική Κλινική».

Σε τραχειοστομία και γαστροστομία υποβλήθηκε χθες Παρασκευή, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ειρηναίος.

 Σήμερα ωστόσο ενδέχεται να εξέλθει από τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και να νοσηλευτεί σε κάποιο δωμάτιο της Νευρολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”.

Συγκεκριμένα, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ από την προηγούμενη Κυριακή. Ύστερα από τόσες ημέρες, η κατάστασή του είναι σαφώς καλύτερη. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που πέρασε, ο Σεβασμιότατος έδειξε σημάδια ανταπόκρισης. Φαίνεται πως ανταποκρινόταν στο περιβάλλον, χωρίς ωστόσο να έχει την ικανότητα της ομιλίας. Η επικοινωνία με το περιβάλλον είναι ενθαρρυντικός παράγοντας και σίγουρα αποτελεί ένδειξη πως ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται στον δρόμο της αποκατάστασής του.

Το ιατρικό ανακοινωθέν

Χθες κοινοποιήθηκε ιατρικό ανακοινωθέν, στο οποίο γίνεται σαφές πως ο Αρχιεπίσκοπος «έχει επικοινωνία με το περιβάλλον, ενώ μετά το τέλος των παρακλινικών εξετάσεων υποβλήθηκε σε τραχειοστομία».

Αναλυτικά, όπως αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν, «ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ΠΑΓΝΗ από τις 27/9/2020 για οξεία υπερκαπνική αναπνευστική ανεπάρκεια. Είναι σε αφύπνιση, έχει επικοινωνία με το περιβάλλον και παραμένει αιμοδυναμικά σταθερός και απύρετος. Μετά το πέρας των παρακλινικών εξετάσεων, απεφασίσθη και έγινε τραχειοστομία, την οποία ανέχεται καλώς. Η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή».

Έξοδος από τη ΜΕΘ

Η  εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Επίσκοπο Κνωσού, Πρόδρομο Ξενάκη, ο οποίος ανέφερε πως, πέραν της τραχειοστομίας, ο Αρχιεπίσκοπος θα υποβληθεί σε γαστροστομία.

«Ο Σεβασμιότατος έχει υποβληθεί σε τραχειοστομία και θα γίνει σήμερα (σ.σ. χθες) γαστροστομία. Αύριο (σ.σ. σήμερα) είναι πιθανό να εξέλθει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ για να νοσηλευτεί σε κάποιο δωμάτιο της Νευρολογικής Κλινικής. Αυτήν την ενημέρωση είχαμε σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί και είναι μια πιθανότητα. Αυτή είναι η ενημέρωση που είχα από το νοσοκομείο και μάλιστα δεν υπερβαίνει τα προσωπικά δεδομένα που είναι ευαίσθητα και προσωπικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπος Κνωσού έκανε σαφές πως η έξοδος του Σεβασμιότατου από τη ΜΕΘ θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Ωστόσο, θα παραμείνει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Η ηλικία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου είναι, εξάλλου, ένας επιβαρυντικός παράγοντας για τον οποίο ο ίδιος ταλαιπωρείται.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα εξέλθει κατά πάσα πιθανότητα ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος από τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και θα νοσηλευτεί για λίγες ημέρες σ’ ένα δωμάτιο της Νευρολογικής Κλινικής και έπειτα θα γυρίσει στην Αρχιεπισκοπή και θα μείνει στο δωμάτιο το οποίο θα διαμορφώσουμε όπως πρέπει. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια και η υγεία του Σεβασμιότατου. Είναι μια στάση ανθρωπιάς, ευθύνης και αγάπης που αξίζει σ’ έναν άνθρωπο όπως τον Σεβασμιότατο, ο οποίος έδωσε όλη του τη ζωή στους ανθρώπους και στην Εκκλησία».

Το συγκινητικό γράμμα του Πατριάρχη  - Πολλές οι ευχές για ταχεία ανάρρωση

Τέλος, ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης θέλησε μέσω της “Ν.Κ.” να εκφράσει ένα μεγάλο και βαθύ «ευχαριστώ» σε όλους εκείνους του εκκλησιαστικούς παράγοντες και λαϊκούς οι οποίοι έσπευσαν να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου και να δείξουν το συγκινητικό ενδιαφέρον τους.

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε ένα συγκινητικό γράμμα για την περιπέτεια της υγείας του Αρχιεπισκόπου μας. Μεταξύ όσων τηλεφώνησαν και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους ήταν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. Επίσης τηλεφώνησε εκ μέρους του Πατριάρχη Ιεροσολύμων ο αρχιγραμματέας του, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, ο οποίος εξέφρασε την αγάπη και τη συμπαράσταση του Πατριάρχη. Τηλεφώνησε ακόμη ο Αρχιγραμματέας της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο κ. Φιλόθεος, που μετέφερε τη συμπαράσταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερωνύμου, καθώς και δεκάδες μητροπολίτες και ιερείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τηλεφώνησε εξάλλου και η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, αλλά και πολλοί βουλευτές και τοπικοί παράγοντες και φορείς της Περιφέρειας, για να μάθουν για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου. Σε όλους αυτούς, μαζί με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Χαλκιαδάκη θέλουμε να δηλώσουμε τις ευχαριστίες μας. Με σεβασμό και με ήθος ήταν δίπλα στον Σεβασμιότατο. Οι άνθρωποι έχουν δείξει ένα καταστάλαγμα ανθρωπιάς», κατέληξε.

neakriti.gr